Diversificarea alimentatiei bebelusului

Alimentatia diversificata a celui mic este cea care poate sa sustina o dezvoltare echilibrata si armonioasa a bebelusului astfel incat acesta sa fie sanatos si sa creasca atat in greutatate, cat si in inaltime. Totusi, o mare parte dintre mamici se gandesc care este varsta potrivita pentru a incepe diversificarea alimenatiei copilului si care sunt alimentele care nu trebuie sa lipseasca nicicum din alimentatia bebelusului.

In ceea ce priveste diversificarea alimentatiei copilului s-au facut mai multe studii si s-a ajuns la concluzia ca aceasta trebuie sa inceapa in jurul varstei de 4-6 luni, perioada dupa care laptele nu mai poate acoperi total toate nevoile nutritive ale micutului. Aceasta este si varsta in care este absolut necesar sa introduceti in alimentatie alimente mai consistente, vitamine, saruri minerale, fibre vegetale, glucide si lipide.

Atentie insa, specialistii atrag atentia asupra faptului ca diversificarea nu trebuie sa inceapa inainte de aceasta varsta deoarece functiile enzimatice de la nivelul intestinelor nu sunt complet dezvoltate si astfel se pot face mari greseli care afecteaza viata si sanatatea celui mic. De asemenea, un alt motiv care a determinat necesitatea de a introduce alimentele la aceasta varsta este faptul ca bebelusul are capacitatea de a accepta sau refuza produsul alimentar oferit. Potrivit specialistilor, acest eveniment are loc odata cu dobandirea reflexelor de sustinere a capului, de control al miscarii gatului si de a sta in sezut.

De asemenea, introducerea unor alimente noi, dar si administrarea lor cu regularitate determina sugarul sa reduca nevoia sa lapte matern, insa renuntarea la acesta trebuie sa fie facuta cat mai aproape de varsta de un an si in niciun caz inainte de sase luni. Dupa ce va apropiati de varsta de un an va trebui sa folositi biberoane si pe langa alimentele care intra usor in stilul de viata al copilului ar trebui sa incepeti sa ii administrati si suplimente. De exemplu o mare parte a mamicilor prefer sa administreze celor mici hrana bebelusi Humana. Acesta are un rol foarte important in viata si dezvoltarea copilului, astfel incat, specialistii recomanda administrarea sa.

Legumele si fructele

Legumele si fructele trebuie sa fie introduce in alimentatia celui mic, deoarece ele nu au un aport energetic foarte mare, fiind sarace in proteine, fosfor, calciu si fier. Acestea contin cantitati importante de vitamina C, complexul de vitamine B, vitamina A si alte substante bune pentru dezvolarea bebelusului. Astfel, specialistii recomanda administrarea legumelor si fructelor, pasate foarte bine, gatite la abur, insa interzic complet lintea, varza si fasolea boabe.

Paste fainoase

Si pastele fainoase pot fi introduce in alimentatia copilului, insa se recomanda dupa 8-9 luni orezul, mai ales ca este foarte bun cand cel mic are diaree. Nu sunt deloc recomandate totusi cerealele cu gluten, cid oar orezul.

Carnea

Carnea digestibila pentru cel mic este cea de vita, vitel, pasare, peste sau ficat. Nu este indicate carnea grasa, cea folosita de la un animal batran, de miel, porc sau vanat.

Distribuie:

Lasă un răspuns