Doneaza sange, fii generos!

Sangele este o resursa nationala, donarea de sange este un act voluntar, anonim si neremunerat.

Pentru ca acest gest sa se poata desfasura in deplina siguranta pentru dumneavoastra, ca donator, cat si pentru pacientul transfuzat, va invitam sa cititi urmatoarele informatii:

Confidentialitatea informatiilor privind: identitatea dumneavoastra, rezultatele analizelor de laborator (se inmaneaza numai personal), convorbirea din cadrul consultatiei medicale – este asigurata.

Daca in cursul procesului de donare, constatati ca nu corespundeti criteriilor de donare , este imperios necesar sa comunicati personalului medical implicat in selectia donatorilor informatii complete despre starea dvs de sanatate si sa aceptati decizia medicala coorespunzatoare.

Retineti: Donarea de sange nu se poate realiza oricum chiar daca dvs va doriti din toata inima sa donati sange pentru a salva o viata! Daca sangele nu este perfect sanatos, putem sa facem mult rau bolnavului din spital care oricum este in suferinta!

De asemenea procesul de selectie este extrem de riguros si necesita efectuarea unor pasi care uneori pot sa nemultumeasca donatorii grabiti, dar responsabilitatea securitatii transfuzionale este pe masura importantei sangelui!

Recoltarea de sange se face in conditii stricte de siguranta, de catre personal medical calificat, materialul de recoltare este steril si de unica folosinta – nu prezinta risc de imbolnavire.

De asemenea daca potentialul donator din diverse motive se razgandeste pe parcursul etapelor de selectie, poate sa o faca in orice moment si poate reveni la donare la o data ulterioara cand este pregatit.

 

 Inainte de donare va recomandam:

-sa fiti odihniti si bine hidratati
– sa nu fumati o ora si sa nu consumati alcool, grasimi, dulciuri concentrate
– sa nu consumati medicamente (aspirina, anticoagulante, antidiabetice, etc)
– o stare buna de sanatate fizica si mentala, stare de igiena personala corespunzatoare
– sa aveti un act de identitate in original

Donarea de sange, fiind un act medical trebuie tratat din punct de vedere al igienei corparale ca si pentru o interventie chirurgicala mica.

In cazul in care donarea nu a fost finalizata, (nu s-au putut recolta cei 450ml sange) nu beneficiati de testarile aferente donarii de sange.

Daca rezultatele analizelor dumneavoastra releva o problema cu semnificatie asupra starii de sanatate, veti fi chemat la sediul unde a-ti donat sau prin scrisoare recomandata si informat confidential. Rezultatele testelor de laborator se inmaneaza personal pe baza carnetului de donator si a CI.

Se recolteaza sange persoanelor sanatoase, cu varsta cuprinsa intre 18-60 ani, la un interval de minimum doua luni intre donarile de sange total, fara a depasi 5 donari pe an pentru barbati si 4 donari pe an pentru femei.

Daca donatorul este sanatos si sincer in relatia cu medicul donarea de sange nu presupune nici un risc pentru donator!

Donarea de sange consta in recoltarea unei cantitati de 450 ml in timp de 8-10min !

Recomandari dupa donarea de sange:

– evitati 12 ore efortul fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul imediat
– consumati multe lichide

Donatorul trebuie sa fie sincer in timpul convorbirii medicale pentru ca sangele donat sa fie un produs sigur pentru bolnavul din spital.

Nedeclararea intentionata a bolilor transmisibile sau a factorilor de risc cunoscuti,dupa prealabila dv informare – constituie infractiune si se pedepseste conform art.39 si 40 din LEGEA NE.282/2005 care reglementeaza activitatea de donare din Romania .

Categoriile de populatie cu risc crescut de contaminare cu boli infectioase ce se pot transmite prin sange:

– persoanele care au relatii sexuale (protejate si neprotejate) cu mai mult de doi parteneri
– persoanele care au relatii sexuale cu parteneri de acelasi sex
– persoanele care au contact sexual cu un partener cu HIV, HTLV, hepatite virale B si C, sifilis
– persoanele care au avut contact sexual cu parteneri platiti
– persoanele care care au avut contacte sexuale cu parteneri care se/s-au drogat
– persoanele care au avut raport sexual ocazional neprotejat in ultimele 6 luni

Nu oferiti sangele dv urmarind rezultatele testelor de depistare (analize) sau facilitatile obtinute dupa donarea de sange !

Daca in urmatoarele doua luni ,dupa o donare de sange, ati avut probleme de sanatate sau o reactie in urma donarii de sange,va rugam sa informati personalul C.T.S. despre aceasta.

Recomandari dupa donarea de sange:

Repaus in sala de asteptare 15-30 minute (este foarte important repausul post donare pentru a evita lipotimia pe scari , pe holuri si ranirea donatorului)
Evitarea in urmatoarele 12 ore a efortlui fizic intens, conducerea autovehiculelor, consumul de alcool, fumatul imediat
Se recomanda  multe lichide; iar regimul alimentar sa fie bogat în proteine animale (oua, carne).

Drepturile donatorilor:

  • Dupa fiecare donare de sange beneficiati de rezultatele analizelor de laborator: grup sanguin ABO si Rh, HLG (hemoleucograma) glicemie, Atg HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+II, Ac –anti Treponema pallidum (bacteria care produce sifilis), ALT (transaminaza-enzima hepatica)
    De asemenea, la solicitarea dv puteti beneficia o data pe an de un set complet gratuit de analize de biochimie
Actele de identitate nu trebuie sa fie expirate!
Se completeaza chestionarul de autoexcludere de catre donator si se semneaza. IMPORTANT! Donatorul completeaza chestionarul cu maxima sinceritate cerinta absolut necesara pentru a evita fereastra imuologica a eventualelor boli cu transmitere prin sange . Se introduc datele in baza de date si se elibereaza foaia de lucru si carnetul donatorului. Se repartizeaza automat donatorul la cabinetul de consultatii.
Distribuie:

Lasă un răspuns