Educatia copiilor – ce greseli trebuie sa evite parintii

Educatia este un aspect pe care orice parinte ar trebui sa il trateze cu seriozitate. Explicatia consta in faptul ca aceasta se va reflecta in toate activitatile desfasurate de cel mic mai tarziu, si implicit asupra alegerilor si a stilului de viata. Conform studiilor realizate, cei mai multi dintre parinti ca educatia oferita micutilor este perfecta. In realitate, lucrurile nu stau chiar atat de bine.

Parintii pot face multe greseli in tot acest proces de educare, involuntar, bineinteles. In acest articol vei regasi cateva dintre cele mai intalnite erori.

Dezorganizare in privinta luarii deciziilor – una dintre greselile parintilor in educatia copiilor

Dezorganizarea in privinta luarii deciziilor este numita de catre specialisti disonanta dintre figurile autoritatii. Adesea, exista anumite discrepante intre perspectivele mamei si ale tatalui. De exemplu, cei mici se pot confrunta cu situatii in care mama le interzice sa faca anumite lucruri, in timp ce tatal le ofera libertatea de a trata totul asa cum isi doresc. Care va fi rezultatul? Copilul, chiar daca se afla la o varsta frageda, el nu va sti ce ii este permis sa faca si ce nu.

Adoptarea unui comportament extremist – o eroare frecventa

Se intampla adesea ca parintii de azi sa fi avut parte de un comportament extremist al parintilor lor. De aceea, ei incearca sa adopte un comportament opus, insa este total gresit. De exemplu, cei care au fost controlati mult prea mult atunci cand erau mici vor incerca acum sa le ofere copiilor lor libertate deplina. Daca vei actiona in acest sens, cel mic se va simti inutil si abandonat. Pe de alta parte, nici severitatea nu conduce la ceva bun. Dusa la extreme, ea nu va face decat sa favorizeze aparitia unui comportament timorat.

Calea de mijloc este reprezentata de indeplinirea rolului de ghid. Aceasta abordare ii va oferi ocazia copilului sa invete sa-si asume responsabilitati, sa devina de-a lungul timpului independent si sa adopte un comportament demn de apreciat.

Transformarea cadourilor in metode de recompensare, santaj sau stimulent

O alta greseala frecvent intalnita este reprezentata de transformarea cadourilor in medote de recompensare, santaj sau chiar stimulent. Probabil ca ti s-a intamplat de multe ori ca cel mic sa ceara insistent o anumita jucarie sau obiect. Ei bine, acesta poate fi un semn ca prichindelul tau are nevoie de atentie sau afectiune. Probabil ca aceasta este modalitatea prin care el verifica daca il iubiti. In acest caz, este recomandat sa ii oferiti celui mic cadouri simbolice, care sa aiba mai mult semnificatie sentimentala decat materiala.

Asadar, nu exista un model standard de urmat in privinta formarii unui educatii perfecte, ci doar cateva greseli pe care ar trebui sa le eviti.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *