Sarcina, durerile de spate și alte complicații la femeile însărcinate

În timpul sarcinii majoritatea femeilor suferă de dureri de spate în zona lombară și nu numai. Statisticile arată că 50-70% dintre femeile însărcinate au astfel de dureri din cauza creșterii în greutate. Adesea, ele se confruntă și cu alte complicații ale sarcinii, despre care puteți afla în acest articol.

Studii recente arată că principalele cauze ale durerilor de spate în timpul sarcinii sunt:

  • Postura incorectă a corpului.
  • Acumulare kg în plus.
  • Efectele unui hormon numit relaxină.
  • Schimbarea centrului de greutate a corpului, datorită creșterii fătului în abdomen.
  • Probleme de sănătate sau chiar declanșarea travaliului.

Consecințele posturii incorecte în timpul sarcinii

Postura incorectă a multor femei în timpul sarcinii poate forța foarte mult ligmentele și mușchii spatelui, articulațiile și discurile coloanei vertebrale, și astfel apar dureri de spate. În perioada de sarcină se pune presiune mare pe mușchii posturari, dar și pe ligamente și articulații, de aceea apar în mod frecvent dureri de spate. Fiecare femeie trebuie să știe să se adapteze la greutate, să își mențină postura corpului. Ea simte că în perioada de sarcină mușchii spatelui sunt forțați, sunt solicitați mai mult. Din cauza greutății mari, se pune presiune pe mușchii spatelui și de asemenea sunt solicitați și mușchii abdominali (care nu mai reușesc să susțină spatele sau coloana vertebrală ca în perioada de dinainte de sarcină).

Durerile de spate apar din cauza schimbării centrului de greutate a corpului

Ca urmare a creșterii bebelușului în abdomen, la femeie se produce o schimbare a centrului de greutate și astfel din această cauză apar și dureri de spate în mod frecvent. Greutatea bebelușului mută centrul de greutate în față. De asemenea și creșterea sânilor în perioada de sarcină influențează centrul de greutate. Sarcina poate determina bazinul să solicite zona lombară a spatelui pentru că el se apleacă în față din cauza greutății și astfel curbura lombară se accentuează.

Relaxina – hormon produs în timpul sarcinii

Iată câteva informații importante despre hormonul relaxina, din timpul sarcinii:

  • În mod normal, relaxina se produce după ovulație.
  • Relaxina se produce în cantitate mai mare în primele luni de sarcină (respectiv în primul trimestru), apoi urmează o perioadă în care este sintetizată în mod normal, și abia în ultimele săptămâni de sarcină producerea acestui hormon crește iar.
  • Relaxina este un hormon care are rolul de a relaxa ligamentele, tendoanele, mușchii și astfel de a pregăti corpul pentru naștere. Principala sa caracteristică este că ajută mușchii abdominali să se întindă și astfel se produce acea adaptare necesară pe parcursul creșterii fătului în abdomen. Un nivel crescut de acest hormon în perioada de sarcină face ca ligamentele și tendoanele să fie un pic mai flexibile comparativ cu perioada de dinainte de sarcină.
  • Acest hormon a fost descoperit și la femeile care nu sunt însărcinate (este produs de structura ovariană), dar și la bărbați (este produs de prostată).
  • Relaxina se produce în cantitate mai mare în perioada de sarcină, este produs de placentă, de membrana din jurul fătului. Are capacitatea de a inhiba contracțiile uterine și de a preveni astfel nașterea prematură a fătului.

De ce apar dureri de spate din cauza relaxinei? Pentru că în timpul sarcinii sunt afectate și ligamentele vertebrale și astfel apare instabilitatea și durerea la nivelul spatelui. Acest hormon dar și alți hormoni din organismul femeii pot afecta ligamentele și de aceea apar dureri.

Durerile pelvine sunt alte complicații în timpul sarcinii. Medicii le numesc dureri ale centurii pelvine și spun despre ele că pot afecta articulațiile pelvine. Inelul pelvin sau osul care susține picioarele dar și alte articulații din jur, cum este articulația șoldului, pot fi de asemenea afectate.

Cum pot femeile preveni și combate durerile de spate în timpul sarcinii? Există remedii eficiente recomandate de medici. În acest articol puteți afla cele mai eficiente soluții pentru durerile obișnuite de spate și la coloana vertebrală.

Distribuie:

Lasă un răspuns