Esti insarcinata sau lauza si angajatorul nu iti respecta drepturile? Apeleaza la un avocat de dreptul muncii

Te afli in stare de graviditate sau de lauzie si intampini neplaceri la locul de munca? Angajatorul nu tine cont de documentele pe care le aduci de la medic, nu iti accepta concediile aferente, te supune la conditii nepotrivite de lucru sau chiar te ameninta ca te concediaza? Nu este cazul sa accepti un astfel de comportament, mai ales ca legea este de partea ta! Ia legatura cu un avocat specializat in dreptul muncii. El va sti sa te consilieze si sa te reprezinte in fata angajatorului sau a unei instante de judecata.

Cum te poate ajuta un avocat de dreptul muncii

Statul creeaza legi pentru apararea salariatilor din Romania, insa in cazul in care angajatorul iti produce litigii, este necesar sa consulti un specialist in dreptul muncii pentru a afla cele mai potrivite solutii. Exista numeroase situatii in care angajatul are de suferit. Enumeram cazurile de discriminare de pe urma religiei, orientarii sexuale, limbii, etniei si rasei, etc. Mai mult, angajatorul poate refuza sa iti respecte anumite drepturi prevazute prin lege, precum acordarea de zile de concediu de odihna, concediu medical sau chiar schimbarea programului de lucru.

Din nefericire, multe femei din Romania se lovesc de reticenta angajatorilor sau chiar de amenintari din partea acestora. Daca acestea se afla si in stare de graviditate sau lauzie, pe deasupra, situatia se poate complica destul de serios. Mai jos ne vom concentra pe speta femeilor insarcinate sau care au nascut de curand si vom explica posibilele situatii in care sunt incalcate drepturile.

Avocat litigii de munca: speta femeii insarcinate

Daca planuiesti sa ramai insarcinata sau tocmai ai primit confirmarea ca esti insarcinata, trebuie sa stii ca exista mai multe legi in Romania care iti apara drepturile. Cu toate acestea, unii angajatori nu tin cont de ele si incearca sa ,,te duca de nas”. Rolul avocatului este de a verifica intreaga documentatie pe care ai depus-o din momentul in care ai anuntat ca esti insarcinata, mai exact el va stabili daca ai respectat termenele limita si daca ai anuntat in mod profesional situatia. Astfel, avocatul de dreptul muncii va intelege situatia in care te afli si va determina daca angajatorul este in masura sa refuse anumite aspecte care ar fi constituit drepturi.

Pentru a realiza cand ti se produce un litigiu este important sa iti cunosti drepturile. Mai jos vom explica un numar de drepturi acordate in beneficiul sanatatii tale si a fatului.

Concediu de maternitate- cand incepe si in cat consta indemnizatia

Concediul maternal se intinde pe o perioada de 126 de zile si incepe din perioada prenatala, continuandu-se in cea postnatala. Concediul prenatal nu este obligatoriu, astfel ca poti pastra zilele ramase pentru perioada de lauzie.

Sunt obligatorii cel putin 42 de zile de concediu postnatal, asa ca angajatorul nu te poate chema la munca mai devreme de atat. Mai mult, in aceasta perioada vei beneficia de o indemnizatie in valoare de 85% din media veniturilor lunare cu 6 luni inainte de a intra in concediul de maternitate, chiar daca bebelusul se naste mort.

Concediu de crestere copil: de ce te bucuri in aceasta perioada

Acesta dureaza maxim doi ani, exceptie facand copiii cu handicap, care beneficiaza de trei ani. In timpul lui primesti o indemnizatie de crestere, care reprezinta 85% din media salariilor nete din ultimele 12 luni. Chiar daca ai 12 luni lucrate la activ, trebuie sa fii atenta la un detaliu: este necesar sa fi lucrat 2 ani inainte de a ramane insarcinata pentru a beneficia de indemnizatie.

Stimulent de insertie: ce poate si ce nu poate face angajatorul

Daca decizi sa te intorci la slujba mai devreme de implinirea a doi ani ai copilului, statul te va sprijini cu un stimulent timp de 6 luni. Valoarea aceastuia este fixa in mod normal si anume 650 de lei. Exista insa o situatie speciala in care poti primi o suma mai mare, de 1.500 de lei, daca te intorci la munca pana in varsta de 6 luni a copilului. Nu poti primi si indemnizatie de crestere si stimulent de insertie in acelasi timp, asa ca depune din timp o cerere prin care anunti momentul in care te intorci la munca.

Angajatorul nu te poate concedia in perioada in care beneficiezi de stimulentul de insertie, cu exceptia a doua situatii. Prima este starea de faliment a firmei, iar a doua este reorganizarea judiciara. Ultima survine din starea de insolventa, cand firma are datorii pe care nu le poate plati. Insolventa se produce dupa ce au trecut 60 de zile de cand patronul avea o data scadenta de respectat si nu a platit datoria.

Program de lucru gravide: ce ii poti cere angajatorului sa schimbe

In cazul in care, inainte de sarcina, obisnuiai sa lucrezi pe timp de noapte sau sa faci ore suplimentare, acum poti beneficia de un program normal, de zi. Avocatul specializat in dreptul muncii te poate indruma in redactarea unei cereri prin care sa ii soliciti patronului sa-ti schimbe programul de lucru. Mai mult, poti beneficia de program redus cu maxim doua ore, daca sarcina ta este declarata cu risc.

Daca sarcina este intr-adevar cu risc sau daca lucrezi in conditii nepotrivite, ii poti cere angajatorului sa iti usureze sarcinile, iar el nu are voie sa te refuze. Nu mai sunt obligatorii deplasarile in interes de serviciu si nici detasarile.

Responsabilitatea ta ca angajat este sa anunti formal patronul de starea de graviditate sau lauzie prin acte medicale doveditoare. Avocatul de dreptul muncii te va indruma in redactarea acestora sau le va analiza pe cele depuse deja, pentru a verifica daca exista vulnerabilitati de care angajatorul sa profite. Specialistul iti va recomanda o intelege amiabila cu patronul, insa daca acest lucru este imposibil, vei putea fi reprezentata de acesta in fata angajatorului. Mai mult, avocatul te poate ajuta sa depui o plangere la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) local si te poate indruma si reprezenta in fata unei instante de judecata.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *