Ca parinte, iti doresti sa poti oferi absolut totul copilului tau. Insa tocmai aceasta dorinta a ta aduce adeseori o serie de probleme in relatia ta cu copilul. Astfel, copilul este obisnuit sa primeasca tot ce isi doreste, astfel ca nu accepta un refuz. Un copil caruia i se ofera intotdeauna ceea ce asteapta este predispus la crize de isterie in momentul in care cerintele ii sunt refuzate. Insa tu trebuie sa stii ca nu trebuie sa ii indeplinesti copilului tau chiar orice cerinta. Desi ai putea crede ca oferindu-i copilului tau tot ceea ce isi doreste il va ajuta, acest lucru ar putea avea efecte negative pe termen lung. Asadar, este momentul sa inveti sa-i spui nu copilului tau, atunci cand este nevoie.
Nu ii inspira copilului ideea ca i se cuvine totul
Inca de la inceput, trebuie sa ii explici copilului ca nu va primi intotdeauna ceea ce isi doreste. Ajuta-l sa inteleaga faptul ca nu vei reusi sa raspunzi intotdeauna afirmativ cerintelor sale.
Invata-l pe copil valoarea lucrurilor
Parintele este prima persoana care trebuie sa ii ofere copilului o lectie despre valoarea lucrurilor. Pentru a-l invata despre valoarea pe care o au lucrurile, poti sa ii explici ca pentru a obtine ceva, este nevoie de multa munca si efort. Iar cel mai bun exemplu se obtine in practica. Astfel, poti sa il determini sa indeplineasca anumite sarcini in casa, pentru a intelege ce inseamna munca.
Demonstreaza ca poti sa-i spui nu copilului tau
Trebuie sa iti convingi copilul ca poti sa ii spui nu. Altfel, va avea impresia ca nu esti suficient de hatarata si ferma in ceea ce spui si va continua sa creada ca I se cuvine totul. Pentru a-I demonstra ca esti capabila sa-i spui nu copilului tau, trebuie in primul rand sa intelegi tu de ce ii spui nu. Ajuta-l sa inteleaga de ce ii refuzi o anumita cerinta. In plus, fii perseverenta in decizia ta. Astfel, copilul tau va intelege ca stii exact ceea ce e mai bine pentru el, fara a-ti schimba in permanenta decizia.
Fa un compromis
Nu intotdeauna trebuie sa refuzi categoric o dorinta a copilului, dar o poti amana. De exemplu, daca doreste sa manance o bomboana, poti sa ii spui ca o va primi doar dupa ce mananca mancare. Iar daca sunteti la cumparaturi si nu ii poti lua ceea ce iti cere, promite-i ca vei incerca data viitoare sa ii cumperi.
Mentine o privire si o voce ferma
Daca stii cum sa “vorbesti din priviri”, o singura privire va fi suficient pentru a-ti determina copilul sa inteleaga ceea ce vrei sa ii transmiti. Evita pe cat se poate sa strigi la copil. In schimb, opteaza pentru un ton ferm, din care sa inteleaga exact ceea ce gandesti.
In loc de nu categoric, ofera-I alternative
Cu siguranta ai fost de nenumarate ori in situatia de a-I spune copilului sa nu faca un anumit lucru, precum umblatul la priza sau televizor, ruptul cartilor, sau scrisul pe mobila sau pereti. Dar te-ai gandit vreodata ca poate face aceste lucruri pentru a atrage atentia, sau pentru ca nu stie ce altceva sa faca? In loc sa strigi la el sa nu mai faca lucrul respectiv, ofera-I o alternativa. Ofera-i o activitate care ii va captiva atentia, cum ar fi sa te joci cu el, sau sa iesiti in parc.