Jocuri pentru a depasi fricile copiilor

Oricarui copil ii este frica de ceva la un moment dat. Frica de intuneric, frica de apa, latratul cainilor sunt doar cateva dintre fricile pe care copiii le pot avea in perioada copilariei. Indiferent de natura acestora, parintii trebuie sa-si ajute copiii sa-si depaseasca temerile, oferindu-le identitate si transpunandu-le in povesti, imagini sau cuvinte.

Iata cateva exemple de frici si modalitatile prin care le puteti depasi:

  • Frica de intuneric: deseneaza. Unora dintre copii le este frica de intuneric, asociindu-l cu creaturile hidoase. O modalitate de a depasi aceasta temere este sa-l puneti pe cel mic sa deseneze pe o foaie de hartie cum arata creaturile din intuneric, foaie pe care o rupeti impreuna cu el. In acest fel, copilul va asocia ruperea hartiei cu eliminirea creaturilor din viata lui;
  • Frica de apa: o baie treptata. Cu ajutorul cartilor de cauciuc sau al jucariilor, parintii isi pot linisti copiii ajutand-i sa se acomodeze cu apa, in timp ce ii uda treptat pe cap cu apa.
  • Frica de straini: observa reactiile. Frica de straini poate aparea in jurul a 8-9 luni cand copiii incep sa distinga fetele familiare de cele straine. Puteti permite strainilor apropierea de cel mic, observandu-i reactiile, insa fara a-i impune.
  • Frica de zgomote: fa haz de ele. In cazul in care copiii sunt speriati de zgomote puternice, precum tunetul, trebuie sa va aratati apropierea fizica. Sa-i imbratisati. O alta modalitate este sa radeti de zgomot, imitandu-l intr-un mod haios.
  • Frica de animale: imita-le. Frica de animale este una din temerile la care parintii trebuie sa lucreze pentru a reusi apropierea copiilor de animalele de companie. Parintii ii pot intreba pe copii ce ar face ei daca ar fi caine sau pisica de exemplu, pentru a cunoaste lumea din interiorul lui.

Distribuie:

Lasă un răspuns