Lentilele de contact sunt un accesoriu la indemana tuturor femeilor care isi propun sa dea fetei un aspect estetic placut.
Lentilele de contact reprezinta un mijloc practic, modern si eficace de corectare a afectiunilor oculare recurente, care elimina delicat si simptomele neplacute ce sunt asociate defectelor de vedere. In alta ordine de idei, folosirea lentilelor de contact ca accesoriu din domeniul oftalmologic este permisa inca de la varste fragede. Copiii peste 8 ani, adolescentii, femeile si barbatii, deci o categorie larga de utilizatori pot apela la articolele optice cand sufera de miopie, astigmatism, dar si de alte defecte de vedere care le afecteaza functia vizuala.
Acestea se aplica extrem de usor si se pot purta in cele mai bune conditii, deoarece se dezinfecteaza dupa fiecare utilizare si se depoziteaza in recipiente speciale de pastrare.
Aplicarea corecta a lentilelor de contact
Aplicarea exacta a lentilelor de contact poate deveni, in prima faza, o procedura extrem de stresanta, provocatoare de tensiuni interioare inimaginabile. Dar lucrurile nu stau tocmai asa. Odata procedura invatata, lucrurile vor deveni, practic, o rutina zilnica cu care proaspatul purtator al acestor accesorii oftalmologice se va familiariza.
Prima aplicare a lentilelor de contact ar trebuie sa aiba loc, intotdeauna, sub supravegherea unui specialist medical care te va sfatui, in permanenta, cum sa faci mai bine acest lucru. Prezenta sa facilitateaza, in mod obiectiv, invatarea procedurii de aplicare a lentilelor de contact, deoarece el are posbilitatea de a-l monitoriza pe pacient in tot ceea ce face si ii poate corecta eventualele erori care pot influenta pozitionarea eficienta a lentilelor de contact. Adesea, acelasi specialist este chiar persoana care iti va aplica, pentru prima data, perechea de lentile de contact la nivelul ochilor.
Dupa efectuarea reglajelor de rigoare, acesta asigura:
- acuitatea vizuala;
- daca lentilele sunt sau nu centrate corespunzator si acopera tot orificiul corneean;
- mobilitatea lentilelor de contact in timpul clipirii;
- mobilitatea lentilelor de contact in momentul privirii catre directii diferite;
- confortul din timpul utilizarii lentilelor.
Sunt mai bune decat ochelarii de vedere?
Aceasta este intrebarea care sta mereu pe buzele tuturor purtatorilor de corectii optice. Intr-adevar, raspunsul este da, deoarece asigura o vedere periferica superioara si elimina riscul infectarii si iritarii ochilor cu ajutorul solutiilor de ingrijire.
Eventualele probleme legate de disconfortul din timpul purtarii articolelor optice poate fi solutionat extrem de rapid si de eficient.
Purtarea lentilelor de contact vine cu câteva riscuri la care trebuie să fii atent pentru a le putea evita. Lentilele de contact în sine sunt sănătoase și pot fi purtate aproape de oricine, însă există câteva cazuri în care purtarea necorespunzătoare lentilelor de contact ne-ar putea pune sănătatea ochilor în pericol. În astfel de cazuri este foarte important să rămânem calmi și să acționăm instant asupra cauzei, astfel încât să evităm pe cât posibil pericolul. Iată care sunt acestea, în cele ce urmează!
În caz ca lentila sau o parte a acesteia rămâne blocată sub pleoapa superioară, poți gestiona această situație de disconfort prin mai multe metode. Una dintre acestea presupune parcurgerea următorilor pași, scăpând, astfel, de senzația de corp străin din ochi: Înclină capul pe spate și încearcă să pipăi ușor pleoapa superioară cu mișcări repetitive către colțul exterior al ochiului. Această mișcare ar putea împinge lentila spre partea vizibilă a ochiului. Încearcă să o scoți printr-o baie cu soluție salină. Stropește ochiul cu soluție până ce lentila reușește să se desprindă și poți să o scoți. Dacă nu merge niciuna dintre soluții, iar disconfortul este mult prea mare, sună la urgențe.
O a doua situație în care poate apărea o stare de disconfort este atunci când survine o hemoragie la nivelul corneei. În acest caz, tot ce poți să faci este să aștepți câteva zile să treacă
În această situație, lentilele trebuie imediat îndepărtate, ai grijă să nu mergi la culcare cu ochii înroșiți și să mergi la urgență dacă această stare de disconfort persistă. Dacă în dieta zilnică incluzi multă cofeina sau alcool, sau nu bei suficientă apă, ochii tăi pot deveni prea uscați pentru a purta articole medicale optice. Schimbarea dietei, suplimentele nutritive, sau picăturile speciale pentru ochi, pot îmbunătăți calitatea lacrimilor. Dacă fumezi, te vei confrunta cu un risc crescut de sindrom de ochi uscat, precum și alte probleme cum ar fi degenerescența maculară.
Lentilele de contact si sarcina
Lentilele de contact sunt un accesoriu la indemana tuturor femeilor care isi propun sa dea fetei un aspect estetic placut. Ele pot fi purtate in siguranta chiar si de catre femeile insarcinate.
Ele nu sunt periculoase pe timpul sarcinii, insa trebuie sa fii atenta la substantele de ingrijile a lor, care pot avea efecte neplacute asupra bebelusului.
Ce faci daca ai tulburari de vedere?
Dacă observi că de când ai rămas însărcinată ai anumite tulburări de vedere, asta nu înseamnă că trebuie să-ți schimbi dioptriile. Unele femei care poartă ochelari sau lentile de contact pot observa anumite probleme de vedere în timpul sarcinii și e posibil ca și tu să treci prin asta.
Nu ai de ce să-ți faci griji! Aceste tulburări de vedere apar din cauza schimbărilor hormonale care au loc în corpul tău și a unei ușoare creșteri a tensiunii arteriale. Prin urmare, nu este nimic în neregulă cu ochii tăi sau cu lentilele pe care le folosești. Totul ar trebui să revină la normal după ce naști. Așa că ar fi bine să ajungi să faci un control oftalmologic, în cazul în care problema nu va dispărea de la sine.