Masca de protectie pentru copii – cum ii ajutam sa o poarte corect odata cu intoarcerea la scoala

Reintoarcerea copiilor la scoala este un motiv de  bucurie. Desi restrictiile impuse de pandemia COVID-19 par a se relaxa, parintii trebuie sa fie in continuare precauti si sa ii indemne pe cei mici sa poarte corect mastile de protectie.

Purtarea mastii in randul copiilor are o istorie indelungata in unele tari. De exemplu, in Japonia, copiii sunt invatati inca de mici sa poarte masca de protectie. In Europa, insa, aceasta practica a aparut de curand, odata cu inceperea pandemiei COVID-19. Tocmai de aceea, cei mici pot interpreta purtarea mastii ca pe o adevarata corvoada.

In continuare, vom prezenta cateva informatii esentiale despre cum ii putem ajuta pe copii sa poarte mastile corect si cum le explicam importanta acestora.

Regulile privind purtarea mastii in randul copiilor difera de la stat la stat. OMS recomanda purtarea mastilor in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 ani doar in spatiile inchise sau aglomerate. In priivinta copiilor care depasesc varsta de 12 ani, trebuie sa poarte masca de protectie in aceleasi conditii ca si adultii. Exceptie de la regula fac micutii cu varsta mai mica de 6 ani. In cazul acesta, purtarea mastii nu este obligatorie decat in cazul in care copiii intra in contact direct cu o persoana bolnava.

Copiii trebuie sa poarte doar masti special concepute pentru ei

Mastile pentru adulti nu pot fi folosite de catre copii! Astfel, parintii trebuie sa achizitioneze masti potrivite pentru dimensiunea fetei copilului. Este esential ca masca sa acopere in totalitate nasul, gura si barbia. In alta ordine de idei, parintii trebuie sa se asigure ca cei mici pot respira corect.

Mastile textile sau mastile medicale pentru copii

Mastile textile sunt tot mai mult purtate in randul copiilor, desi nu ofera protectie garantata. Cu toate acestea, daca se doreste purtarea mastilor textile, OMS recomanda sa se respecte urmatoarele caracteristici:

  • Sa fie realizate din trei straturi;
  • Stratul interior sa fie realizat dintr-un material absorbant;
  • Stratul mijlociu din material netesut, de preferat polipropilena;
  • Stratul exterior din material non-absorbant, de exemplu poliesterul.

Mastile medicale pentru copii pot fi purtate inclusiv de cei mici care au diverse afectiuni de sanatate. Spre deosebire de masca textila, cea medicala impiedica raspandirea virusului si protejeaza, in acelasi timp, si persoana care o poarta.

Cum trebuie purtata masca de protectie pentru copii

Parintii trebuie sa stie ca cei mici trebuie sa urmeze aceleasi principii privind purtarea mastii, ca in cazul adultilor. Iata care sunt regulile de baza:

  • Inainte de a-si fixa masca pe fata, cei mici trebuie incurajati sa se spele pe maini cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde;
  • Sa se asigure ca masca acopera in totalitate nasul, gura si barbia;
  • Sa nu poarte masca sub barbie;
  • Sa nu atinga masca;
  • Sa nu imparta masca de protectie cu alti copii;
  • Sa nu poarte masca de unica folosinta de mai multe ori.

Cum pot fi incurajati cei mici sa poarte masca de protectie

Sunt copii care refuza categoric purtarea mastii, iar parintii trebuie sa intervina si sa incerce sa ii determine (folosind mijloace creative si distractive) pe cei mici sa accepte purtarea mastii. Iata cateva idei:

  • Familiarizeaza-l pe cel mic cu masca – Cea mai buna metoda prin care iti poti ajuta copilul sa accepte masca este sa-l ajuti sa se obisnuiasca cu ea. Astfel, il poti incuraja sa o poarte in casa, inainte de a fi nevoit sa o poarte in afara casei;
  • Explica-i deschis importanta mastii si fii cat se poate de empatic – Incearca sa folosesti un limbaj adecvat varstei, explica-i ca ii intelegi disconfortul atunci cand o poarta, dar prezinta-i in paralel si toate beneficiile pe care le ofera masca de protectie.
  • Achizitioneaza-i copilului o masca cu model – Cei mici sunt atrasi de culori. Poti incerca sa ii achizitionezi copilului tau o masca faciala cu model. Poate fi una cu personajul preferat din desene animate sau una colorata. In felul acesta, cresti sansele ca cel mic sa accepte purtarea mastii.

Desi cu totii intelegem importanta purtarii mastii, trebuie sa recunoastem ca este un comportament nou cu care cei mici se pot obisnui mai greu. Cu putina rabdare, copiii pot intelege utilitatea mastii, dar si a celorlalte masuri de protectie precum: spalarea frecventa a mainilor si distantarea fizica.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *