Pietre naturale pentru o viata perfecta in familie: granit, marmura si calcar

Piatra naturala are numeroase calitati care o recomanda ca un excelent material de constructii. Este rezistenta, usor de intretinut, arata foarte bine din punct de vedere estetic si se potriveste, in egala masura, si stilului rustic dar si celui modern. Totodata, poate fi folosita atat la interior cat si la exterior, fiind usor de procurat si accesibila ca pret. Dintre toate tipurile de piara naturala folosite in constructii, se disting trei care conduc in topul preferintelo: granit, marmura si calcar, despre care vei afla in cele ce urmeaza toate informatiile necesare.

Granitul – etalonul rezistentei

Calitatile exceptionale ale granitului au fost descoperite inca din Antichitate, multe vestigii ramase in picioare din acea epoca fiind construite din acest material. Este cea mai raspandita roca, fiind extras din cariere raspandite pe tot globul. Ăn Romania, cea mai importanta exploatare este in Muntii Macinului, din judetul Tulcea. De altfel, exploatarea granitului se numara printre cele mai vechi indeletniciri din lume, unele cariere datand cu multi ani Inaintea Erei Noastre.

Principalele sale calitati sunt durabilitatea si rezistenta in timp, motiv pentru care pot trece zeci de ani fara ca o constructie din granit sa fie afectata de intemperii sau eroziune. In constructii, este folosit la finisaje interioare, placarea peretilor, pardoseli, blaturi si alte elemente de design interior. De asemenea este un material excelent pentru pavaje, borduri si pardoseli, in marile centre comerciale sau sediile de institutii. 

Marmura – pentru finisaje cu rafinament

Si marmura este folosita din cele mai vechi timpuri, de aceasta data, datorita calitatilor sale estetice. De altfel, denumirea sa provine din Grecia Antica, marmura insemnand „piatra stralucitoare”, ceea ce spune totul despre atributele sale. Indiferent ca este folosita pentru finisaje de interior sau la exterior, marmura de calitate ofera constructiei un aspect elegant si monumental.

Dincolo de calitatile estetice, marmura este un material rezistent si durabil, insa, trebuie intretinuta cu grija, pentru a nu i se deteriora aspectul stralucitor. Avand o suprafata poroasa, ea este sensibila la substantele chimice si cele acide, de aceea, trebuie protejata pentru a nu intra in contact cu astfel de substante. Spre exemplu, sucul de citrice, substantele uleioase sau solutiile folosite pentru curatarea suprafetelor pot deteriora marmura, ducand la aparitia unor pete foarte greu de inlaturat. Pentru a o proteja, marmura trebuie impermeabilizata, iar pentru curatare se folosesc doar solutii speciale, cu o compozitie care nu ataca piatra.

Poate fi folosita pentru pardoseli, pavele, trepte, balustrade blaturi, dar si pentru ornamente arhitecturale.

Calcarul – cea mai utilizata piatra naturala

Calcarul este o roca foarte complexa, putand fi gasita in natura in diferite variante, fiecare cu trasaturi proprii. Exista chiar o ramura speciala a geologiei care se ocupa cu studiul calcarului. In functie de caracteristicile fiecarui tip, calcarul are multiple utilitati, fiind cea mai folosita piatra naturala. Cele mai multe utilizari sunt in domeniul constructiilor, unde este folosit sub diferite forme. Taiat sub forma de placi sau blocuri, este un material excelent pentru blaturi, podele, trepte si glafuri. De asemenea, calcarul este unul dintre elementele importante care intra in compozitia cimentului. Macinat fin, calcarul se presara pe acoperisuri, pentru a le proteja de intemperii si a mentine caldura din locuinta. Aceasta roca se intrebuinteaza si sub forma de piatra sparta, fiind un element de baza in balastul folosit la calea ferata sau la baza drumurilor.

Prin urmare, vorbim de cele mai vechi tipuri de piatra naturala folosite in constructii, recomandate atat de traditie, cat si de calitatile lor deosebite.

 

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *