Prima zi de primavara

Martisorul este sarbatoarea primaverii, ne pune un zambet pe fata si bucurie in suflet. In aceasta zi femeile primesc cadouri simbolice, de obicei mici obiecte decorative, legate cu un snur alb-rosu, acestea sunt simboluri care se spune ca aduc de noroc si bunastare. Rosul este culoarea primaverii, iar albul culoarea iernii.

Traditiile legate de aceasta sarbatoare se practica de cateva mii de ani, primele dovezi au fost descoperite inca de pe timpul Getilor, sarbatoarea primaverii se intalneste si in zona Balcanilor, in Bulgaria, Macedonia si Albania, dar martisorul este o traditie romaneasca, veche de peste 8000 de ani, dovedita in urma unor sapaturi arheologice, cand au fost descoperite mici martisoare sub forma unor pietre  vopsite in alb si rosu, aceste culori s-au pastrat pana in zilele noastre.

Despre martisor a vorbit prima data Iordache Golescu, urmat de folcloristul Simion Florea care relateaza modul in care era acesta purtat in Moldova si Bucovina, acesta era un ban de aur sau de argint legat cu un snur alb si rosu, pus la gatul copiilor si al fetelor, acestea il purtau timp de douasprezece zile sau pana la inflorirea primului pom, dupa care legau snurul de copac, iar banul il foloseau pentru a cumpara cas pentru a avea fata alba tot anul.

Este o sarbatoare care ne aduce zambetul pe buze si bucurie in suflet, nu uitati adevaratul motiv pentru care trebuie sa ne bucuram, trebuie sa apreciem mai mult razele de soare, pomii infloriti, mirosul primaverii decat cadourile materiale pe care le primim.

La mai multe primaveri impreuna!

Echipa Mama si Sotie

Distribuie:

Lasă un răspuns