Program de dezvoltare personala in 6 pasi

Atunci cand planifici un program de dezvoltare personala, trebuie in primul rand sa cresti constiinta de sine. Apoi, trebuie sa determini care sunt cele mai importante lucruri pentru tine si sa te angajezi intr-un plan de actiune care are sa-ti schimbe viata. Angajamentul fata de orice proiect de dezvoltare personala necesita o puternica dorinta de a reflecta asupra punctelor forte si a punctelor slabe. Pe langa asta, necesita si claritatea de a alege activitatile si pasii potriviti pentru a reusi. In continuare, iti vom prezenta un program de dezvoltare personala in doar sase pasi.

Program de dezvoltare personala in 6 pasi

Program de dezvoltare personala in 6 pasi

Program de dezvoltare personala

Identifica-ti scopurile vietii

Incearca sa te imaginezi la batranete, privind spre trecutul tau ca la o viata traita la maxim. Refecta asupra diferitelor aspecte ale unei vieti bogate si indeplinita. O viata de familie fericita, rezultate remarcabile in cariera si contributii semnificative la dezvoltarea comunitatii si avansarii sociale.

  • Imparte scopurile pe care le ai in viata pe categorii. Poti avea categorii diferite pentru educatie, cariera, familie, sanatate, timp liber, comunitate si altele.
  • Sub fiecare categorie, noteaza scopurile tale. Creeaza o lista detaliata a scopurilor pe care ti le-ai setat.

Determina care puncte forte ale tale te vor ajuta sa-ti atingi telurile

Considera relevanta punctelor tale forte in atingerea obiectivelor pe care ti le-ai propus. Conecteaza fiecare punct forte pe care il ai cu una dintre activitatile legate de dezvoltarea personala.

Constientizeaza-ti slabiciunile

Determina care dintre calitatile personale pot fi imbunatatite pentru a reusi sa avansezi cu telurile propuse. Creeaza un plan pentru a-ti imbunatati punctele slabe. De exemplu, daca esti o persoana timida si ti-ai propus sa te casatoresti, incepe prin a te angaja in activitati sociale care te scot din zona de confort. Daca iti doresti sa devii mai supla, dar iti lipseste disciplina, angajeaza un antrenor personal si impune-ti un regim zilnic de exercitii, precum si o dieta sanatoasa. De asemenea, un prieten motivat te poate ajuta in acest sens.

Seteaza o limita de timp pentru indeplinirea scopurilor

Atunci cand dezvolti un program de dezvoltare personala, este important sa setezi si o perioada de timp pentru fiecare dintre scopurile propuse. De exemplu, poti seta sase saptamani pentru a scadea 10 kilograme sau sase ani sa obtii o diploma la o facultate part-time.

Seteaza perioade de control. De exemplu, daca ti-ai oferit sase luni pentru a-ti imbunatati vorbitul in public, atunci poti sa iei parte la ateliere saptamanale. Stabileste o verificare perioadica la jumatatea sau o treime din timpul alocat indeplinirii unui scop. In cazul in care observi ca timpul propus nu iti este suficient, poti sa modifici.

Impartaseste propriul tau program de dezvoltare personala cu alte persoane

Prietenii apropiati, rudele si colegii s-ar putea sa te poata ajuta sa-ti descoperi punctele forte si punctele slabe. Intreaba-i care sunt acestea, pentru a putea sa iti dezvolti programul de dezvoltare personala. Prietenii iti pot aminti de scopurile pe care le ai si sa te ajute cand esti slab motivata.

Consulta un antrenor de dezvoltare personala

Poti lucra cu un antrenor de dezvoltare personala pentru a intelege mai clar care sunt caracteristicile tale personale. Acesta te poate ajuta sa gasesti idei pentru pasii care trebuie urmati pentru a-ti atinge scopurile.

Distribuie:

Lasă un răspuns