Alzheimer este una dintre afectiunile neurologice cu cea mai mare incidenta la nivel mondial. Este cunoscuta ca fiind una dintre principalele cauze in diagnosticarea dementei. Din acest motiv este foarte importanta diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer, mai ales ca nu exista un tratament care sa vindece aceasta afectiune. Tratamentele existente pot cel mult sa diminueze impactul pe care Alzheimer il are asupra pacientului si asupra familiei acestuia.
Pentru un diagnostic corect este nevoie sa apelezi la o consultatie neurologica. In cadrul unei astfel de consultatii pentru a identifica daca simptomele sunt asociate cu Alzheimer, pacientul va fi supus mai multor investigatii. In ceea ce urmeaza vei putea afla mai multe despre procesul de diagnosticare in boala Alzheimer.
Consultatiile de specialitate in Alzheimer
In cele mai multe cazuri pentru a ajunge la un medic neurolog este nevoie ca pacientul sa se confrunte cu anumite simptome. Aceste simptome il pot face sa apeleze la un medic de familie si ulterior sa primeasca recomandarea de a consulta un medic neurolog. Prima faza in diagnosticarea unor eventuale simptome care pot indica riscul de Alzheimer implica informarea medicului neurolog cu privire la istoricul medical al pacientului.
De asemenea medicul neurolog va cauta sa afle cat mai detaliat care sunt simptomele care sunt prezente, daca exista anumite tratamente medicamentoase pe care pacientul le urmeaza si va cauta sa afle de la membrii familiei daca exista anumite comportamente schimbate pe care pacientul nu le observa.
Diagnosticarea implica ulterior o serie de investigatii care au rolul de a exclude eventuale alte afectiuni. Printre acestea se numara si analizele de sange sau testele imagistice precum RMN sau CT. Investigatiile in cazul diagnosticarii Alzheimer implica si testarea memoriei sau a stimulilor nervosi, avand in vedere ca boala Alzheimer duce la deteriorarea progresiva a celulelor creierului.
Toate aceste abordari au rolul de a exclude alte afectiuni care pot avea simptome similare cu cele ale bolii Alzheimer, dar si de a oferi un diagnostic cat mai precis. Examinarea fizica si neurologica a pacientului, efectuarea testelor neuropsihologice si cognitive, dar si examinarile de imagistica prin intermediul rezonantei magnetice sau a computer tomografului vor oferi informatii cat mai detaliate pentru medicul neurolog in vederea stabilirii diagnosticului corect.
Diagnosticarea precoce si importanta acesteia
Pornind de la faptul ca Alzheimer este o afectiune fara un tratament care sa conduca la vindecare, diagnosticarea precoce este de dorit pentru orice pacient. Diagnosticarea precoce ar presupune consultatii inca de la primele indicii minore care ar putea fi asociate cu simptomele in boala Alzheimer. Insa de multe ori pacientii confunda astfel de simptome sau le considera ca fiind cauzate de alte probleme de sanatate.Prin urmare este recomandat sa nu amani o consultatie intr-un cabinet neurologic atunci cand apar anumite simptome care pot fi regasite in cazul bolii Alzheimer.
Tratamentul primit de pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune implica tratament medicamentos, dar si varianta de tratament nemedicamentos. Tratamentul nemedicamentos implica stabilirea unei rutine pentru a evita confuzia, planificarea activitatilor si adaptarea capacitatilor cognitive la aceasta afectiune, tocmai pentru a reduce impactul bolii.