Puseele de crestere. Tot ce trebuie sa stii despre ele.
Cand devii mama pentru prima oara, fericirea capata alte valente. Odata cu aceasta ”profesie”, vin si grijile la pachet. Esti asaltata de informatii, de sfaturi si nu stii ce sa mai crezi. Puseele de crestere sunt cunoscute de putine mame. Bunicile si mamele iti vor spune ca plansul bebelusului si sanii moi sunt sinonime cu lipsa laptelui. Nu e asa. Bebelusul tau se afla la primul puseu de crestere. Puseele de crestere sunt considerate adevarate pietre de hotar in viata unui bebelus.
Puseele de crestere. Tot ce trebuie sa stii despre ele.
Plange mai mult? Refuza sanul? Este agitat? Ti se pare ca sta mai mult la san sau bea mai mult lapte praf? Nu te ingrijora. Sunt primele semne ale puseului de crestere. Micutul tau incepe seria schimbarilor din etapa aceasta de crestere galopanta. Vei fi obosita, tensionata si vei dormi mai putin. Dar vei observa cu mandrie cat a crescut bebelusul tau si vei pute folosi, in sfarsit, toate acele hainute primite.
Odata instalati in casuta voastra si dupa acomodarea lui bebe, trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Ai incredere in tine si in instinctul tau matern.
Puseele de crestere. Tot ce trebuie sa stii despre ele.
Cand si cum?
Ca proaspata mamica trebuie sa stii ca puseele de crestere vor fi ”partenerii” vostri de viata pe durata unui an de zile.
Puseul de crestere se manifesta in primul an de viata dupa cum urmeaza:
- la 7-10 zile de la nastere;
- la 2-3 saptamani;
- la 4-6 saptamani;
- la 3 luni;
- la 4 luni;
- la 6 luni;
- la 9 luni.
Cum recunosti puseele de crestere? Ce poti sa faci?
Bebelusul tau are un somn agitat, mananca mai des (este foarte agitat in timpul alaptarii, apuca sanul apoi il lasa pentru a-l apuca din nou), plansul lui ti se pare neconsolat, doarme mai putin si mai des (isi modifica programul de somn. Este obositor pentru tine, dar benefic pentru productia de lapte. Alaptarea la intervale mai scurte stimuleaza lactatia). Poate fi obositor, dar aceasta este reactia lui la schimbarile prin care trece.
Ce poti sa faci? Sa nu crezi ca ai ramas fara lapte. In jurul varstei de 3 luni, lactatia ta se regleaza si sanii pot parea mai moi decat in zilele anterioare. Corpul tau s-a obisnuit cu acest proces si lapticul nu mai sta in sani precum cutiile de lapte pe rafturile magazinului. El se formeaza si in timpul suptului. Vei avea suficient laptic pentru puiul tau. Nu renunta la alaptat. Dar daca ai si alte semne de intrebare in legatura cu laptele matern, poti face doua lucruri. Sa ii urmaresti scutecele si greutatea. Daca uda suficiente scutece si ia bine in greutate, atunci totul e in regula.
Poti sa faci cateva exercitii fizice bebelusului tau. Miscarea poate elimina asa zisa ”durere de crestere”.
Invata sa iti controlezi starea de panica si stres. Primul puseu este si cel mai greu, adu-ti aminte ca e firesc si ca va trece. Durata puseelor de crestere variaza de la cateva zile pana la o saptamana.
Ia-l in brate. Vorbeste-i, alinta-l. Poti utiliza aparatele electrocasnice (aspiratorul, foehnul) pentru a produce white noise, zgomotul care linisteste bebelusii.
Tine minte ca toti bebelusii se dezvolta in propriul lor ritm. Unii traverseaza mai usor aceste schimbari, altii iau mai bine in greutate. Bebelusul tau este unic. Te poti adapta nevoilor lui, dar nu il poti compara cu altii.
Interesant articol,felicitări!Eu nu sunt una care ma informez prea mult în legătură cu bebe.Chiar dacă sunt obosită,de cand l-am născut totul a decurs perfect,adică asa cum trebuia sa decurgă:colici,nopți nedormite si pusee de creștere,dar nu ne-am panicat si am învățat să ne adaptăm. Eu merg pe principiu ca daca ii oferi dragoste si esti calm cu bebe toate devin mai ușoare.
Îti multumesc! Nici eu nu m-am informat mereu. M-am lasat condusa de instinct. Am crezut in dragoste, laptic oferit la cerere si cam atat.
Asa si eu!îl alaptez la cerere,acum mi-a spus doctorita sa încep diversificarea.Are doar 5 luni ,dar sta în fund,e atent la mâncare si a luat suficient în greutate.Si au început deja sfaturile,ce e prea mic,ba nu i da aia ,ba fa asa ,ba nu fa asa ca nu stii ce sa mai crezi.Am noroc ca sunt plecată si nu sunt pe capul meu non stop 😀
Sa stii ca mie mi-a fost greu. Primeam sfaturi non stop: pune-i fular, pune-i caciula dupa baie, da -i sa guste din mancarea voastra. Intr-o zi am zis gata si am facut numai ce am considerat eu ca a fost bine.