Cu incaltarile nu este usor, deoarece le supunem zi de zi la foarte multe incercari, asfalt fierbinte, umezeala, zapada. Dupa aceste “aventuri” pietonale de cele mai multe ori incaltamintea este pusa intr-un colt pana la urmatoarea utilizare, nestiind ca aplicand un minim de ingrijire cosmetica marim durata de viata si facem incaltamintea cu adevarat sa straluceasca.
Iata cateva sfaturi foarte importante pentru incaltamintea dvs:
- Utilizati o limba de incaltat – este recomandat sa aveti o limba de incaltat si sa o utilizati indiferent de model (slipper, pantof cu siret, ghete cu catarama), astfel protejati staifurile rigide de la calcai sa se deformeze si sa devina inestetice.
- Desfaceti sireturile – Da, chiar toate sireturile trebuiesc desfacute inainte de a scoate piciorul din incaltaminte, astfel piciorul aluneca usor; prin aceasta masura protejati picioarele si incaltamintea.
- Folositi sanul cu arc – sanul metine incaltamintea intr-o forma naturala, netezeste cutele si descongestioneaza talpa incaltamintei; aceste sanuri sunt foarte folositoare mai ales cand incaltamintea este uda.
Evitati uscarea fortata a incaltamintei – nu puneti incaltamintea la uscat in apropierea vreunei surse de caldura si in nici un caz nu asezati incaltamintea in contact direct cu o sursa de caldura. Pielea risca sa se intareasca si sa devina foarte fragila iar produsele de ingrijire a incaltamintei nu pot indeparta daunele cauzate.
Incaltamintea cu talpa din piele se usuca intoarsa pe o parte.
Curatati, lustruiti si protejati in mod regulat incaltamintea – se recomanda stergerea sau perierea dupa caz dupa fiecare utilizare, astfel suprafata incaltamintei ramane intr-o stare cat mai buna.
Regula ar fi urmatoare: mai intai curatati si pe urma protejati, doar incaltamintea curata poate fi tratata corespunzator.
Praful si murdaria sunt indepartate foarte rapid cu o carpa si/sau apa calduta. In cazul incaltamintei de piele mai rigide se poate folosi o perie; pielea din vanat se poate curata cu o perie din cauciuc sau usor abraziva.
Se recomanda sa se trateze incaltamintea cu produse de ingrijire inca de la prima utilizare. Alegerea produselor de ingrijire se face in functie de tipul pielii, mare atentie la alegerea agentului de ingrijire, un agent de ingrijire incorect ales poate sa afecteze semnificativ incaltamintea (puteti cere consultanta din locul unde achizitionati aceste produse de ingrijire sau sa cititi eticheta).
Pentru a improspata culoarea incaltarilor alegeti un produs de ingrijire cu o nuanta mai inchisa decat culoarea incaltamintei.
Produsul de ingrijire se aplica pe incaltaminte prin miscari circulare. Se aplica un strat subtire si uniform. Solutia cea mai buna pentru aplicarea agentului de ingrijire pe marginea incaltamintei este periuta veche de dinti.
Pentru ca agentul de ingrijire sa actioneze are nevoie de aproximativ 15 minute, dupa care incaltarile pot fi lustruite cu carpa sau perie moale (recomandam peria din par de cal).
- Mergeti la cizmar din timp – asa este, sa nu-l luati pe cizmar prin surprindere atunci cand incaltamintea a cauzat aparitia unor daune majore, de exemplu pentru inlocuirea unui toc tocit.
- Incaltamintea are nevoie de pauza – este ideal sa aveti mai multe perechi de incaltaminte pe care sa le purtati prin rotatie, este recomandat sa oferiti incaltamintei o pauza de timp cel putin egala cu perioada in care a fost purtata. De asemenea este recomandat sa oferiti incaltarilor o pauza de odihna de 24 de ore, astfel se poate usca in totalitate.
Speram ca aceste sfaturi de ingrijire au fost folositoare si o sa va ajute sa va mentineti incaltamintea frumoasa pentru o perioada cat mai lunga de timp.