Pentru orice mama, este o adevarata provocare sa hraneasca un copil de 1-2 ani. In primul rand, hranirea copilului trebuie sa tina cont de anumite alimente, pentru a asigura necesarul de vitamine, minerale, glucide, lipide si proteine. In plus, hranirea unui copil cu o varsta frageda presupune si multa rabdare si timp.
Poti incepe sa ii servesti copilului aceeasi mancare ca si restului familiei incepand de la un an. Trebuie sa ai grija cum ii servesti mancarea, pentru a nu se ineca. De aceea, este recomandat sa o maruntesti sau sa o toci in cubulete mici. Varsta de un an este propice pentru introducerea albusului de ou si a mierii in alimentatia copilului.
Copiii iau exemplu de la parinti, de aceea este important ca macar o masa din zi sa o luati impreuna. De asemenea, trebuie sa mancati cu totii sanatos, pentru a oferi un exemplu bun copilului. Evita prajelile si dulciurile in exces. Drept desert, fiecare membru al familiei va primi fructe.
Hranirea unui copil necesita multa rabdare, mai ales in faza de inceput, cand copilul abia incepe sa cunoasca alimentele. In cazul in care copilul tau este mofturos, trebuie sa apelezi la diverse trucuri pentru a-l determina sa manance. De exemplu, pune in fata membrilor familiei cate o farfurie goala si lasa-i pe fiecare sa se serveasca din preparatele de pe masa. Copilul va vedea ca fiecare isi ia mancare si mananca cu pofta, astfel ca va fi tentat sa guste.
Micul dejun
Micul dejun este cea mai importanta masa din zi si trebuie sa fie intotdeauna sanatos. Evita sa ii dai dulce copilului la micul dejun. Dulcele creste nivelul insulinei si determina foamea sa se instaleze mai repede.
Aceasta masa poate fi servita in jurul orei 9.30, dupa ce copilul isi primeste portia de lapte de la trezire. La micul dejun poti sa ii oferi copilului fructe proaspete, iaurt, cereale integrale si un pahar de lapte.
Pranzul
In cazul copilului cu varsta intre 1 si 3 ani, pranzul poate contine orez sau paine si legume cu carne. Pentru un pranz sanatos, ofera-i copilului ciorba cu carne si taitei sau peste sau carne cu legume. Pranzul trebuie servit in jurul orei 13.30, inainte de somnul de amiaza al copilului.
Cina
Pentru cina, pregateste-i copilului paste cu branza sau fructe sau supe usoare. Cina va fi servita in jurul orei 19.00.
Gustarile
Intre cele trei mese principale ale zilei, copilul trebuie sa primeasca si gustari. Atentie insa, intrucat acestea nu se refera la desert. Gustarile, la fel ca si mesele principale, trebuie sa fie sanatoase si sa aiba valoare nutritionala, care este necesara pentru o buna crestere si dezvoltare a copilului.
Gustarea poate consta in iaurt si diverse produse lactate, budinca de fructe, fructe pasate sau cubulete si sucuri proaspete de fructe si legume. Conform specialistilor, sunt necesare doua gustari pe zi. Prima este servita in jurul orei 11, iar a doua in jurul orei 16.30.
Sfaturi pentru hranirea unui copil de 1-3 ani
- Pentru a-i starni copilului interesul, prezinta-i mancarea intr-un mod cat mai placut si atragator.
- Evita sa ii oferi copilului dulciuri din comert. Inlocuieste-le cu diverse dulciuri preparate in casa, precum clatite sau placinte cu fructe sau legume.
- Prepara compot de casa din fructe de sezon, suficient cat sa ajunga in ziua respectiva. Indulceste apa pentru compot cu miere.