Pe langa inteligenta academica (IQ), exista si inteligenta emotionala (EQ) care este extrem de importanta. Aceasta este definita ca fiind abilitatea unei persoane de a-si exprima si gestiona emotiile in mod adecvat, respectand sentimentele celor din jur. Inteligenta emotionala este de fapt un set de abilitati pe care copiii le dezvolta la toate varstele si care se pot imbunatati continuu.
Beneficiile inteligentei emotionale
In ultimele decenii s-a dovedit ca inteligenta emotionala este utila pe tot parcursul vietii si are numeroase beneficii:
- Copiii cu un nivel crescut de inteligenta emotionala au rezultate mai bune la testele de IQ si iau note mai mari la scoala;
- Inteligenta emotionala ii ajuta pe copii sa gestioneze conflictele si sa intretina prietenii de durata si mult mai stranse, avand mai tarziu relatii bune cu cei din jur atat in viata personala, cat si in cea profesionala;
- Un EQ mare este legat de un succes mai mare in viata, un job mai bun, o cariera de succes, etc;
- Copiii cu un EQ crescut sunt mai putin susceptibile catre depresie si diverse boli mentale.
Vestea buna este ca toti copiii au capacitatea de a-si dezvolta inteligenta emotionala, iar parintii ii pot ajuta considerabil, daca stiu cum sa procedeze. Iata cateva sfaturi folositoare pentru stimularea inteligentei emotionale a copilului tau!
Eticheteaza emotiile copilului
Copiii trebuie invatati sa isi recunoasca emotiile, iar parintii ii pot ajuta, etichetandu-le adecvat. De exemplu, cand observi va micutul tau este suparat pentru ca a pierdut la un joc sau trebuie sa imparta o jucarie, parintele poate spune ceva de genul “se pare ca acum esti suparat, este adevarat”? Daca cel mic pare trist, parintele ar putea spune “te simti dezamagit pentru ca mergem la bunica in loc sa mergem in parc”?
De asemenea, cuvinte precum furios, suparat, timid, dureros, bucuros, emotionat sau incantat ar trebui sa fie des utilizate pentru ca cel mic sa se familiarizeze cu ele.
Arata empatie si valideaza-i emotiile
Chiar daca micutul dramatizeaza, parintii nu trebuie sa le sfideze emotiile. In aceste momente trebuie evitate comentariile dispretuitoare si manifestate empatia si intelegerea. De asemenea, emotiile copilului trebuie validate, chiar daca motivele sunt de neinteles sau minore.
Daca cel mic observa ca este inteles, se va simti mai putin frustrat si va renunta la exagerari. In loc sa tipe si sa planga pentru nimic ca sa arate ca este suparat, se va simti mai bine daca parintele ii spune ca a inteles ca este suparat si il va face sa simta ca ii respecta sentimentele.
Invata copilul cum sa faca fata emotiilor
Odata ce isi inteleg emotiile, copiii trebuie sa invete cum sa le faca fata intr-un mod adecvat. Pentru ei poate fi dificil sa stie cum sa se calmeze, cum sa se inveseleasca sau sa isi infrunte temerile, iar parintii ii pot ajuta. De exemplu, il poti invata pe copil sa respire adanc de cateva ori cand este suparat – acest lucru il va calma. Pentru a fi mai distractiv, parintele poate denumi metoda respiratie cu “baloane de aer”.
O alta idee ar fi sa fie creata o trusa de prim ajutor pentru reglarea emotiilor. Aceasta poate fi o gentuta cu cartea de colorat prefata, o muzica linistitoare, o aroma relaxanta precum cea de lavanda sau jucarii de calmare a simturilor.