10 motive pentru a trece pe mancare organica

Bio este cuvantul cheie al perioadei curente. In conditiile in care poluarea isi pune tot mai pregnant accentul asupra vietilor noastre, alimentele sunt cele care trebuie sa ne asigure capacitatea de a putea combate orice elemente cu potential daunator.

Trecerea catre bio food este astfel una fireasca, oricine punandu-si problema de baza, formulata ca o intrebare: Cum sa ma alimentez cat mai sanatos?

Exista si sceptici, care sunt de parere ca  mancarea organica poate fi inlocuita si cu alimente sintetice, cu substante nutritive si suplimente obtinute pe cale artificiala. Cu toate acestea, argumentele scepticilor pot fi demontate cu o serie de motive bine intemeiate, care sustin consumul de mancare organica, asa-numita bio food. Lista celor 10 motive principale v-o prezentam in cele ce urmeaza.

1. Alimentele bio sunt crescute natural

Fara doar si poate, aportul de substante chimice, ingrasaminte si nutrienti poate sa ajute la obtinerea de alimente, de fructe si legume care ajung la stadiul de maturitate mult mai repede si care nu necesita atata ingrijire. Se face simtit insa un impact asupra organismului uman in momentul consumului acestor alimente ce au incluse suplimente si ingrasaminte chimice.

La alimentele ce compun mancarea  organica, ingrasamintele folosite sunt naturale, iar terenurile pe care se cultiva culturi bio nu suporta tratamente chimice o perioada de cel putin doi ani.

2. Pentru a obtine bio food nu se utilizeaza pesticide

Folosirea pesticidelor este inlaturata in situatia in care se doreste obtinerea de mancare organica, de alimente 100% naturale si sanatoase.

mancare organica

Inlantuirea cauzala este destul de simpla – odata ce nu se mai folosesc pesticide pentru culturi, fabricarea lor nu mai este necesara (cel putin nu intr-o masura atat de ridicata), iar asupra mediului se simte un impact pozitiv, prin reducerea cantitatii de noxe emise in procesul de fabricatie a pesticidelor.

3. Alimentele bio sunt mai savuroase si mai sanatoase

Studiile si cercetarile realizate de specialisti au dovedit ca orice aliment rezultat din culturi bio, asupra carora nu s-a intervenit cu pesticide, ingrasaminte sau alte substante chimice, ofera un aport cu pana la 15% mai bogat in substante nutritive organismului uman.

De asemenea, savoarea unui fruct sau a unei legume dintr-o cultura bio este considerabil mai bogata fata de alimentele obtinute pe alte cai decat cele 100% naturale.

4. Mancarea organica si produsele din categoria Bio Food sunt atent verificate si testate

Garantia suplimentara a calitatii este cu siguranta oferita pentru produsele de tip bio. In cadrul acestui segment, perisabilitatea este o problema constanta, de multe ori exista tendinta de a suplimenta cu chimicale pentru a conserva produsele sau pentru a le provoca o crestere mai accelerata.

Din acest motiv, verificarile sunt facute mult mai adesea in agricultura bio, pentru ca beneficiarii sa fie asigurati de calitatea si naturaletea fiecarui produs in parte.

5. Produsele bio lupta cu radicalii liberi

Continutul de antioxidanti este mult mai ridicat in cazul alimentelor de tip bio food. Folosirea pesticidelor si a ingrasamintelor chimice duce la o reducere de peste 50% a rezervelor naturale de antioxidanti din compozitia fructelor si a legumelor.

Agricultura si culturile bio au cu siguranta un continut mult mai bogat in antioxidanti, ceea ce aduce beneficii considerabile pentru sanatate. Nivelul ridicat de antioxidanti din mancarea organica ne ajuta corpul sa lupte mai eficient impotriva actiunii radicalilor liberi, pentru a promova o stare de sanatate optima.

6. Mancarea organica aduce beneficii la orice varsta

Oricine recunoaste savoarea si aportul de sanatate pe care il prezinta alimentele incadrate la bio food. Astfel de alimente sunt benefice pentru fiecare categorie de varsta, de la copii pana la adolescenti, adulti si varstnici si chiar si pentru femeile insarcinate.

Studiile realizate in intreaga lume au dovedit ca acei copii care sunt hraniti doar cu alimente bio inca de la nastere si pana la varsta de patru ani, ajung sa aiba de pana la sase ori mai putine toxine si reziduuri toxice in sange fata de copii alimentati “normal”.

Beneficiile si reducerea nivelului de toxine din corp ramane valabila indiferent de categoria de varsta, adultii avand posibilitatea de a-si imbunatati starea de sanatate in egala masura, prin consumul de alimente bio.

7. Alimentele bio promoveaza reducerea impactului negativ asupra mediului

Prin faptul ca nu contin pesticide si substante chimice care sa extinda perioada de conservare, alimentele bio au o perioada de garantie mult mai redusa. Acest lucru se traduce printr-o perisabilitate mai ridicata, ceea ce inseamna si faptul ca acestea nu pot fi transportate pe distante mult prea mari.

Implicit, se reduce astfel unul din principalii factori ce contribuie la poluare: transportul. O astfel de conceptie ajuta la reducerea impactului negativ asupra mediului, promovand consumul alimentelor bio doar atunci cand acestea se afla in plin sezon.

8. Mancarea organica respecta natura

Prin impactul negativ considerabil redus asupra mediului, arhitectura si zootehnica bio au reusit sa creeze un nou stil de viata. In cadrul acestuia, principiul de baza este respectul si protejarea a tot ceea ce se afla in jurul nostru.

9. Fructele si legumele bio nu pot fi consumate decat la maturitate

Acest fapt constituie un avantaj in ideea ca in unele cazuri fructele si legumele sunt culese crude si mai apoi tratate cu diverse substante artificiale, pentru a ajunge la coacere, in timp ce alte tipuri de substante si tratamente chimice fac alimentele mai rezistente la transport.

Fructele si legumele crescute organic sunt insa consumate atunci cand au ajuns la maturitate, ceea ce reprezinta inca o garantie a calitatii si naturaletii pe care o ofera.

10. Bio food echivaleaza cu responsabilizarea consumului

Dintotdeauna alimentele bio au semnificat respectul fata de natura, fata de munca umana investita in obtinerea lor, dar si fata de mediu. Agricultura bio reduce numarul intermediarilor, reduce numarul proceselor tehnologice poluante necesare pentru obtinerea ingrasamintelor si pesticidelor si contribuie de asemenea la reducerea poluarii.

Cumulul acestor 10 avantaje reprezinta mai mult decat este necesar pentru a convinge pe oricine de beneficiile mancarurilor bio. Cei care vor sa aiba parte de toate aceste atuuri, nu trebuie decat sa caute, in magazine fizice sau online (un exemplu in acest caz poate fi site-ul pukkatukka.ro, acele produse 100% bio, acele mancaruri naturale care ofera un plus de vitalitate, energie si sanatate oricarui consumator.

Distribuie:

Lasă un răspuns