7 critici în cuplu cu efecte negative asupra relației

Deși este considerat a fi un comportament toxic, un cuplu ajunge adeseori să se critice reciproc. Însă, oricât de constructivă ai crede că este critica, aceasta are efecte negative care se revarsă asupra relației. Fie are legătură cu motivele pentru care simți că partenerul tău nu îți îndeplinește nevoile și așteptările, fie te simți respinsă, există modalități prin care poți ține sub control criticile.

În cuplu, critica poate deveni o sursă constantă de tensiune și conflicte, având un impact semnificativ asupra relației. De multe ori, modul în care îți exprimi grijile și nemulțumirile față de partener, poate influența modul în care acesta percepe și reacționează la feedback-ul tău.

De cele mai multe ori, la baza criticilor stau motive destul de bine întemeiate contează foarte mult modul în care sunt exprimate nemulțumirile. După cum am spus, criticile pot avea o serie de efecte negative asupra relației, așadar, iată ce trebuie să faci pentru a corecta acest comportament.

De ce criticăm și de ce vrem schimbare în cuplu?

Problemele în relație sunt firești și sunt un obstacol care pot fi depășite cu ajutorul comunicării, ascultării și înțelegerii. De asemenea, prin intermediul compromisului și adaptării la nevoile și dorințele partenerului. Cu toate acestea, la fel de inevitabil este și să criticăm.

Critica în cuplu apare în momentul în care dorești să îți schimbăm partenerul în timp ce tu rămâi fermă pe poziție. Deși în aparență, intențiile tale sunt pozitive, maniera în care alegi să îi transmiți că este ceva greșit în comportamentul lui, schimbă drastic rezultatul. Astfel, aducând critici constante partenerului nu îl vei schimba în bine deoarece el se va izola și va refuza să facă exact ceea ce i-ai cerut pentru a corecta problema. Mai mult de atât, critica constantă îl va determina pe partenerul tău să te perceapă în mod greșit.

Deseori, critica are la bază un comportament pe care l-ai observat în propria familie, respectiv un tipar de comunicare pe care îl percepi ca fiind eficient în a corecta comportamentul partenerului tău. Așadar, în rândurile următoare vom vorbi despre cele mai întâlnite tipuri de critici și ce ar trebui să faci.

1. Simți că partenerul tău nu consideră nevoile tale importante

Uneori simți că ți-ai dori mai multă afecțiune, mai multă înțelegere sau să te asculte atunci când simți că nimic nu merge așa cum trebuie în viața ta. În schimb, observi că el adoptă un comportament de nepăsare și lipsă de empatie față de situația prin care treci. Așadar, începi să manifești o atitudine de protest prin a critica direct acest comportament din partea lui.

Atunci când presupui că partenerului tău nu îi pasă de ceea ce simți, aceasta este un fel de ghicire a gândurilor, atribuind o conotație negativă asupra relației. De aici pornește și frustrarea pentru că tu ai impresia că nu îi pasă de tine și nu consideră că nevoile tale sunt importante, așadar, începi să critici și să judeci.

Ceea ce poți face și este mult mai sănătos atât pentru relație cât și pentru tine însăți, este să înveți să comunici deschis despre nevoile și dorințele tale. De asemenea, poți să îl întrebi direct ce crede despre relația voastră și să vorbiți deschis despre ce ar trebui schimbat pentru a avea parte de mai multă armonie.

2. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte

Critica în cuplu poate să fie și reciprocă. Dacă el te-a criticat atunci de ce să nu răspunzi și tu cu aceeași monedă? În astfel de situații, nu există o deschidere reală pentru a rezolva situația întrucât este vorba doar despre a-ți proteja propria imagine. Atunci când ești criticată, poți adopta o atitudine defensivă pentru a te apăra și pentru ca imaginea ta să nu fie lezată.

Ceea ce ai putea încerca atunci când ești criticată de partener ar fi să repeți în minte sau chiar să scrii undeva ceea ce ai să îi reproșezi. Apoi să te gândești cum ar reacționa partenerul tău dacă ar primi mesajul tău în modul în care te-ai gândit. Această practică te poate ajuta să regândești toată strategia de exprimare a nemulțumirilor față de partener.

3. Ai impresia că ceea ce spui este perfect adevărat

Atunci când critici ai putea crede că tu ești cea care are dreptate, că doar convingerile tale sunt cele corecte în privința unei situații. Începi să critici partenerul și să îți expui punctul de vedere însă, el nu simte decât că i se face o nedreptate și că nu ai nici o deschidere spre a asculta.

Este firesc ca fiecare parte să aibă opinii diferite însă, este destul de nesănătos pentru relație să susții că numai convingerile tale sunt cele firești. Într-un cuplu este bine să învățați să vă ascultați unul pe celălalt și să acceptați că pot exista puncte de vedere diferite.

Într-un cuplu trebuie să existe și compromisuri sănătoase. De asemenea, este mai indicat să negociați astfel încât să ajungeți la un consens.

4. Îți impui ajutorul cu orice preț prin critică

Critica mai înseamnă și dorința de a-ți vedea partenerul că se corectează în anumite privințe. Astfel, se ajunge să crezi că prin critică vei reuși să îl ajuți mult mai eficient să se schimbe. Chiar dacă intențiile tale sunt bune, ajutorul nesolicitat poate crea exact efectul invers. Partenerul tău ar putea să nu vadă cu ochi buni că în loc să îi oferi sprijin îl critici în mod constant.

Doar pentru că tu ai gestiona diferit anumite situații sau poate chiar mai eficient decât partenerul tău, să îl critici în legătură cu acest lucru îi oferă un sentiment de devalorizare, de lipsă de apreciere din partea ta. A ajuta partenerul nu înseamnă să îi subliniezi eșecurile constant. Ajutorul înseamnă să îi oferi partenerului tău ceea ce are nevoie.

5. Nu știi cum să exprimi vulnerabilitatea

Poate că intenția ta a fost să îți exprimi vulnerabilitatea însă, partenerul tău, tot ce aude este critică constantă și nemulțumiri din partea ta. Uneori, poate să fie interpretată drept provocare când, de exemplu, îi spui că te simți rănită. Dacă nu știi cum să exprimi mesajul tău, dacă nu știi ce tipuri de emoții dorești să transmiți, atunci tot ceea ce obții este să îi accentuezi starea de frustrare.

În loc să îi spui ,,din cauza ta mi-am ieșit din fire” sau ,,tu mă faci să mă port astfel” încearcă mai bine să înțelegi de ce te simți astfel. De asemenea, i-ai putea vorbi partenerului tău despre motivele pentru care te simți nervoasă. O dată ce sunt identificate motivele negative care stau la baza unor asemenea informații, va fi mai ușor să exprimi starea pe care o ai în momentul respectiv, fără să critici.

6. Dorești să faci o schimbare în cuplu

Să presupunem că el are prostul obicei de a întârzia mai ales atunci când aveți ceva important de făcut. Dorești să corectezi acest comportament deranjant al partenerului tău. Dar adevărul este că prin a-l critica și a te certa cu el constant în legătură cu asta, nu te va ajuta nici pe tine și nici pe el.

Critica în cuplu produce efectul opus, respectiv la menținerea comportamentului ce se dorește a fi corectat. În schimb, ai putea încerca să abordezi această situație diferit.

7. Faci presupuneri legat de ceea ce simte partenerul pentru tine

Adeseori, există o tendință de a proiecta asupra partenerului o serie de gânduri, acțiuni sau intenții negative. Presupui fără să ai o dovadă clară că partenerul tău nu mai este interesat de tine, că nu îi mai pasă, că a vrut să te trădeze, că nu se gândește deloc la tine și multe altele. Atâta timp cât continui să crezi că astfel de gânduri reprezintă realitatea, treptat vei ajunge să crezi că acesta este adevărul. Iar comportamentul tău critic va fi alimentat în mod constant cu frustrare.

Critica în cuplu creează distanță și este util să îți verifici presupunerile legate de partener înainte de a le exprima.

Cum poate influența critica relația de cuplu?

Critica nu aduce îmbunătățiri cu adevărat într-o relație și nici nu te ajută să te dezvolți pe plan personal. Indiferent dacă intențiile tale pornesc de la dorința ta de a face un bine, trebuie să reții că atunci când critici o persoană poți să o rănești, să o izolezi sau să îi scazi stima de sine. Dacă vei continua să critici pe termen lung, partenerul tău ar putea crede că el nu mai are nici o valoare pentru tine.

Mai ales atunci când aduci în discuție trecutul, îi vei lăsa senzația că ceea ce s-a discutat atunci și concluziile pe care le-ați tras au fost făcute degeaba. Focusează-te asupra prezentului și nu generaliza sau nu fă presupuneri pe baza sentimentelor lui. Atunci când comunicarea este deschisă și onestă, veți putea să rezolvați mai ușor posibilele conflicte din relație.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *