5 lucruri pe care trebuie să le încerci dacă partenerul tău are anxietate

Dacă până acum nu te-ai confruntat niciodată cu anxietate, atacuri de panică sau îngrijorări excesive, poate să fie destul de dificil pentru tine să știi cum să îți susții partenerul în astfel de momente. Fiind cineva care se suferă de anxietate și se luptă cu acești monștri în fiecare zi, poți să te simți neputincioasă în gestionarea corectă a unei astfel de emoții. Chiar și dacă ai înțelege anxietatea dintr-o perspectivă clinică, este destul de dificil să explici ce simte partenerul tău într-un anumit moment și să găsești soluțiile potrivite pentru a-l liniști.

Tulburările de anxietate pot afecta pe oricine. Nu se face nici o diferențiere între statut social, vârstă, sex și așa mai departe. Anxietatea este complexă și nu poate să fie ,,reparată” cu ajutorul unei rețete universal valabile. Deși femeile au tendința de a se confrunta cu această tulburare mai mult decât bărbații, chiar și aceștia din urmă pot să sufere de această tulburare și de cele mai multe ori nici nu își dau seama.

De cele mai multe ori, persoanele care se confruntă cu anxietatea afirmă de cele mai multe ori că le este rușine să recunoască acest lucru și să ascundă că nu se simt bine. Persoanele care suferă de anxietate au tendința de a se lăsa pradă gândurilor negative și să se cufunde complet în teama că ceva rău s-ar putea întâmpla. Multe persoane care se confruntă cu anxietatea sunt înțeleși greșit sau chiar sunt respinși de cei din jur, tocmai de aceea multe persoane nici nu vorbesc despre lucrurile cu care se confruntă și nu caută ajutor de specialitate.

Anxietatea este foarte comună iar mulți oameni aleg să își mascheze simptomele prin a se implica în consumul de alcool sau droguri recreaționale pentru a-și calma temerile. Acest lucru poate să ducă adeseori la certuri și la neînțelegeri în relația cu partenerul. Este ușor să faci presupuneri că partenerul tău este doar timid, retras sau stângaci, că are o problemă cu băutura sau că nu este politicos cu oamenii din jur. Este important să înțelegi cauza principală deoarece acestea pot să fie semne care se leagă de anxietate.

Dacă partenerul tău se luptă cu anxietatea și nu prea știi cum ai putea să îi oferi sprijin în acest moment de răscruce, atunci poți încerca să pui în practică următoarele sfaturi:

Niciodată nu îi spune că totul se va rezolva dacă se calmează

Afirmații precum ,,nu îți face griji”, ,,calmează-te”, ,,relaxează-te” sau ,,lasă că se rezolvă”, nu îl vor ajuta pe partenerul tău cu nimic. Din contră, pot să îi adâncească sentimentul de anxietate și să îl facă să își dea seama că nu are pe cine să conteze dacă dorește să vorbească despre ce simte și care sunt temerile lui. Faptul că tratezi cu prea multă ușurință ceea ce simte ar putea să îi creeze o stare mult mai pronunțată de anxietate.

Ceea ce poți face este să îi validezi sentimentele și să încerci să îi spui lucruri precum ,,este în regulă, sunt aici pentru tine”.

Înțelege ce simte partenerul tău care suferă de anxietate

Atunci când are un moment bun și nu pare să fie cufundat în anxietate, încearcă să înțelegi ce înseamnă acest lucru pentru el. Abordează o discuție calmă, empatică și acordă-i înțelegerea de care are nevoie. Întreabă-l ce simte atunci când are un astfel de episod, care sunt factorii declanșatori și cum ai putea să fii de ajutor într-un asemenea moment.

Ce faci atunci când are un atac de panică?

Cel mai important lucru este ca tu să îți păstrezi calmul și să încerci să nu amplifici starea de panică pe care o simte în acel moment. Amintește-i să respire deoarece în momentul în care se focusează asupra acestui lucru, îi ajută sistemul nervos să îi distragă atenția de la a continua să fie panicat.

Ce faci dacă partenerul tău a fost diagnosticat cu o anumită tulburare de anxietate?

În acest caz este important să te autoeduci asupra a ce înseamnă diagnosticul pe care l-a primit partenerul tău. Cercetează ce înseamnă, cum poți să fii de ajutor și ce trebuie să faci dacă partenerul tău se confruntă cu anumite simptome caracteristice diagnosticului primit.

Caută soluții cât mai eficiente care pot să fie de ajutor pentru partenerul tău și, pe cât posibil, ține legătura cu un specialist care te poate ajuta să faci față acestei provocări.

Oferă compasiune și înțelegere partenerului tău

Este dificil să înțelegi și să încerci să găsești soluții pentru a lupta cu anxietatea partenerului însă, într-un astfel de moment este important să îi dai de înțeles că nu este singur în această luptă. Oferă-i compasiune și înțelegere, încearcă să comunici cu el despre ceea ce simte, fii acolo pentru el și arată-i că îți oferi suportul necondiționat. Dacă deja discută cu un terapeut și face tratament, atunci familiarizează-te cu aceste lucruri.

Mai ales dacă simptomele se manifestă la nivel fizic într-un mod mai pronunțat și ia medicamente, atunci acesta este momentul potrivit în care să îl ajuți.

Oferirea de suport și de încurajare celor care suferă de anxietate, poate să facă o diferență semnificativă în viața lor, îi ajută să se simtă mai puțin singuri și mai încrezători în abilitatea lor de a-și rezolva această problemă.

Desigur, este dificil de înțeles ce înseamnă să suferi de anxietate însă, atunci când partenerul tău cunoaște faptul că tu ești alături de el și că îl ajuți să depășească un astfel de moment dificil atunci va ști că îi va fi în mod automat mai ușor.

Anxietatea este o problemă serioasă care poate să afecteze profund viața unei persoane. Prin conștientizare, sprijin adecvat și înțelegere poți ajuta la gestionarea și tratarea acestei tulburări îmbunătățind calitatea vieții persoanei care a fost afectate. Chiar dacă nu vei reuși să înțelegi pe deplin prin ceea ce trece, prin a comunica cu partenerul tău și prin a-l încuraja să caute ajutor profesionist vei putea să îl ajuți să se lupte mai ușor cu această tulburare.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *