4 trucuri pentru a creste aportul zilnic de vitamine al intregii familii

Pentru ca organismul uman sa functioneze cat mai bine, acesta are nevoie zilnic de un anumit numar de calorii, proteine, vitamine si minerale. Insa, lipsa de vitamine si minerale este destul de des intalnita, in cazul multor persoane, iar acest deficit poate provoca o multime de probleme de sanatate. Studiile au dovedit ca, la nivel mondial, aproximativ 40% dintre oameni se confrunta cu deficiente de fier, 15% au carente de iod si 40% dintre copii cresc fara suficienta vitamina A. Insa, aceste carente pot fi descoperite din timp, cu ajutorul unor teste de sange. Daca familia ta se confrunta cu astfel de probleme, iata cum poti creste aportul zilnic de vitamine necesare.

Ce inseamna carenta de vitamine?

Lipsa anumitor vitamine poate avea un impact grav asupra organismului uman, mai ales daca aportul acestora nu este reglat intr-un timp util. De multe ori, lipsa unor substante poate fi cauzata de o alimentatie saraca in fructe si legume, principalii „furnizori” de vitamine, dar si de existenta anumitor afectiuni, in special a unor boli digestive.

Cum poti identifica lipsa anumitor vitamine din organism?

Daca s-a intamplat ca, din senin, sa simti furnicaturi la nivelul pielii, sau daca ai senzatia ca iti amortesc bratele si picioarele, fara sa faci exercitii fizice, atunci s-ar putea sa ai o lipsa de vitamina B9 si vitamina B12. De asemenea, lipsa acestor vitamine poate cauza si stari de depresie, anxietate, oboseala sau dereglari hormonale. In schimb, lipsa vitaminelor B7, A, D, E si K se poate manifesta prin caderea parului, dar si prin aparitia unor pete rosii pe fata.

Tulburarile de vedere, aparitia cariilor si sangerarea gingiilor pot fi semne ale carentei de vitamina A. Aceasta vitamina ajuta la cresterea imunitatii organismului, fiind un puternic antioxidant, care previne uscarea pielii sau aparitia ridurilor.

 

Si vitamina C este esentiala pentru buna functionare a imunitatii, iar, atunci cand aceasta nu se mai gaseste in cantitati suficiente in corp, apar, mai usor, infectiile respiratorii. In plus, carenta de vitamina C se manifesta si prin ameteli, indigestie sau dureri articulare.

 

In schimb, carenta de vitamina D poate cauza aparitia acneei si a cariilor, dar si o absortie slaba a calciului in oase. De aceea, pentru persoanele care se confrunta cu carenta de vitamina D, riscul de fracturi este mult mai ridicat.

Cum poti creste aportul zilnic de vitamine?

Consuma fructe si legume

Cea mai sanatoasa metoda de a obtine suficiente vitamine este consumul de fructe si legume. De aceea, pregateste pentru familia ta salate, sucuri naturale sau smoothie-uri, bogate in vitamine. Cu un storcator de fructe, poti avea in fiecare dimineata cate un suc proaspat de portocale, bogat in vitamina C, care ofera doza de energie pentru o zi productiva. De asemenea, poti introduce in dieta familiei si alte alimente cu o cantitate mare de vitamina C: ardeiul gras, patrunjelul, broccoli, conopida, capsunele, papaia sau lamaia.

Pentru copii sau batrani, poti pregati diferite piureuri de fructe sau sucuri proaspete, pentru a le creste, astfel, aportul zilnic de vitamine. 

Expune-te, in siguranta, la soare

Daca pentru deficitul de vitamina A sau C este recomandat consumul de fructe si legume, in cazul deficitului de vitamina D expunerea la soare este cheia. Aproximativ 15-20 de minute pe zi sunt suficiente pentru ca organismul uman sa stimuleze productia de vitamina D. 

Consuma produse de origine animala

In cazul vitaminei B12, se recomanda consumul de alimente de origine animala, cum ar fi carnea, ouale si lactatele fermentate. Insa, vitamina B12 se gaseste si in alimente de origine vegetala, cum ar fi soia fermentata, ciupercile Shiitake, algele sau drojdia.

Consuma suplimente alimentare

O alta metoda pentru a creste aportul zilnic de vitamine din organism pentru tine si familia ta, poate fi consumul regulat de suplimente alimentare. De asemenea, o alta solutie poate fi pe cale medicamentoasa, insa, doar la recomandarea unui specialist.

Asadar, pentru a echilibra raportul zilnic de vitamine din organism, specialistii recomanda o alimentatie cat mai sanatoasa, bazata pe fructe si legume, pe care le poti consuma ca atare, sau sub forma de salate, sucuri sau smoothie-uri.

 

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *