Abuz emoțional – cum îl recunoști și ce poți face?

Să recunoști dacă ești victima unui abuz emoțional este complicat, greu de înțeles și de identificat. Spre deosebire de abuzul fizic unde există dovezi concrete de violență și suferință, un abuz emoțional este compus din jocuri extrem de sofisticate din partea partenerului și se manifestă printr-un comportament toxic și imprevizibil. Partenerul care abuzează emoțional poate să aibă manifestări inconsistente în relație așa cum ar fi dovezi false de iubire care pot izvorî din gelozie sau chiar posesivitate.

De multe ori, persoanele care au de suferit din cauza abuzurilor emoționale într-o relație, refuză să vorbească despre acest lucru deschis. Desigur, există posibilitatea ca persoana în cauză să fi recunoscut anumite simptome ale acestui comportament toxic însă, nu dorește să îl pună pe partener într-o lumină proastă sau le este teamă că partenerul ar putea avea o reacție nefastă și ar aduce și mai multă suferință în relația care și așa este fragilă.

Poate că tu consideri că orice cuplu se ceartă și este normal. Da, este normal să existe certuri atunci când îți pasă de celălalt însă, este o diferență ca de la cer la pământ atunci când aceste certuri te lasă cu o senzație că ești nesemnificativă, că totul a fost din vina ta. Un comportament toxic este puțin probabil să se schimbe în timp.

Pentru a putea recunoaște un abuz emoțional, există anumite semne pe care le poți analiza și să pui în balanță cu situația ta pe plan personal. Despre ce poți face și cum să recunoști aceste semne, vei putea afla în rândurile următoare.

Ce este un abuz emoțional?

Abuzul emoțional reprezintă o încercare de a controla o anumită persoană prin manipulare psihică. Acestea pot fi sub forma unor critici, să facă persoana să se simtă rușinată, amenințări cu pedepse și refuzul de a comunica. Pentru a putea identifica dacă ești într-o relație în care ești abuzată emoțional, este nevoie să faci diferența dintre abuz și conflict.

Conflictul în relația de cuplu este normal și este în regulă ca fiecare persoană să aibă propriile păreri. Pe de altă parte, abuzul emoțional este o dominare intenționată în care partenerul tău își arată puterea pentru a avea control deplin asupra comunicării cu tine. În majoritatea situațiilor, victimele își protejează partenerul abuziv pentru că nu doresc să creeze situații jenante sau să îl pună pe partener într-o lumină proastă. Victima adoptă acest comportament pentru că nu își dorește să înrăutățească situația sau să degenereze. Abuzul emoțional este la fel de dureros precum cel fizic. Dar spre deosebire de abuzul fizic, cel psihic poate lăsa traume adânci care au nevoie de ajutor specializat pentru a putea recăpăta încrederea în sine și în relația cu oamenii din jur.

De ce apare sentimentul de vină într-o relație abuzivă?

Abuzul emoțional este atât de devastator încât victimele ajung să creadă că vina le aparține în întregime pentru că partenerul a fost provocat și nu a avut de ales. Atunci când vine vorba despre abuz emoțional, semnele sunt atât de subtile încât victima chiar ajunge să creadă acuzațiile partenerului, că este un părinte rău, că este incapabilă, proastă, incompetentă, că dacă nu ar fi fost el să tolereze toate atunci nimeni nu ar mai dori să relaționeze cu victima și nu numai. Abuzul emoțional este mult mai nociv decât cel fizic deoarece te lezează pe tine ca persoană, devastându-te semnificativ pe interior.

Abuzul emoțional se petrece atunci când limbajul unei persoane, inclusiv limbajul corpului, dar și acțiunile pe care le intreprinde, subminează alegerile celeilalte persoane, îi reduce stima de sine astfel încât să nu mai aibă siguranța că ceea ce a spus este valid și produce un abuz emoțional.

Un astfel de comportament dacă apare în mod repetat provoacă o ruptură în relație iar victima începe să se simtă singură și lipsită de valoare iar toate acestea sunt semne clare că în relația respectivă se petrec abuzuri emoționale.

Cum este exprimat verbal un abuz emoțional?

Poate să fie vorba despre abuz emoțional în situații în care partenerul tău are un comportament precum:

  • Te umilește constant, chiar și în prezența altor persoane punând prea puțină importanță asupra modului în care te face să te simți.
  • Creează situații inconfortabile iar tu simți rușine.
  • Minimizează, devalorizează, degradează sau ignoră opiniile tale.
  • Criticile lui sunt întotdeauna negative și nu este nimic constructiv în acestea.
  • Te tachinează sau este sarcastic iar întotdeauna spune că sunt doar niște glume la care tu nu știi să reacționezi pentru că nu ai nici un pic de simț al umorului.
  • Îți subliniază în mod constant greșelile, defectele și neajunsurile făcându-te responsabilă pentru tot ceea ce se întâmplă în relație din cauza ignoranței și nepăsării tale.
  • Te acuză mereu că ești insensibilă și că reacționezi exagerat sau că te victimizezi doar pentru că ți-a făcut o mică observație.

Practic, un partener care te abuzează emoțional niciodată nu va accepta că este posibil să greșească și va considera perfect normal că încearcă să ,,corecteze” comportamentul tău neadecvat. Ajungi să accepți aceste situații și chiar să îi dai dreptate, gândindu-te că este posibil să fii tu de vină pentru tot și el să aibă dreptate.

Ce comportamente sunt clasificate drept abuz emoțional?

Un partener abuziv nu este interesat în realitate de binele persoanei iubite, având drept scop deținerea controlului absolut asupra oricărui aspect ce ține de relație. El întotdeauna va lua decizii care nu implică partenerul de viață în mod real, are o atitudine de control și întotdeauna face orice pentru a demonstra că are dreptate. De asemenea, nu va fi suficient să preia controlul asupra deciziilor și discuțiilor care au loc în relație, el va prelua controlul finanțelor și va decide cum să fie cheltuiți banii pe care îi aveți împreună. Având control asupra tuturor aspectelor vieții tale, îți creează un sentiment de dependență și începi să te gândești că fără el nu vei putea să te descurci. Iar dacă sunt implicați și copii, atunci acest control va fi mult mai justificat pentru că te gândești că ce te vei face singură cu copii de crescut?

Un partener abuziv va minimiza și banaliza aspirațiile, visele și dorințele tale. Dacă, de exemplu, ți-ai dorit întotdeauna să faci un curs de formator pentru a ajuta și alți oameni cu expertiza ta, el va aborda un comportament descurajant și îți va spune că oamenii nu vor fi interesați de banalități și că la scurt timp vei fi dezamăgită așadar ar fi mai bine să nici nu te preocupi de astfel de lucruri.

Într-o relație sănătoasă, într-un cuplu există susținere reciprocă și există bucurie pentru realizările celuilalt, visele nu sunt îngrădite sau minimizate și există întotdeauna încurajare.

Un alt tip de comportament care stă la baza unui abuz psihic este atunci când partenerul tău îți ingnoră limitele și solicitările, făcându-te pe tine vinovată de tot ceea ce ți se întâmplă, adresându-ți tot felul de remarci răutăcioase. La fel se întâmplă și atunci când din anumite motive ești indisponibilă emoțional, de exemplu dacă recent ai suferit o pierdere în familie și ai nevoie de timp pentru a fi din nou tu însăți. El va trata această indisponibilitate a ta cu răceală și te va acuza în mod repetat că îți arăți indisponibilitatea față de el în mod intenționat. Deseori se va bosumfla atunci când nu va primi ceea ce își dorește și te va pedepsi pentru asta arătându-și indisponibilitatea.

Dacă partenerul tău te împiedică să îți vezi familia și prietenii, încearcă să manipuleze situația astfel încât să creeze o ruptură între tine și cea mai bună prietenă a ta doar pentru ca ceilalți să nu recunoască abuzul și să nu te poată salva.

Ce trebuie să faci pentru a scăpa dintr-o relație abuzivă?

Pentru a putea să te rupi complet dintr-o relație abuzivă trebuie, în primul rând, să recunoști că ești într-o relație abuzivă. Este important să analizezi cu atenție comportamentele partenerului în relația cu tine și să nu ascunzi faptul că ai o problemă. Deși poate să fie înspăimântător să vorbești cu cineva despre lucrurile prin care treci, este un rău necesar. Mai târziu, stresul cauzat de abuz emoțional pot să se transpună și în probleme de sănătate fizică, traume emoționale, depresie sau anxietate.

Un agresor se poate schimba numai dacă recunoaște că are un comportament dăunător și face pași spre a îmbunătăți relația cu partenera de viață. Dar acțiunile lui trebuie să fie vizibile pentru că nu este suficient doar să spună că se va schimba și doar pentru un anumit timp să fie totul bine pentru ca mai apoi să se întoarcă la vechile obiceiuri.

Dacă partenerul tău recurge adeseori la abuz emoțional este timpul să oprești acest comportament. Să irosești timp prețios și energie într-o relație toxică nu este benefică deloc. Nici pentru tine și nici pentru copii, dacă aveți deja. O relație toxică poate să îi afecteze pe copii voștri chiar mai mult decât ar putea să o facă un divorț. Vindecarea acestor răni adânci nu o vei face numai pentru tine ci și pentru cei din jurul tău dar și pentru un viitor mai bun.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *