Cum poți să știi dacă ai un partener imatur și mai ales cum poți să relaționezi cu el? Ei bine, există anumite semne pe care le poți ignora cu ușurință sau să ți se pară nesemnificative pe care să le treci în categoria ,,așa sunt bărbații”. În realitate dacă ai un partener imatur, relația voastră poate să aibă de suferit. Iar imaturitatea lui poate să afecteze relația chiar mai mult în contextul în careapare un copil în ecuație. Însă, trebuie să ții cont că el este cu tine drept rezultat al propriilor tale alegeri.
Știm cu toții că avem un copil interior și că uneori ne mai putem comporta prostește, sau chiar imatur. Însă, acest comportament este corectat rapid. Dar există anumite persoane pentru care acest copil interior este prezent tot timpul și pare să trăiască o copilărie continuă chiar și la maturitate.
Ce înseamnă să ai un partener imatur?
Dacă la începutul relației cu el nu bagi de seamă faptul că mereu strângi după partenerul tău sau că tu ești cea responsabilă cu achitarea datoriilor și cu tot ceea ce înseamnă întreținerea casei, în timp acest lucru poate deveni deranjant. Un partener imatur mereu își caută o parteneră care să preia responsabilitățile din casă. El dorește să aibă cât mai puține sarcini de împlinit, astfel încât să se poată ocupa de ceea ce consideră ca fiind important pentru el.
Un alt indiciu prin care poți să îți dai seama că el este imatur este atunci când încearcă să se sustragă de la discuții importante. Niciodată nu pare să vrea să ducă la bun sfârșit o discuție despre angajamentele față de relație sau legate de a avea un copil. Astfel, ajungi să trăiești mereu cu impresia că poate nu ai abordat subiectul cum trebuie sau că momentul a fost prost ales. Deseori simți panică sau anxietate atunci când aveți de discutat despre subiecte importante. Însă, acestea trebuie să fie abordate mai ales că este vorba despre viitorul relației. De asemenea, chiar dacă nu vei obține garanții în ceea ce privește viitorul vostru comun, măcar vei ști care este poziția fiecăruia în relație.
Un partener imatur nu va aborda niciodată cu seriozitate discuțiile importante. Poate că la început a fost destul de amuzant să facă o glumă pe seama unei temeri sau al unei situații care necesita o abordare serioasă. Dar în timp, va crea frustrare și certurile vor fi inevitabile.
Totodată, un partener imatur va avea propriile căi de abordare a planurilor comune chiar dacă anterior ați discutat că veți proceda într-un anumit fel. De asemenea, dacă simți că întotdeauna alternezi între a-l consola și a-l cicăli, acesta poate să fie un alt semn că partenerul tău este imatur.
Cum se comportă un partener imatur atunci când apare un copil?
Într-o relație cu un partener imatur, în momentul în care apare un copil, apare mai multă presiune. Iar această presiune stă în special pe umerii tăi pentru că trebuie să crești și copilul dar și pe el. Copilul interior al partenerului tău poate intra în conflict cu copilul pe care îl aveți și pot apărea conflicte emoționale. El ar putea să considere că îi dai mai multă atenție copilului decât lui. Apar nemulțumiri, lipsă de angajament, reguli stricte pentru cel mic dar și reproșuri la adresa copilului că a schimbat foarte mult relația.
Dacă ai un partener care nu poate să își asume responsabilitatea pentru a se îngriji pe sine sau să facă anumite sarcini fără să fie nevoie să i se ceară, atunci este puțin probabil să poți să te bazezi pe el atunci când apare un copil. Mai târziu, atunci când copilul crește, ai putea avea senzația că ești arbitru pentru doi copii. Ajungi să te simți mai obosită pentru că toată responsabilitatea a căzut pe umerii tăi.
Poți rămâne în continuare într-o astfel de relație?
Deși nu este simplu să relaționezi cu un partener imatur, nu este imposibil să păstrezi relația cu el. Dacă la început ai avut senzația că este partenerul perfect și ulterior te-ai simțit dezamăgită de alegerea făcută, trebuie să îți amintești că el este consecința propriilor tale alegeri.
Poate că dependența de partenerul tău îți hrănește nevoia de fi util, de a salva pe cineva care s-a abătut de la calea cea dreaptă. Dacă ai decis că nu dorești să te desparți de partenerul tău, terapia de cuplu ar putea să fie o soluție bună pentru a putea găsi modalități prin care poți comunica cu el. Terapia de cuplu va ajuta relația să eliminați blocajele care alimentează nemulțumirile și conflictele. În plus, dacă aveți și copii, atunci prin terapia de cuplu se pot obține soluții care să scoată relația din impas.
Relația poate să funcționeze din nou atâta timp cât partenerul tău arată deschidere pentru a învăța cum să își gestioneze propriile trăiri, să își înțeleagă nevoile și să găsească modalități sănătoase pentru exprima ceea ce simte. De asemenea, este necesar să aduci la lumină propriile tale nevoi. Însă, este bine să nu te aștepți ca acestea să fie îndeplinite în mod constant deoarece iarăși poți cădea într-o altă extremă la fel de nesănătoasă. Este util să comunicați și să stabiliți ce are nevoie fiecare și mai ales ce compromisuri puteți să faceți astfel încât relația să nu aibă de suferit.
Cu cât observi mai devreme comportamentul imatur al partenerului tău, cu atât vei putea preveni apariția unor nemulțumiri ulterioare. Totodată, este important să evaluezi și motivele personale pentru care îți dorești să rămâi într-o astfel de relație.
Desigur, pot fi și numeroase avantaje atunci când continui relația însă, este bine să încerci să îți dai seama dacă nu cumva este vorba despre dorința ta de a-ți asuma rolul unui partener care este mereu în control. Sau, să știi că ești utilă pentru cineva iar acest lucru să te mențină mereu activă. Evaluează cu atenție toate aspectele care țin de această relație și apelează cu încredere la terapie de cuplu sau consiliere. Astfel vei putea beneficia de o părere obiectivă, astfel încât să poți lua cea mai bună decizie în ceea ce privește relația cu un partener imatur.