In Romania, mamele singure se confrunta adesea cu provocari dificile in cresterea copiilor. Ele sunt intr-o continua lupta pentru a gasi servicii de ingrijire a copiilor la preturi accesibile, pentru a castiga un salariu decent din care sa-si poata intretine copilul, sa aiba acces la servicii medicale de calitate si sa ii poata oferi micutului o educatie buna.
Din pacate, mamele singure nu se bucura suport familial si se simt izolate de comunitate, suferind deseori in tacere si luptandu-se pana la epuizare cu problemele cu care se confrunta pe toate planurile. Totusi, ele pot beneficia de ajutor din partea statului sau a unor ONG-uri. Iata despre ce este vorba!
Asistenta sociala pentru mamele singure
Guvernul Romaniei ofera asistenta financiara mamelor singure, dar aceste beneficii sunt adesea insuficiente pentru a acoperi costurile de crestere a unui copil. Acestea ar trebui ajutate mai mult si vazute ca fiind eligibile pentru alte forme de ajutor, cum ar fi subventii pentru locuinte sau bonurile de alimente.
Exista mai multe ONG-uri care ofera sprijin mamelor singure din Romania. Aceste organizatii ofera consiliere cu privire la educatia parentala, asistenta financiara si acces la servicii sociale. De asemenea, pot ajuta mamele singure sa se conecteze cu alte familii aflate in situatii similare, ceea ce le poate aduce o mica alinare.
Mamele singure au drepturi
Mamele singure au dreptul la alocatii, pensii alimentare si indemnizatii din partea statului pentru a putea face fata mai usor nevoilor financiare. De cele mai multe ori, plecarea tatalui reprezinta un soc atat de puternic pentru mame incat ajung sa se inchida in ele si au impresia ca nu vor gasi solutia salvatoare pentru ele si copii lor. Fie ca-si iau mai multe locuri de munca sau petrec ore suplimentare in fiecare zi prin care pot sa-si ajusteze veniturile, mamele singure au nevoie de ajutor si sunt fara doar si poate modele de admirat.
Mamele singure in Romania au drepturi care le usureaza viata. Informatiile despre aceste drepturi sunt vagi si multe mame singure nu stiu ca statul le ofera beneficii de care ar trebui sa profite. Iata care sunt o parte din drepturile pe care le are o mama singura!
Pensia alimentara
Pensia alimentara se mai numeste si pensie pentru intretinerea minorului si este platita de tata. Aceasta obligatie, insa, se mentine doar daca tatal dispune de mijloacele financiare necesare si daca mama a facut demersurile legale pentru a solicita pensia, dovedind, totodata, ca nu se poate intretine pe ea si pe copil.
Pensia alimentara poate fi o suma stabilita de comun acord de parinti sau se poate stabili prin instanta ca fiind o cota parte din salariul tatalui. La stabilirea acesteia in instanta se tine cont de numarul de copii cota fiind de 1/4 pentru un copil, 1/3 pentru doi copii si 1/2 pentru 3 sau mai multi copii.
Mamele singure trebuie sa stie ca tatal este obligat sa plateasca pensia alimentara pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului sau pana la finalizarea studiilor superioare. Neplata pensiei alimentare este considerata infractiune si se pedepseste prin inchisoare intre 3 si 6 luni.
Alocatia de stat pentru copii
Prin legea 61 / 1993, statul prevede ca toti copiii domiciliati in Romania sa beneficieze de alocatie pana la varsta de 18 ani sau pana la finalizarea studiilor superioare. Sumele sunt stabilite in functie de varsta, cota fiind majorata in ianuarie 2022 la 600 de lei pentru copiii pana in doi ani si la 243 lei pentru cei cu varsta intre 2 si 18 ani sau pana la finalizarea studiilor superioare.
Mamicile trebuie sa stie ca OUG 126 / 2021 stipuleaza ca din ianuarie 2023 alocatia de stat pentru copii va fi indexata din oficiu cu rata medie anula a inflatiei. De asemenea, pentru a beneficia de acest ajutor, trebuie depusa o cerere care se completeaza de mamica in cazul copiilor pana in 14 ani, de catre copil cu acordul reprezentantului legal intre 14 si 18 ani si, dupa 18 ani, de catre copil.
Sustinerea costurilor de ingrijire
Cu toate ca nu este foarte cunoscut acest drept, mamele singure care nu au avut venituri in ultimele 6 sau 12 luni, pot solicita rambursarea costurilor de ingrijire a unui copil cu varsta pana in 7 ani. Astfel, daca mama nu a inregistrat venituri in ultimele 6 luni, ii pot fi rambursate cheltuielile timp de 3 luni consecutiv, iar daca nu a avut venituri in ultimele 12 luni, rambursarea se va face pentru 6 luni consecutive.
Acesta este un drept de care nu pot beneficia si mamele singure care nu au nicio sursa de venit.
Concediu de maternitate
Mamele singure insarcinate sau care urmeaza sa nasca au dreptul la 2 ani de concediu de crestere a copilului. De asemenea, au dreptul si la doua zilee in plus de concediu de odihna pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Drepturile unei mame singure fara venit
Prin OUG 105 / 2033 revizuita prin Legea 277 / 2010, statul sustine si mamele singure fara venit. Acestea pot beneficia de alocatia de sustinere pentru familia monoparentala care variaza in functie de numarul de copii si de conditiile din familie.
De aceste drepturi pot beneficia copiii care merg la scoala si nu au media la purtare mai mica de 8 sau copiii care au un handicap grav si nu merg la scoala. De asemenea, mamele nu trebuie sa detina proprietati sau valori, sa fie necasatorite, divortate, vaduve, sa aiba un copil in plasament sau sotul sau partenerul privat de libertate.
Alte beneficii pentru mamele singure din Romania
- Daca au un copil cu varsta sub 5 ani, au dreptul sa nu lucreze noaptea, la sfarsit de saptamana si in zilele de sarbatoare.
- Nu pot fi concediate fara motiv si au dreptul sa lucreze cu jumatate de norma daca au un copil mai mic de 5 ani.
- Au dreptul la 14 zile de concediu de odihna neplatit pe an.
- Au dreptul la locuinte sociale care sunt date de primarii.
Daca esti mama singura, informeaza-ta si porneste demersurile necesare pentru a beneficia de drepturile tale. Nu te lasa intimidata de situatia in care te afli si fa ceea ce trebuie facut pentru a-i oferi micutului tau conditii de viata mai bune. Cere ajutor de la institutiile care sunt reglementate sa il ofere si il vei primi!
Bună ziua ,ce acte sunt necesare la dosar pentru ajutorul social, indemnizatie și pentru alocația copilului ? Precizez ca nu am depus acte deloc pana acum pentru aceste ajutoare .Multumesc
Nu ne ocupam de asa ceva, va rog sa va adresati institutiilor abilitate