Sanatatea a fost si va fi mereu un subiect extrem de dezbatut. Cert este ca pana la o anumita varsta, sanatatea pare a fi ceva de la sine inteles, o stare careia nu prea tindem sa ii acordam importanta. Alte valori par a fi mai importante: cariera, banii, relatiile sentimentale. Sanatatea are prioritate in lista noastra valorica abia atunci cand nu ne mai permite indeplinirea planurilor persoanale.
De cele mai multe ori un organism bolnav care nu mai poate lupta singur, trimite semnale externe in diferite zone ale trupului pentru a semnala neregulile interioare cu scopul de a fi luate masurile necesare. Astfel, cu ajutorul simptomelor un medic poate stabili un diagnostic si poate prescrie medicamentele necesare sau poate redirectiona pacientul catre o investigatie mai amanuntita a unui specialist. Ce se intampla, insa, atunci cand organismul sufera, dar nu trimite nici un fel de semnal? Da, exista boli care evolueaza lent si care nu trimit nici cel mai mic semnal care ar putea indica ca organismul sufera. Din nefericire, aceste boli asimptomatice sunt cele mai grave.
Analizele de sange constituie o metoda eficienta de evaluare a starii de sanatate a unui pacient deoarece compozitia sangelui reflecta cu acuratete orice dezechilibru al organismului. Odata efectuate, analizele medicale trebuie interpretate de un medic specialist care se va raporta la doua aspect principale: valorile normale stabilite statistic si contextual prezent. Astfel, varsta, sexul si istoricul sanatatii unei persoane vor fi elemente definitorii in stabilirea unei concluzii. Asa ca, uita de interpretarea proprie efectuata acasa in fata calculatorului!
Tu, cand ti-ai facut ultima data analizele de sange? Daca a trecut cel putin 1 an de la ultimul buletin de analize, o programare la un laborator de analize este obligatorie. Aminteste-ti ca amanarea analizelor poate insemna evolutia lenta a unei boli fara simptome care poate fi prea tarziu de tratat. Este extrem de important ca orice afectiune sa fie depistata in timp util. Daca ultimul set de analize a iesit foarte bine si nu ai fost diagnosticat cu vreo afectiune periculoasa, atunci o simpla trimitere de la medicul de familie pentru efectuarea analizelor uzuale este suficienta. In cazul in care esti monitorizat sau suspect de anumite afectiuni ce pot fi transmise genetic (diabet, cancer, etc.) este recomandat un set de analize mai amanuntit. Bioclinica ofera o gama diversificata de analize, fiind un laborator de analize dotat cu aparatura performanta, tehnici de lucru si reactivi care corespund celor mai riguroase norme de calitate. In acest laborator puteti face analize medicale, atat in baza biletului de trimitere emis de medicul de familie sau de catre specialist, cat si individual conform simptomatologiei.
Analizele medicale sunt extrem de importante, asa ca nu uita ca intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi. Efectuarea unor teste de sange la un interval de timp regulat, iti poate oferi informatii cruciale despre sanatatea ta. Cu cat vei stii mai multe despre starea ta de sanatate, cu atat vei putea avea grija mai bine de corpul tau. Nu mai amana si fa-ti o programare chiar acum!
Nici nu mai tin minte cand mi-am facut ultima data analize. Cred ca aven niste carente in educatie referitor la aceste lucruri elementare.