
Degetul in resort este una dintre cele mai frecvente tulburari de functie la nivelul mainii si, in acelasi timp, una dintre cele mai des intalnite cauze ale durerii de mana la adulti. Afectiunea poate limita miscarea unui deget, ingreunandu-i indreptarea si indoirea.
Ce este degetul in resort?
Denumit si trigger finger sau tenosinovita stenozanta, degetul in resort este o situatie in care un deget al mainii se blocheaza. Orice deget al mainii poate fi afectat, insa de cele mai multe ori degetul 1 sau 3 este afectat. De asemenea, se poate ca afectiunea sa se declanseze la nivelul mai multor degete.
Cand incerci intinderea fortata a degetului afectat, acesta va provoca o pocnitura – la fel ca declansarea unei arme atunci cand initiaza focul. Acesta este motivul pentru care boala se numeste si trigger finger.
Tesuturile implicate in indoirea si indreptarea degetelor in maini includ:
- tendoane – tesuturi conjunctive fibroase ce leaga muschii de oase;
- scripeti – ligamentele care tin tendoanele in pozitie pe oase.
Cauzele degetului in resort
Blocajul degetului este cauzat de inflamatia si ingrosarea unei portiuni a tendonului flexor. Se dezvolta un nodul voluminos pe tendon, ce cauzeaza blocarea alunecarii acestuia prin scripete. De regula, blocajul tendonului prin scripete se iveste la baza degetului.
Conform statisticilor, degetul in resort este mai des intalnit la persoanele de sex feminin, la persoanele de peste 50 de ani si la cei care sufera si de alte afectiuni precum diabet sau artrita reumatoida. Totodata, se intampla frecvent ca boala sa apara la pacienti care au suferit in trecut microtraumatisme minore la nivelul mainii sau care au sindrom de tunel carpian.
Simptomele degetului in resort
Simptomele apar, de obicei, usor, insa se pot agrava in timp. Acestea se simt mai mult dimineata, cand prinzi ceva sau cand iti indrepti degetul.
Simptomele includ:
- rigiditatea degetului, mai ales dimineata;
- o senzatie dureroasa de pocnitura atunci cand iti indoi sau iti indrepti degetul;
- durere sau umflatura in palma, la baza degetului afectat;
- blocarea degetului intr-o pozitie indoita, pe care nu il mai poti indrepta decat folosindu-ti si cealalta mana.
Cand ar trebui sa mergi la medicul de mana
Ar trebui sa soliciti ajutorul unui medic specializat in chirurgia mainii de indata ce degetul se simte inflamat sau rigid. Intarzierea tratamentului atunci cand sunt prezente simptomele de mai sus iti va cauza dureri si neplaceri suplimentare. Mai mult decat atat, daca nu te tratezi corespunzator, degetul se va bloca complet.
Tratamentul degetului in resort
In cazuri incipiente, boala poate fi tinuta sub control prin tratament medicamentos (antiinflamatoare nesteroidiene orale), purtarea unei atele specifice si infiltratii locale cu corticosteroizi in teaca tendonului.
Cazurile medii si severe de deget in resort necesita interventie chirurgicala. ( Poti opta pentru interventia chirurgicala la www.bestetic.ro) Aceasta presupune largirea scripetelui sau ligamentului anular in vederea maririi lui, in asa fel incat alunecarea tendoanelor sa nu mai intampine probleme.
Chirurgia este cea mai sigura metoda de tratament pentru degetul in resort, deoarece elibereaza imediat si fara recidiva blocajul tendonului. Procedura se face cu anestezie locala, este complet nedureroasa si dureaza doar 10-15 minute.
Activitatile de forta folosind mana asupra careia s-a intervenit chirurgical se pot relua la doua saptamani dupa operatie.