Ce crema de protectie solara sa alegem pentru noi si pentru copii

Razele solare pot aduce cu sine multe neplaceri in materie de piele. Pe cat de placut este sa te relaxezi in lumina soarelui, pe atat de multe afectiuni de piele poti capata daca nu te protejezi cum trebuie. Cand la mijloc sunt copii, situatia se complica putin, fiindca ei sunt mult mai sensibili. Acest articol isi propune sa te invete la ce sa te uiti cand cauti o crema solara pentru tine si cel mic.

Protectie solara

Razele solare sunt energii electromagnetice si sunt de trei tipuri: UVA, UVB si UVC. Cele mai ingrijoratoare sunt primele doua, deoarece au puterea de a afecta in timp sanatatea pielii. Razele UVA, desi au un nivel mic de energie, afecteaza celulele profunde din stratul superior al pielii. Pe termen scurt, ne bucuram fiindca ne bronzam rapid, insa aceste raze sunt capabile de arsuri solare serioase, de imbatranire si riduri premature a pielii, iar in cazuri mai grave, de cancer de piele. 

De cealalta parte, razele UVB au un nivel mediu de energie si produc bronzare mai inceata. In schimb, dezavantajul este ca arsura solara se manifesta prin basici usturatoare, iar cazul extrem este, bineinteles, melanomul, adica cea mai severa forma de cancer de piele. 

Protectie solara copii

Bebelusii cu varsta de pana in 6 luni ar trebui feriti pe cat posibil de lumina solara directa. Acest lucru nu inseamna ca ii inchidem in casa, ci ca le acoperim pielea cu haine lungi din bumbac si ii asezam intr-o zona umbroasa. De altfel, toate cremele solare pentru cei mici se adreseaza copiilor de minim 6 luni. Pana la varsta de 12 ani, toti copiii trebuie sa foloseasca o crema de protectie cu factor SPF inalt. In plus, aceste creme sau sprayuri trebuie sa contina filtre fizice, asa cum este oxidul de zinc.

Oxidul de zinc este esential pentru fiinta umana inca de cand se dezvolta in uter. Organismul nostru are puterea de a se autovindeca de rani si boli minore, insa pentru a reusi acest lucru cu succes, are nevoie de zinc. Este prezent in majoritatea cremelor de piele si fata deoarece protejeaza impotriva imbatranirii premature. Oxidul de zinc este util in cazul arsurilor solare, motiv pentru care este mai prezent in sprayurile destinate perioadei de dupa expunerea la soare. Apoi, zincul contribuie la vindecarea ranilor minore, a negilor, acneei si previne aparitia matretii in exces. 

Pana acum ceva timp, erau recomandate cremele de protectie cu dioxid de titan. Acest compus chimic este aproape omniprezent in viata noastra, deoarece se gaseste in produsele cosmetice si de ingrijire corporala, in productia hainelor si in produsele alimentare. Scopul lui este de a albi produsul in cauza si de a-i da aspectul cremos atragator. Cu toate acestea, noi studii stiintifice arata ca dioxidul de titan poate produce modificari grave la nivelul celulelor. De aceea, este de evitat cand alegi produsele de protectie solara, in special pentru copii.

SPF 50

Cu siguranta ai observat ca pe eticheta produselor de soare scrie ,,factor de protectie 30” sau 50. Ce inseamna asta si de ce trebuie sa te preocupe? Ei bine, producatorii de creme solare impreuna cu dermatologii au calculat perioada in care pielea se arde la soare cu crema de protectie si fara. Practic, termenul SPF iti spune in cat timp te poti inrosi cand te dai cu crema respectiva. De exemplu, daca dureaza 300 de minute sa capeti o arsura solara cand esti data cu crema, intr-un timp de 10 minute de expunere solara, inseamna ca SPF este 30. 

Cu toate ca se recomanda intensiv folosirea cremelor/sprayurilor de protectie cu factor 50 sau 50+, diferenta dintre 50 si 30 nu este atat de mare pe cat ne-o inchipuim. Ambele actioneaza impotriva razelor UVB. Diferenta este ca SPF 30 blocheaza aproape 97% din razele solare, pe cand 50 stopeaza cu un procent mai mult. Situatia se schimba putin in cazul razelor UVA, care sunt mai periculoase si pe termen scurt si pe termen lung. Factorul de protectie 30 permite ca 1/30 dintre radiatii sa actioneze asupra pielii tale, in timp ce SPF 50 permite ca 1/50. De aceea, pentru razele UVA, crema mai buna este 50.

Pentru a ne asigura ca micutii sunt cat se poate de protejati, mai bine alegem o crema de protectie de tip 50+, rezistenta la apa. Ea are efect timp de 30 de minute pana la doua ore, in functie de specificatiile de pe eticheta. Trebuie reaplicata daca micutul ia contact in intregime cu apa si neaparat la fiecare 40 de minute. 

Desi suntem obisnuiti sa o folosim cand plecam in vacanta, crema de protectie solara ar trebui sa fie un ,,must have” in ritualul de ingrijire al pielii. De aceea, atat noi, adultii, cat si copiii, trebuie sa aplice un strat de protectie cu jumatate de ora inainte de a iesi din casa si la fiecare doua ore, daca luam contact cu soarele. In plus, sa nu uitam de palaria de soare si de hainele lungi si vaporoase. 

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *