Ce sa-i invatam pe copii despre reciclare: tips&tricks cum sa transformam deseurile

Iti pasa de natura si vrei ca si copiii tai sa o ingrijeasca? Reciclarea poate deveni o distractie de familie nebanuita. Astfel, cei mici invata importanta colectarii corespunzatoare a deseurilor si se distreaza, in acelasi timp! Mai mult, noi venim cu idei de transformare a deseurilor reciclabile in obiecte interesante pentru casa si gradina voastra, pe care le poti construi cu cei mici!

Reciclarea deseurilor

In ultimii ani am devenit tot mai constienti de fenomenul poluarii, de care nu doar companiile mari sunt responsabile. Si noi, in viata de zi cu zi, comitem greseli grave in privinta colectarii gunoiului. De exemplu, am folosit bulion pentru gatit si am aruncat sticla laolalta cu gunoiul menajer care va ajunge la groapa de gunoi. De ce este grav? Pentru ca de la groapa de gunoi nu va ajunge sa fie reciclata, ci abandonata pe un camp. Daca nimeni nu se ocupa de colectarea acelei sticle, degradarea ei in mod natural dureaza aproximativ 4 000 de ani! 

Atunci cand adunam cantitati mari de gunoi reciclabil, avem doua variante: il predam catre firma de salubrizare sau catre un centru specializat in colectarea si reciclarea deseurilor sau, a doua varianta, refolosim deseul chiar la noi in casa. Cum? Transformandu-l in altceva! 

Colectarea selectiva a deseurilor

Primul pas in reciclare este analizarea gunoiului pe care l-am strans si separarea lui pe categorii: plastic, hartie, carton, sticla, metal, gunoi menajer. Pentru a te asigura ca micutul tau colecteaza selectiv, monteaza cate un cos mic de gunoi pentru fiecare tip, in culori diferite si eventual cu etichete lipite pe ele, unde scrie exact ce tip de gunoi se arunca acolo. Exista o paleta de culori recunoscute la nivel european, speciala pentru reciclare. 

  • albastru: hartie si carton (ideal pentru birou, insa daca hartia e umeda, se arunca la gunoiul menajer)
  • verde: sticla
  • galben: plasticul si metalele
  • maro: gunoi biodegradabil (resturi de mancare; cos ideal pentru bucatarie)

Reciclare sticla

Ce trebuie cei mici sa stie este ca sticla se degradeaza in mod natural cel mai greu dintre toate deseurile. Mai exact, in 4 000 de ani! De aceea, este deosebit de important sa o predam catre institutiile specializate in reciclare sau sa o refolosim acasa. Avantajul sticlei este ca poate fi folosita pentru depozitarea alimentelor, precum fasolea sau cerealele. 

Odata curatata, poate fi transformata cu usurinta in ghivece si decoratiuni pentru casa si gradina. Daca tot vin sarbatorile, putem alege o sticla inchisa la culoare, ca cea maro de bere, si sa o umplem cu instalatie luminoasa, ii va da incaperii un aer rustic. Pentru gradina, sticla se poate transforma in ghivece. Poti folosi atat borcanele cat si sticlele, pe care le umpleti cu pamant. Le puteti adauga si un maner din sarma de aluminiu si sa le agatati de streasina casei. Daca sunt cat de cat ferite de ploaie, copiii pot vopsi sticlele in culori vesele. Organizati concursuri de tip cine picteaza mai frumos sau mai rapid sticlele, cu premii incluse si fii sigura ca micutii se vor indragosti de aceasta activitate. 

Reciclare plastic

Plasticul se degradeaza in zeci pana la sute de ani. In timpul acesta, polueaza solul, aerul cu diverse chimicale pe care le contine si se infiltreaza in panza freatica, unde ruineaza calitatea apei. In casa, cutiile de plastic (cum sunt cele de la rosii) pot fi transformate in suporturi de creioane pentru biroul copilului. Pentru a arata interesant, aduna bucati de ziare si impreuna cu cel mic, lipiti bucatile de ziar cu aracet lichid pe cutia de plastic. Lasati sa se usuce pentru o zi, apoi o puteti picta in orice model doriti. 

Orice pantofar ai cumpara, nu este suficient de incapator pentru toata incaltamintea? Copiilor le creste talpa de la un sezon la altul si stim ca sunt necesare achizitii noi de incaltaminte de fiecare data. Iti poti construi propriul pantofar, pe ce inaltime preferi, din lazi de plastic. Le fixezi intre ele, le vopsesti si le montezi in hol. Pot fi asezate fie pe orizontala, daca iti permite spatiul, fie pe verticala, chiar pana la tavan. Peretii pot fi decorati cu tablouri realizate de voi. Nu-i nevoie sa va pricepeti la pictat, fiindca veti folosi dopurile de la sticlele de plastic. Adunati cat mai multe dopuri in culori diferite, alegeti o imagine care va place si construiti-o din dopuri lipite cu aracet pe o placa de pal.

Afara, plasticul are numeroase intrebuintari. Pentru inceput, sticlele, de orice marime, pot fi transformate in ghivece de flori. Cele de 5-6 litri pot fi taiate in jumatate si umplute cu pamant, iar cei mici pot planta florile. Sticlele de 1-2 litri pot fi taiate pe lungime, iar capetele sa fie legate cu sarma si agatate pe terasa. 

Daca va uitati dupa proiecte inedite de constructii, avem doua idei interesante. Prima este o casuta pentru pasarele construita din bucati de plastic mai dur, asa cum este cel de la solutiile de ingrijire ale casei (solutie pentru spalat gresia). Poti adauga si bucati de lemn pe care nu le mai folosesti, pentru a fi mai rezistenta. Daca micutul tau deja a prins gustul gradinaritului, afla ca ii poti construi propria lui sera! Colecteaza sticle de plastic cam de aceeasi marime, umple-le cu pamant sau nisip si folosestele drept caramizi pentru construirea peretilor. Ca material de legatura intre ele poti folosi fie ciment, fie chirpici. Poate fi oricat de inalta vreti, iar ca acoperis poti utiliza un ciolofan. 

Tetra pak

Cutiile in care vine laptele sau sucul de fructe sunt denumite tetra pak. Este un carton imbracat intr-o foita subtire de plastic, motiv pentru care se recicleaza cu plasticul. Capetele se desfac cu usurinta, iar un mod de a recicla acest recipient este de a-l taia in jumatate si umple cu seminte pentru pasari. Poti face gauri mici la capete, de unde sa agati sarma de aluminiu. Asa, le poti aseza la streasina casei sau in copacul din gradina. 

Un alt mod de a transforma tetra pak-ul este de a construi casute pentru papusi din el. Este suficient de tare si de maleabil in acelasi timp. In plus, poate fi pictat cu usurinta. 

Reciclare cauciucuri

Cauciucurile pot fi vedeta gradinii tale! Invita-i pe copii sa le vopsiti in culori vesele. Apoi, le asezati in gradina, le umpleti cu pamant si plantati flori in ele. Daca vrei ca cei mici sa faca mai mult sport, poti transforma cauciucurile nefolositoare intr-un concurs cu obstacole. Dupa ce le-ati pictat, construiti trasee in curte. Copiii trebuie sa sara dintr-un cauciuc in altul ca sa ajunga la linia de final fara sa cada. O alta varianta de joc este sa gasiti cauciucuri in dimensiuni diferite, le pictati diferentiat si le asezati la departare in locuri diferite. Copiii trebuie sa arunce cateva mingi in anumite cauciucuri, care au punctaje mari desemnate. La final, cine are mai multe puncte, castiga!

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *