Ce înseamnă crush, vibe sau cringe?

Poate că ai observat că adolescenții cu care interacționezi în viața de zi cu zi folosesc o serie de termeni neobișnuiți care par să fie frânturi de cuvinte sau expresii și, chiar dacă ești familiarizat cu limba engleză, uneori ar putea să fie dificil să îi înțelegi pe deplin. De la termeni precum crush, cringe, vibe până la tot felul de alți termeni, argoul adolescenților își are rădăcinile într-o gamă diversă de influențe culturale și sociale.

Este important să înțelegem că utilizarea acestor termeni este o parte integrantă a procesului de dezvoltare a identității adolescenților și a construirii conexiunilor sociale în mediul lor. Prin descoperirea semnificației unor cuvinte precum crush, cringe sau vibe, vei putea să ai o înțelegere mai profundă a tinerilor și a culturii contemporane.

De ce folosesc adolescenții cuvinte din engleză în exprimare?

Cu siguranță dacă ești părintele unui adolescent, ai copilărit în anii ’80 sau ’90 când cele mai remarcabile inovații erau walkman-urile, CD-urile, radiocasetofoanele cu căști, blugii sau cinematograful. La fel cum pe atunci te simțeai entuziasmat de toate aceste noutăți impresionante care apăreau și copii tăi reacționează la fel la aceste noi trend-uri și inovații. De asemenea, adolescenții din ziua de azi, au propriul lor concept de ,,cool” și sunt atrași de noutăți.

Adolescenții adoptă frecvent termeni străini în discursul lor de zi cu zi din mai multe motive. Iar acest lucru ar trebui să fie o bucurie pentru orice părinte deoarece limba engleză este o limbă cu ajutorul căreia se pot descurca oriunde s-ar afla. Mai mult de atât, majoritatea filmelor, videoclipurilor, vlogurilor și cântecelor pe care le urmăresc sunt în limba engleză – o tendință întâlnită nu doar la noi, ci în întreaga lume. Aceasta îi încurajează să memoreze versuri, replici inteligente sau amuzante, pe care apoi doresc să le recreeze. Într-o epocă anterioară, oamenii obișnuiau să folosească citate și versuri din literatură, filozofie sau muzică în discursul lor, adaptându-se resurselor disponibile la acea vreme.

Adolescenții caută mereu să creeze un limbaj codat, dificil de înțeles pentru părinți sau adulți. Prin aceasta, ei își doresc să se exprime mai liber, să aibă un fel de limbaj comun care să îi unească și să le confere un sentiment de apartenență la o comunitate distinctă.

Cuvintele noi care apar în vocabularul lor semnalează diverse mode și tendințe (în modă, gândire etc.), pe care ei le adoptă și prin care se simt unici și speciali, adesea considerându-se mai avansați decât adulții din jurul lor în aceste aspecte.

Prin urmare, fi deschis la noutăți și ține pasul cu evoluția limbajului adolescenților de azi! Descoperă semnificația celor mai întrebuințate cuvinte în limba engleză specifică acestui grup de vârstă!

Ce înseamnă crush, vibe, cringe și alte cuvinte din engleză folosite de tineri ?

Cuvintele din engleză, utilizate de adolescenți sunt o fereastră către înțelegerea lor mai profundă, a stării lor de spirit și a experiențelor din viața de zi cu zi. Înțelegând sensul unor termeni precum crush, vibe sau cringe, este posibil să te identifici cu experiențe similare pe care le-ai trăit atunci când erai de vârsta lor. Această conștientizare este benefică deoarece te va ajuta să înțelegi, să fii mai empatic și să poți oferi sprijin sau consiliere mai adecvată adolescenților din jurul tău.

Învățarea și adoptarea unor termeni nu numai că te pot ajuta să îți îmbogățești vocabularul dar te pot ajuta să fii mai aproape de tinerii din viața ta și să construiești legături mai solide cu ei. Așadar, iată care este semnificația unor termeni care sunt utilizați cu o frecvență crescută în viața de zi cu zi a adolescenților:

Trap

Termenul ,,trap” denotă un gen muzical foarte popular în prezent și a câștigat o notorietate ridicată în rândul adolescenților. Este o combinație eclectică între rap, muzică electronică, hip-hop și rock. Inițial, acest gen muzical a apărut în sudul Statelor Unite ca o ramură a genului rap, cu misiunea clară de a reflecta viața din jurul unui ,,trap” – un termen utilizat pentru a descrie o casă unde se desfășoară activități ilegale. Versurile acestui gen muzical abordează subiecte care se învârt în jurul activităților ilegale, aspectelor vieții de pe stradă dar și luptelor pentru succes. Limbajul folosit în versuri este puternic informal, uneori agresiv, nefiind potrivit a fi utilizat într-un context academic sau formal. Videoclipurile sunt filmate adeseori în zone urbane sărace reflectând tema și atmosfera abordată în versuri.

În România, trap-ul adoptă adesea cuvinte și expresii în limba engleză, fiind astfel emblematic pentru modul de comunicare specific adolescenților contemporani. De asemenea, se remarcă prin utilizarea unui limbaj dur și, uneori, cenzurabil, care completează atmosfera și mesajul transmis prin muzică.

Crush

Acest termen face referire la o stare afectivă, la o stare de dragoste intensă purtate pentru o persoană care în momentul de față nu este disponibilă momentan. Mai concret, este vorba despre o iubire imposibilă, foarte intensă și de scurtă durată. Termenul este folosit adeseori de tineri atunci când doresc să vorbească deschis despre faptul că poartă în secret o dragoste pentru cineva, a avea un crush pe cineva. În traducere, crush înseamnă a zdrobi, a distruge, a pune presiune.

Cringe

Este un termen care face referire la o stare extrem de neplăcută și neliniștitoare, folosindu-se în situații precum a fi martorul la o ceartă între un cuplu care apoi se desparte de față cu tine sau șeful își ceartă subalternii în fața colegilor acestuia. Practic, cringe este un termen se folosește mai ales atunci când vine vorba despre situații penibile, dezagreabile, ciudate, sau dezgustătoare.

Vibe

Acesta este un termen care se utilizează atunci când experimentezi o stare de bine într-o atmosferă degajată, de exemplu ,,acest loc îmi creează un vibe bun” dar poate să fie utilizat și într-un termen negativ atunci când se experimentează o trecere de la o stare de veselie la una nervoasă, de exemplu ,,mi-ai stricat vibe-ul”.

Adolescenții folosesc o serie de alți termeni pentru a descrie diverse stări de spirit, acțiuni, sentimente, glume sau ironii și nu numai. Cuvintele prezentate în aceste câteva rânduri sunt doar o mică parte din termenii utilizați de adolescenți în viața de zi cu zi. Iar pe măsură ce societatea evoluează apar din ce în ce mai mulți termeni prin care pot fi exprimate trăirile unei persoane.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *