Copiii iubesc jocurile interesante si parintii vor fi uimiti de modul in care acestia abordeaza fiecare situatie si de felul in care interactioneaza cu jocurile si jucariile pe care le primesc. Copiii creativi ajung chiar sa inventeze propriile jocuri sau sa le foloseasca pe cele pe care le au deja intr-un mod foarte interesant, complet diferit de ceea ce recomanda producatorul. Iata cateva idei de jocuri pe care le poti oferi unui copil creativ si care vor fi extrem de apreciate.
Jocuri de construit
Jocurile de construit sunt cele care il invata pe copilul tau primele notiuni despre arhitectura, dar si despre inginerie. Punand cub peste cub, copilul va intelege ca pentru a ajunge sa construiasca turnul urias mult visat, el va trebui sa faca o baza mai mare si mai solida astfel incat turnul sau sa nu se darame. Totodata, va intelege notiuni precum compartimentarea si isi va dezvolta de asemenea si abilitatile motrice fine, mai ales atunci cand se joaca cu jocuri care au piese mici. Chiar daca vezi ca cel mic nu este neaparat interesat de activitatile de construit, tot poti sa ii oferi acestuia un joc cu mai multe cuburi de marimi diferite, care vor aduce beneficii uriase copiilor de orice varsta. Pentru cei mici, aceste cuburi sunt cele care stimuleaza foarte bine dezvoltarea si coordonarea dintre ochi si mana. De asemenea, atunci cand alegi jocuri de construit cu piese de dimensiuni variate, cel mic isi va dezvolta miscarile fine. Cu ajutorul cuburilor de construit poti sa il inveti texturi, culori sau chiar forme si acesta le va recunoaste mai usor.
Jocuri educative sub forma de puzzle
Jocurile puzzle sunt fascinante la orice varsta si tot ce trebuie sa faci este sa ii oferi copilului tau jucariile de care are nevoie conform varstei sale. Cu siguranta nu vei alege un joc puzzle cu 1000 de piese pentru copilul tau de 5 ani, la fel cum nu vei alege pentru tine un joc puzzle din lemn, cu piese uriase si mai ales cu numar limitat de piese. Atunci cand alegi puzzle-uri, va trebuie sa te gandesti la modul in care copilul tau s-a dezvoltat si la felul in care rezolva astfel de jocuri. Chiar daca pe cutie scrie ca jocul este pentru copii de 6 ani, in realitate insa, jocul poate sa fie prea greu sau prea simplu pentru copilul tau. Poti incepe sa citesti recomandarile producatorului pentru inceput si descrierile produsului. Spre exemplu, descrierile de pe https://www.colorazon.ro/jocuri-educative sunt foarte bine concepute astfel incat sa iti poti face o idee cu privire la jocuri, inca din primele randuri, pentru a determina daca ceea ce urmeaza sa alegi se potriveste sau nu micutului tau.
Aceste doua tipuri de jocuri educative sunt potrivite pentru orice copil si cei mici vor aprecia atunci cand le oferi jocuri educative cu o gama cat mai variata de forme si modele, dar si cu sarcini diferite. Daca ai oferit deja copilului tau un puzzle cu animale, poti trece mai departe si ii poti oferi inca unul cu flori, tot ce trebuie sa faci este sa eviti sa repeti temele jocurilor.