Despre ovulatie – informatii utile pentru femei

despre ovulatie

 

O femeie trebuie sa stie despre ovulatie ca este una dintre cele mai importante componente ale intregului proces de concepere a unui copil. Atunci cand o femeie se afla la ovulatie, organismul sau elibereaza un ovul matur care asteapta sa fie fecundat de catre un spermatozoid. Exista anumite perioade in care organismul femeii elibereaza ovule, asadar, daca iti doresti sa ramai insarcinata, trebuie sa stii cu exactitate cand este perioada potrivita.

Desi ovulatia este un proces prin care trece fiecare femeie, exista inca o multime de lucruri pe care doamnele si domnisoarele nu le stiu despre acest proces.

calendar de ovulatie

Informatii utile despre ovulatie

1. Cate ovule are o femeie? Rezerva ovariana este uriasa, de aproximativ 400 000 de ovacite. Acestea se transforma in ovule insa doar o data pe luna, la aproximativ 15 luni dupa prima menstruatie.

2. Cat timp produce o femeie ovule?  Perioada in care produce ovule incepe de la 15 luni dupa prima menstruatie si dureaza pana in apropierea menopauzei. Multe femei considera ca daca nu sunt la menopauza inca pot face copii, insa inaintea menopauzei au loc cateva cicluri anovulatorii.

3. Cat dureaza ciclul ovarian? Durata unui ciclu ovarian este de aproximativ 28 de zile, insa nu are aceeasi frecventa la fiecare femeie.

4. Cat timp asteapta ovulul pentru a fi fecundat? Dupa ce este eliberat, ovulul asteapta maxim 24 de ore pentru a fi fecundat. In teorie pare o perioada foarte mica, mai ales daca iti doresti sa ramai insarcinata. Partea buna este ca spermatozoidul are o durata de viata mai mare, asadar, daca ajunge in trompa uterina poate sa astepte ovulul.

5.  Cum stii daca esti la ovulatie? Exista mai multe metode prin care poti sa stii daca esti la ovulatie. In principiu, un test de ovulatie pe care il poti gasi in orice farmacie iti poate oferi informatiile de care ai nevoie, in asa fel incat sa poti controla mai usor intregul proces de concepere a unui copil. Pe langa testul de ovulatie, prezenta ovulului poate sa fie semnalata si de un lichid cervical albicios pe slip, insa aceasta nu este o metoda sigura.

6. Ce se intampla atunci cand lipseste ovulatia? Exista anumite situatii in care ovulatia poate sa nu isi faca simtita prezenta. De multe ori, aceasta lipsa este cauzata de anumite probleme medicale. Din pacate, exista si cazuri de invertilitate feminina, extrem de neplacuta pentru fizicul fiecarei femei.

Principalul simptom al lipsei ovulelor este cicul foarte neregulat. Acestea alterneaza intre a fi foarte lungi sau foarte scurte si daca se viziteaza medicul, sunt insotite de diagnosticul de anovulatie.

Daca iti doresti sa ai copii si vrei sa afli cand urmeaza sa ovulezi, cel mai bine este sa consulti un medic care sa te informeze cat mai bine in acest sens si sa achizitionezi un test de ovulatie.

 

 

 

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *