Ce sarbatorim Valentines Day sau Dragobete?

Dragobetele este sarbatoare de origine dacica celebrata de romani pe 24 februarie. Iata cateva traditii si obiceiuri din popor de aceasta sarbatoare considerata de romani echivalentul sarbatorii Valentine’s Day (ziua Sfantului Valentin), sarbatoare a iubirii.

Dragobetele are radacini foarte vechi, fiind sarbatorit chiar de pe timpul dacilor, dupa cum se precizeaza in volumul Tradiții și obiceiuri romanești, coordonat de editura Flacara. Pentru daci, Dragobetele era asociat unei divinitati asemenea lui Cupidon al romanilor și Eros, al vechilor greci. Dragobetele, numit și Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea in casa și in suflet.

Oamenii de la țara iși mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și baieților care, in ziua lui Dragobete, se intalneau, in haine curate, de sarbatoare și porneau cu voie buna spre padure, pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

In multe tari din lume, 14 februarie inseamna Valentine’s Day, adica sarbatoarea iubirii, care a fost importata de cativa ani si de Romania, avand mai multi sau mai putini adepti. Persoanele care tin cont de ea isi exprima dragostea in moduri deosebite, in functie de cum alege fiecare, de la cadouri inedite pana la dovezi de dragoste deosebite.

valentines day la romaniIstoria Zilei Îndrăgostiților este imposibil de obținut cu exactitate din orice arhivă. Exista câteva legende care sunt singura sursa a noastra in legatura cu trecutul istoric al Valentines Day.

În conformitate cu Enciclopedia Catolică , au existat nu mai putin de trei sfinți creștini timpurii care se identifica cu Sf. Valentin. În timp ce unul a fost un preot din Roma , un altul a fost un episcop din Terni . Nimic nu este cunoscut în ceea ce privește al treilea Sfânt Valentin în afară de faptul că a murit in Africa . În mod surprinzător, se spune ca toti trei dintre ei si-au gasit sfarsitul pe 14 februarie .

Stim că Papa Felix al III-lea a intenționat să-l onoreze pe primul dintre acesti trei bărbați menționati anterior. Cei mai mulți cred că acest Sf. Valentin a fost un preot care a trăit în jurul anilor 270 AD in Roma și a atras defavoarea împăratului roman Claudius al II-lea, care domnea in acest timp.

Când Claudius II l-a întâlnit pe Sf. Valentin, se spune că a fost impresionat de demnitatea și convingerea acestuia din urmă. Cu toate acestea, Sf. Valentine nu a fost de acord cu împăratul în ceea ce privește interzicerea căsătoriei. În plus, se menționează că împăratul a încercat să-l dea jertfa zeilor pe Sf. Valentin.

Totusi au esuat eforturile sale. Valentin a refuzat să recunoască zeii romani și chiar a încercat să il converteasca pe împăratul roman, dar fara rezultat. Acest lucru l-a înfuriat pe Claudius II, care a dat ordinul de executie al Sfantului Valentin.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *