Ce sunt cei 7 ani de acasa si ce presupun acestia

cei 7 ani de acasa

Cei 7 ani de acasa reprezinta normele de conduita pe care copilul le invata in familie. Mediul familial este acela in care copilul deprinde principalele reguli de buna purtare. Varsta primei copilarii este esentiala pentru achizitia si conturarea unui comportament social corect. Gradinita, scoala si alte medii educationale nu pot face altceva, decat sa confirme si sa consolideze aceste norme, pe care copilul le-a deprins din familie.

Ingredientele care compun cei 7 ani de acasa

Educatia primita in familie, denumita ca fiind „cei 7 ani de acasa” joaca un rol important in viitorul copilului. In primii ani de viata, se pot creiona generalizari, care sa ajute un copil sa fie ceea ce in societate este denumit „bine crescut”. Iata care sunt cateva dintre „ingredientele” care compun cei 7 ani de acasa:

Salutul

Este prima norma de conduita pe care copilul o invata in familie, incepand cu varsta in care cel mic saluta doar prin fluturarea mainii si continuand cu firescul „buna ziua”.

Comportamentul in public

Un copil educat stie sa raspunda la intrebari si sa sustina p conversatie, precum si sa isi astepte randul, fara a intrerupe persoana care vorbeste.

Comportamentul cu prietenii

Un copil cu maniere nu le foloseste doar in preajma adultilor, ci si a copiilor cu care se joaca. Jocurile copiilor sunt experiente menite sa aduca voie buna si destindere, dar si sa-i pregateasca pe cei mici pentru rolul de adult. De asemenea, le ofera celor mici ocazia de a invata, exersa si testa comportamentele corecte. Un copil care are cei 7 ani de acasa isi respecta partenerii de joaca, intelege si se conformeaza regulilor jocurilor.

Intelegerea normelor sociale

Cu ajutorul parintilor, copilul deprinde ce se face si ce nu se face in societate. Cei 7 ani de acasa implica si cunoasterea si aplicarea acestor reguli nescrise ale societatii. Printre acestea se numara sa stii ca trebuie sa iti astepti randul la magazin, la medic, la leaganul din parc, sa spui „te rog”, „multumesc” si „cu placere”, sa nu incalci drepturile celorlalti, sa nu faci zgomot in timpul orelor de liniste, precum si sa respecti simbolurile, credintele si valorile tale si ale celor din jur.

Manierele la masa

Buna crestere presupune utilizarea eficienta a tacamurilor, precum si respectul aratat comesenilor si a persoanei care serveste masa.

Recunoasterea greselilor

Utilizarea cuvintelor „imi pare rau”, atunci cand copilul a gresit cu ceva. Insa pentru a cunoaste expresia si importanta utilizarii ei, copilul trebuie sa auda acest lucru si de la adultii din jurul lui, pentru a invata ca recunoasterea greselilor si sinceritatea exprimarii regretului este un semn de respect si demnitate.

Tact si toleranta

Un copil educat stie ca rasul de slabiciunea, defectul fizic sau dizabilitatea cuiva nu este un lucru bun si stie sa faca diferenta intre rasul sanatos si spiritul de gluma si rasul jignitor, care raneste.

Acestea sunt principalele reguli si comportamente pe care un copil care are cei 7 ani de acasa le stie. Pentru ca un copil sa deprinda toate acestea, este nevoie de multe incercari, ani de experiente si practica, dar si de exemplul personal pe care copilul il primeste de la adultii din jurul sau.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *