Ce sunt si in ce alimente gasesti probioticele

Probabil ca auzi, deseori, despre probiotice sau despre bacteriile bune.  Microorganisme cu actiune benefica in organism, probioticele sunt prezente in mod natural in corp, la nivelul mucoaselor (cavitatea bucala, tractul urogenital), pielii si in intestin (o cantitate considerabila). Intestinul este considerat cel mai important organ imun al organismului, fiindca flora microbiana intestinala constituie 70-80% din sistemul imunitar. 

Probioticele se gasesc si intr-o serie de alimente, dar si sub forma de suplimente alimentare. Exista situatii in care microbiota (flora intestinala) este afectata si este nevoie sa intervii prin suplimente si alimentatie. Iata de ce sunt atat de importante aceste bacterii pentru organism si in ce alimente le gasesti.

Tipuri de probiotice

Exista mai multe tipuri de probiotice, pentru ca exista mai multe bacterii sau drojdii cu rol de probiotice. Cele mai intalnite bacterii bune apartin tulpinilor Lactobacillus (L. acidophilus, L. reuteri) si Bifidobacterium (B. breve, B. lactis, B. animalis). Un alt tip de probiotice des intalnit este cel format din drojdii – Saccharomyces boulardii. Bineinteles ca efectele probioticelor in organism depind si de tipul lor.

Rolul probioticelor

Exista motive intemeiate pentru care se discuta atat de mult despre probiotice. Ai fi surprinsa sa afli cate functii pot indeplini acestea.

Lupta impotriva infectiilor

Probioticele sunt foarte importante in organism. Rolul lor principal este sa lupte impotriva bacteriilor patogene sau rele, care cauzeaza boli. Atunci cand suferi o infectie, bacteriile rele se multiplica si afecteaza echilibrul organismului. Pentru ca si unele alimente pot contine bacterii periculoase, cele bune impiedica multiplicarea acestora in intestin si aparitia infectiilor. In plus, unele studii sugereaza ca probioticele ar promova sinteza unor celule imune (IgA si limfocitele T). De aceea, probioticele sunt foarte importante pentru un sistem imunitar puternic.

Previn diareea

Flora intestinala poate fi perturbata de anumiti factori, precum administrarea de antibiotice. Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru distrugerea bacteriilor, in cazul unor infectii, insa, acestea distrug si bacteriile bune. Distrugerea florei intestinale cauzeaza diaree si afectiuni gastrointestinale. Din acest motiv, in momentul in care se administreaza antibiotice, se recomanda si un supliment cu probiotice pentru prevenirea distrugerii microflorei intestinale si a diareei.

Asigura un tranzit intestinal optim

Probioticele faciliteaza procesul de digestie. De aceea, acestea au rolul de a imbunatati tranzitul intestinal, deci si de a preveni balonarea si indigestia.

Amelioreaza unele afectiuni digestive

Unele afectiuni gastrointestinale, precum sindromul de intestin iritabil, infectia cu Helicobacter pylori, enterocolita sau rectocolita ulcerativa, pot fi ameliorate prin administrarea de probiotice. 

Ajuta la scaderea in greutate

Cele mai recente studii sugereaza importanta probioticelor pentru scaderea in greutate. Se pare ca unele bacterii bune prelungesc starea de satietate si inhiba depozitarea grasimilor in tesutul adipos. Mai mult decat atat, unele probiotice ar ajuta la arderea caloriilor – L. gasseri si L. rhamnosus.

Alimente probiotice

Probioticele se gasesc in alimentele fermentate:

  • Iaurturile (in special cele facute in casa)
  • Chefirul
  • Laptele batut
  • Branzeturile fermentate
  • Vegetalele fermentate prin murare – castraveti murati, varza murata, muraturi, masline si alte vegetale fermentate cu ajutorul sarii. 
  • Painea dospita

Nu exista, deocamdata, o recomandare exacta pentru consumul de alimente probiotice. In general, este indicat consumul unei jumatati de cana de alimente probiotice pe zi.

Bineinteles ca exista si suplimente cu probiotice care contin culturi de bacterii vii si pe care le poti procura de la orice farmacie. Respecta intocmai recomandarile din prospectul suplimentelor cu probiotice, pentru ca un exces ar putea fi periculos. 

In concluzie, probioticele sunt un principiu important al alimentatiei sanatoase, datorita rolurilor pe care acestea le exercita in organism.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns