Cum iti feresti puiul de afectiuni cutanate

Mic, sensibil si, uneori, aparent neajutorat. Cam asa ti-ai putea descrie, in cateva cuvinte, puiul abia venit de lume. De dragul lui, te-ai da peste cap. Ai face orice sa nu aiba de suferit. Dar, uneori, acest lucru este greu de realizat. Deoarece pielea bebelusului este foarte delicata, este normal sa apara iritatii, din cand in cand. Cauza cea mai frecventa? Scutecul. Pe langa faptul ca acesta poate retine umezeala aproape de piele, si schimbarea sa i-ar putea provoca puiului mici iritatii. De obicei, iritatiile la nivelul pielii sunt tratabile si, chiar daca prezinta disconfort, rareori, reprezinta o stare de urgenta.

5 metode prin care iti poti feri bebelusul de iritatii ale pielii

Atunci cand vine vorba de pielea bebelusului, trebuie sa ai mare grija la cum il imbaiezi, cum il schimbi si ce produse folosesti.

Nu-ti imbaia bebelusul prea des

Imbaierea frecventa poate face mai mult rau decat bine bebelusului tau, pentru ca spalatul prea des ii inlatura uleiurile naturale care ii protejeaza pielea. Rezultatul? O epiderma mai vulnerabila si uscata. De aceea, incerca sa nu iti speli bebelusul mai mult de trei ori pe saptamana iar, atunci cand o faci, foloseste produse care nu irita pielea si care nu produc reactii alergice. Nu incerca produse noi pe copilul tau si nu folosi sapun antibacterian, deoarece acesta ar putea fi prea puternic pentru pielea lui sensibila.

Ai grija cum alegi pudra

Si cand vine vorba de pudra trebuie sa dai dovada de aceeasi atentie si precautie. Alege produsele special create pentru bebelusi si evita-le pe cele parfumate, fiindca pot contine chimicale care pot irita pielea bebelusului. Daca nu agreezi pudra de talc pentru puiul tau si vrei sa folosesti alte produse cu acelasi efect, vorbeste cu medicul specialist. Acesta este singurul in masura sa iti recomande creme, unguente sau uleiuri ca alternative.

Atentie la scutece si schimbarea acestora

In primul rand, este important sa mentii pielea bebelusului cat mai curata si uscata. Asta inseamna schimbarea cat mai rapida a scutecelor incarcate. Dupa ce ai curatat bine zona, sterge usor prin tamponare, nu prin frecare, si aplica un unguent protector. Sau, lasa bebelusul fara scutec cat se usca pielea natural, apoi aplica produsul protector si pune un scutec nou.

Scutecele bebelusului tau trebuie si ele alese cu mare atentie. Acestea nu trebuie sa fie prea stranse pentru a nu cauza iritatie prin frecare.

Mentine-i pielea hidratata

Pielea bebelusului poate fi uscata din mai multe motive: imbaieri prea frecvente, vremea rece sau calda, cu umiditate scazuta, sau o eczema (afectiune cronica a pielii). Daca puiul experimenteaza astfel de stari, ai grija sa hidratezi foarte bine pielea bebelusului. Inainte, insa, de a cumpara primul produs pe care il vezi, vorbeste cu medicul, care-ti poate recomanda cea mai buna crema, in functie de cauza. Este importanta recomandarea unui specialist pentru ca, eczema trebuie tratata cu unguente speciale, care pot ajuta la ameliorarea inflamatiei si a senzatiilor de mancarime.

Nu uita de iritatia prin transpiratie

Pielea se poate irita atat din cauza umezelii mentinute de scutecul incarcat, cat si din cauza transpiratiei. Zonele in care se poate intalni o astfel de situatie sunt gatul, axilele si zona inghinala. Un mediu uscat si hainute mai largi ar fi suficiente pentru a preveni aparitia iritatiilor cauzate de transpiratie. Atentie! Aceasta eruptie cutanata nu apare doar in sezonul cald ci si in cel rece, daca bebelusul este imbracat prea gros si daca hainutele sunt prea stramte.

Doar pentru ca iritatia cea mai des intalnita este cauzata de scutec, nu inseamna ca bebelusul nu poate prezenta afectiuni cutanate si in alte zone: fata, gatul, bratele, mainile etc. Acest lucru este posibil din cauza unor materiale textile, a caldurii sau a unor alergii la chimicalele din unele servetelele umede sau din hainutele neclatite prea bine. Ia in calcul toate aspectele, si vei avea un copilas care va ganguri fericit.

 

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *