Familia incepe in majoritatea cazurilor cu o casatorie, dar este sudata si intregita de aparita in scena a primului copil. Desi ne dorim acest lucru, de foarte multe ori aceasta decizie este amanata din motive financiare, de durata concediului de maternitate si costurile ridicate ale gradinitelor particulare pentru ca, cu toti stim ca la cele de stat este foarte greu sa prinzi un loc, si nu primesc copii mai mici de 3 ani.
Desi recomandarea mea este sa nu mai calculati si sa intoarceti lucrurile pe toate fetele pentru ca odata ce bebe-ul va aparea in viata asta sigur veti gasi resurse pentru a-l creste, este bine sa va informati temeinic asupra subiectului inainte de a porni pe acest nou drum. Primul pas in aceasta directie este cunoasterea legislatie in domeniu, si a detaliilor referitoare la concediul de maternitate.
Este important de stiut ca odata anuntat angajatorul de faptul ca sunteti insarcinata, acesta nu mai are voie sa va intrerupa contractul de munca, iar dupa intoarcerea din concediu este obligat sa va mai tina inca 6 luni pe pozitia ocupata anterior sau sa va ofere alta. Concediul de maternitate se imparte in concediu prenatal si concediu postnatal si are o durata de 126 de zile conform legii. Acesta ia forma unui concediu medical. Cele 126 de zile pot fi impartite conform necesitatilor voastre cu conditia ca din cele 126 de zile minim 42 sa fie luate dupa nasterea celui mic, angajatorului chiar fiindu-i intezis sa permita intoarcerea angajatei inainte de sfarsitul acestei perioade. Cuantumul indeminizatiei primite pentru aceasta perioada este conform ordonantei de urgenta aprobate in octomrie 2012 de 85 % din salariu brut pe ultimele 6 luni si se plateste integral din bugetul asigurarilor sociale. Pentru a beneficia de indemnizatie trebuie sa fii persoana asigurata si sa fi inregistrat venituri cu minim 9 luni inainte de nastere.
Nu uitati sa cititi totusi ultima varianta a legii pentru a avea toate informatiile actualizate.