Cum trebuie sa nu petrecem timpul de „dupa scoala”

Cu pasi repezi, vacanta de vara a scolarilor a ajuns la final, iar diminetile si ale lor chinuitoare alarme s-au reinstalat in rutina de zi cu zi a elevilor, dar si a parintilor, care acum s-au intors la torturile trezirii odraslelor si pregatirii acestora pentru scoala, respectiv pentru gradinita.

Totusi, parintii scapa de un gand, de o grija, caci nu mai trebuie sa vegheze in mod constat asupra princhideilor, care acum au trecut in custodia personalului abilitat de la institutiile educationale. In acest mod, pret de cateva ore zilnice, in mod organizat, cei mici au program, la care trebuie sa invete sa se supuna. Abia apoi, dupa terminarea scolii, respectiv a orarului de la gradinita, cu sau fara program prelungit, cei mici se reintorc in sanul familiei, acolo unde toti se pot bucura de timpul petrecut impreuna.

Copiii nu trebuie pusi in fata unui televizor si lasati acolo pana la finalul zilei

Cand copilul se intoarce de la „scoala” este momentul zilei in care legaturile familiale se solidifica, prilej numai bun de a face o activitate impreuna:

Puteti sa construiti diverse lucruri folosind astfel de jucarii lego, puteti sa gatiti, sa va jucati afara, sau sa construiti un joc care sa se numeasca „cine termina treaba X primul”, in varianta aceasta copilul se distreaza iar parintii se pot ocupa si de treburile casnice jucandu-se in acelasi timp si cu cel mic.

Copiii nu trebuie tot timpul sa fie ocupati

Incercati sa nu uitati faptul ca un program riguros, desi este chiar recomandat in procesul de formare a viitorilor adulti de maine, el nu trebuie folosit in exces. Dupa ce depune un efort direct proportional cu responsabilitatile caracteristice specificatiilor de varsta, copilul trebuie sa aiba parte si de timp de odihna, de relaxare si recreere.
Eviati sa-i creati o agenda aproape asemanatoare cu agenda vostra de la serviciu 9-9:30 mic dejun, 10:00-15:00 scoala, 16:00-18:00 engleza, 18:00-20:00 inot.

Pentru un copil este prea mult, decat sa-l surmenati si sa-l obositi atat mai bine il puteti lasa sa se plictiseacsca sau sa-si aleaga ce jucarie noua de aici si-ar dori de ziua lui.

Copiii nu trebuie sa-si faca temele imediat dupa ce au venit de la scoala

Stiu ca temele sunt multe iar pentru parinti temele sunt de multe ori un factor de stres, dar ganditi-va cum ar fi cand ati ajunge acasa de la serviciu sa va asezati la birou si sa mai scrieti 5 mail-uri, si sa faceti doua prezentari sau mai bine zis ganditi-va cum este cand veniti acasa si imediat va asezati la birou ca sa lucrati in continuare:)

Retineti: timpul alocat studiului, individual sau colectiv, nu trebuie sa depaseasca timpul destinat relaxarii, timp liber petrecut in familie, sau in compania altor copii. Bineinteles ca nici nu trebuie sa fie o discrepanta majora intre aceste doua domenii de interes din viata unui copil, dar incercati sa ii lasati o relativa libertate, asa incat sa il incurajati sa descopere activitati noi, pentru a va putea da seama de ceea ce il atrage pe el cu adevarat.

sa nu petrecem timpul de „dupa scoala”

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *