Protejarea adecvata a ochilor de soare nu mai este de mult timp doar un moft, ci o necesitate si ar trebui realizata la orice varsta si, in special, la copii. Parintii se intreaba deseori daca cei mici chiar au nevoie de ochelari de soare, iar raspunsul este un da categoric! In plus, ochii copiilor sunt mai vulnerabili decat ai adultilor si au nevoie de protectie adecvata chiar mai mult decat cei mari!
Problemele de vedere pot apare la orice varsta, iar prevenirea acestora se poate face usor cu ochelarii de soare pentru copii. Afla si tu mai multe lucruri despre necesitatea ochelarilor de soare pentru copii si cum ii poti alege pe cei mai potriviti.
Ochii copiilor sunt mai vulnerabili decat ai adultilor
Copiii au nevoie de ochelari de soare mai mult decat adultii pentru ca ochii lor permit trecerea radiatiilor UV intr-o masura mult mai mare. Lentilele din ochii copiilor sunt inca in curs de dezvoltare, pupilele lor sunt mai mari decat ale adultilor si vor acumula mai multe raze UV. Acestea, daca ajung in spatele ochilor, provoaca leziuni cumulate si ireversibile ale retinei, expunand ochii micutilor la numeroase complicatii. De asemenea, copiii petrec mai mult timp pe afara decat cei mari, iar expunerea suplimentara ii face de trei ori mai susceptibil la afectiunile oculare cauzate de radiatiile solare.
Expunerea totala la lumina soarelui este corelata cu probleme oculare grave mai tarziu in viata, inclusiv cu dezvoltarea cataractei si a degenerescentei maculare. Purtarea unei palarii blocheaza doar 50% din razele UV, ceea ce nu este suficient pentru a proteja ochii micutilor. Cel mai bine este ca ei sa poarte atat o palarie, cat si o pereche de ochelari de calitate care blocheaza in procent cat mai mare razele UV.
Probleme frecvente ale ochilor cauzate de razele soarelui
Ochelarii de soare cu protectie UV 400 blocheaza in procent de 100% radiatiile UV, iar purtarea lor de la varste fragede reduce substantial riscul aparitie afectiunilor cauzate de razele soarelui. Iata care pot fi acestea:
- Cataracta – apare atunci cand cristalinul ochiului devine intunecat. Persoanele care dezvolta cataracta descriu efectul ca fiind similar cu privirea printr-o fereastra acoperita de gheata. Indepartarea cataractei necesita de obicei o interventie chirurgicala, asa ca prevenirea este esentiala. Cercetarile indica faptul ca expunerea substantiala la razele UV poate creste probabilitatea aparitiei cataractei mai tarziu in viata.
- Pterigionul – este un tip de tumoare benigna numita si „ochiul surferului”. Pterigionul apare atunci cand radiatiile UV cauzeaza divizarea anormala a celulelor din ochi si apare o crestere rozalie in apropierea corneei. Pterigionul afecteaza adesea ambii ochi si poate creste suficient de mare pentru a acoperi intreaga pupila si, daca se intampla acest lucru, vederea poate fi afectata semnificativ.
- Fotokeratita si fotoconjunctivita – se pot asemana cu arsurile solare pe ochi. In fiecare caz, razele UV de la lumina soarelui provoaca inflamarea tesuturilor din interiorul ochiului. Fotokeratita apare atunci cand corneea se inflameaza in timp ce fotoconjunctivita este o inflamatie a membranei care captuseste orbita si pleoapele si care se numeste membrana conjunctiva.
Ochii copiilor trebuie protejati tot timpul de razele soarelui
Radiatiile UV sunt prezente in atmosfera 365 de zile pe an, chiar si in zilele innorate. Daunele acestora sunt cumulative, apar in timp si sunt ireversibile. Pentru ca micutii petrec mai mult timp pe afara decat adultii, 50% din expunerea la UV de-a lungul unei vieti se acumuleaza inainte de varsta de 18 ani.
De aceea, nu este niciodata prea devreme pentru a oferi copiilor ochelari de soare de calitate care sa le protejeze ochii cat mai bine de razele UV. Exista o mare varietate de optiuni de ochelari de soare pentru toate varstele copiilor, de la 6 luni la 18 ani.