Cum ii afecteaza pe copii faptul ca parintii folosesc telefonul in preajma lor

Telefonul este un instrument minunat care ne permite sa ne conectam cu oameni de pretutindeni. Totusi, parintii ar trebui sa-l foloseasca mai rar in preajma copiilor lor. Daca parintii petrec mai mult timp pe telefon, copiii pot avea probleme de atentie si de relationare cu cei din jur.

Statisticile arata ca o persoana obisnuita petrece aproximativ 3 ore pe smartphone in fiecare zi. Psihologii trag un semnal de alarma, motivul fiind faptul ca familiile petrec, in prezent, tot mai mult timp impreuna, dar separat, complet deconectate. In final, copiii sunt cei care sufera consecintele foarte daunatoare ale unui astfel de stil de viata.

Poate cauza copiilor dificultati de integrare sociala

Lipsa de atentie din partea parintilor, poate afecta dezvoltarea creierului copiilor, are o influenta negativa asupra unui copil si poate fi si cauza multor tulburari emotionale. Pentru dezvoltarea creierului si a abilitatilor cognitive, copiii au nevoie de un mediu stabil si previzibil. Din pacate, lipsa atentiei parintilor creste considerabil riscurile de perturbare a acestei dezvoltari si poate cauza probleme psihologice precum depresia, comportamentul inadecvat si abuzul de substante.

Poate cauza furie inexplicabila din partea copiilor si comportamente inadecvate

Psihologii atentioneaza parintii ca este necesar sa fie stabilite limite in utilizarea telefonului, atat pentru ei insisi, cat si pentru cei mici. Astfel, parintii nu vor mai fi atat de distrasi de telefoane incat sa nu mai acorde atentie copiilor.

Daca observa ca parintii sunt mai interesati de telefoane decat de ei, micutii pot incepe sa actioneze inadecvat pentru a atrage atentia care le lipseste. Fara atentie, un copil se simte neiubit si neimportant, ceea ce ii afecteaza stima de sine si poate duce la probleme grave de comportament.

Parintii nu mai sunt modele demne de urmat

Daca parintii petrec tot timpul lor pe telefoane sau tablete in preajma copiilor, acestia nu invata cum sa socializeze si pierd lectii valoroase pentru viata. Copiii invata sa se comporte in societate si sa comunice cu alti oameni prin imitarea comportamentului parintilor. De asemenea, ei invata cum sa vorbeasca de la o varsta frageda si, daca parintii sunt un exemplu bun, copiii invata cum sa isi exprime sentimentele si cum sa isi manifeste interesul fata de alti oameni. Aceste abilitati sunt importante pentru construirea relatiilor in viitor.

Cei mici sufera pentru ca trebuie sa concureze cu telefonul pentru a castiga atentia parintilor

Daca parintii folosesc prea mult smartphone-ul in prezenta copiilor, acestia simt ca nu sunt destul de importanti si ca trebuie sa lupte pentru a obtine atentia parintilor. Cei mici au nevoie de atentie pentru a dobandi incredere in ei insisi, lucru vital pentru dezvoltarea emotionala si interactiunea cu cei din jur. Daca simt ca sunt iubiti si apreciati, isi cunosc valoarea si stiu ca merita tot ce e mai bun, fara sa mai fie nevoie sa demonstreze nimic.

Tu cat de des folosesti telefonul in preajma copilului?

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *