In timpul celor noua luni de sarcina, orice viitoare mamica isi face o serie de ecografii si analize care ofera detalii despre stadiul de dezvoltare al copilului si alte informatii despre sanatatea amandurora.
Printre seturile de analize, se afla si ecografiile. Acestea sunt metode non invazive de a afla diagnostice prin intermediul aparatului ecograf, care functioneaza prin ultrasunete. Testele arata imagini din ce in ce mai performante ale bebelusului cand acesta inca se afla in burta, iar astfel, parintii si doctorii pot verifica daca totul este in regula. Desi exista o tendinta de exagerare in legatura cu frecventa cu care trebuie facute aceste ecografii, este bine de stiut ca ele pot avea efecte inca necunoscute pe termen lung asupra copilului. De aceea, medicii nu recomanda un abuz in acest sens. Doctorii vor indica efectuarea unor teste suplimentare, doar in cazul in care exista suspiciuni legate de eventuale probleme de sanatate.
Cele mai importante ecografii, in functie de trimestru
- Trimestrul I
O sarcina normala dureaza, in general, pana la 40 de saptamani. Primul trimestru se termina la 13 saptamani, iar calculul se face incepand cu ultima zi a ciclului menstrual. Una dintre primele ecografii recomandate de medici este cea intravaginala, care are loc la 7 saptamani si confirma prezenta sarcinii si determina daca este o sarcina multipla ori nu si daca pozitia fatului in uter este cea corecta (eliminandu-se, astfel, sarcina extrauterina, ce poate avea complicatii grave asupra sanatatii mamei).
Tot in aceasta perioada, cei mai multi specialisti recomanda mamei sa se gandeasca la masuri de precautie pe termen lung, precum colectarea de celule stem de la Babystem la nastere, care il vor ajuta pe copil pe durata vietii in cazul problemelor de sanatate. In cazul in care doctorul iti recomanda, poti face si o ecografie Doppler, care ofera mai multe informatii despre structura organelor fatului, iar aceasta se efectueaza intre saptamanile 11-14.
Trimestrul II
Pana la saptamana cu numarul 27, este calculat trimestrul al doilea. Acum, de obicei, sunt efectuate doua ecografii: cea abdominala si cea de morfologie fetala. Prima are loc intre saptamanile 15-18 si iti ofera detalii precum varsta fatului, pozitionarea acestuia in uter si dimensiunea lui, dar si a placentei si sexul. Ecografia de morfologie fetala, intre saptamanile 22-24, este considerata cea mai importanta din aceasta perioada, pentru ca ofera informatii pretioase despre dezvoltarea bebelusului. Poti afla mai multe despre aceasta pe site-ul Babystem, unde gasesti si alte sfaturi utile. Imaginile primite in urma acestora vor fi primele poze pe care le ai cu bebelusul tau si cele mai clare de pana acum.
- Trimestrul III
In ultimul trimestru, se vor efectua aceleasi doua ecografii, cea abdominala si cea morfofetala, care vor contribui la o atenta supraveghere a unei sarcini sanatoase. Vei afla cantitatea lichidului amniotic, starea cordonului ombilical si a placentei, daca bebelusul este corect pozitionat pentru nasterea din viitorul apropiat, dar si greutatea lui. De obicei, acestea se fac in saptamanile 32-24 si cu putin timp inainte de nastere.
Asadar, in cazul unei sarcini normale, lipsite de probleme si dificultati, acestea sunt cele mai importante ecografii pe care orice viitoare mamica trebuie sa le faca. Este important sa gasesti un doctor in care ai incredere, care va comunica cu tine deschis si care iti va raspunde cu suficiente informatii la orice intrebare, iar acesta iti va recomanda testele necesare pentru ca totul sa fie bine!