Cum poate mama iubitului să distrugă un cuplu?

Importanța relației dintre mamă și fiu este incontestabilă, având o influență majoră asupra dezvoltării individului. Totuși, există situații în care această legătură este foarte toxică, afectând relațiile bărbatului cu cei din jurul lui. Acest fenomen, cunoscut sub numele de „băiatul mamei”, poate fi dăunător, împiedicând crearea și menținerea unei relații sănătoase cu un partener romantic.

De exemplu, dacă un bărbat are o relație foarte strânsă cu mama lui. Deși s-a mutat de acasă și duce o viață independentă, el continuă să își consulte mama adeseori, mai ales atunci când vine vorba despre decizii importante. Mama lui intervine regulat în viața lui aducând critici alegerilor sale și mai ales își exprimă dezaprobarea în privința partenerilor lui romantici. Această dinamică a creat adeseori tensiuni în viața de cuplu deoarece bărbatul simte adeseori că este pus în situația de a alege între mama lui și partenera lui.

În primii ani de viață, mama este cea care împlinește toate nevoile de viață ale copilului. Tot ea este cea care îl ajută să se raporteze la sine și la lumea din jurul lui. Indiferent dacă este vorba despre o fată sau un băiat, relația dintre mamă și copil debutează cu o dependență. Însă, în timp, această relație trebuie să se maturizeze și să se creeze o independență între cei doi.

Cu toate acestea, există bărbați pentru care nimic nu este posibil fără ca mama să fie informată. Iar atunci, această relație de cuplu ajunge să fie trăită în trei, moment în care intervine o toxicitate care nu permite ca relația să se dezvolte armonios și sănătos. Există mai multe scenarii prin care intervenția mamei într-un cuplu poate să distrugă relația pe care le vom explora în rândurile următoare.

Atunci când mama decide în relația de cuplu

În momentul în care intervine situația ca bărbatul să ia o decizie majoră, așa cum ar fi cumpărarea unei case mai mari, achiziționarea unui obiect pentru casă, o cerere în căsătorie sau nașterea unui copil, acest lucru nu poate primi un răspuns concret decât doar dacă este solicitată și părerea mamei. Mai mult de atât, părerea mamei ajunge să fie mai importantă și decât ceea ce crede partenera.

Desigur, nu este nimic în neregulă ca mama să facă parte din viața cuplului dar este o problemă atunci când toate deciziile sunt luate de ea. Inevitabil, bărbatul construiește câmpul de luptă dintre mamă și iubită. Apar des reproșuri și certuri în cuplu iar bărbatul se simte copleșit pentru că se află în incapacitatea de a rezolva aceste neînțelegeri. Pe de altă parte, partenera se simte neînțeleasă, se simte mereu pusă pe locul doi și că nu este atât de importantă pentru partenerul ei. Acest lucru pune mai mult gaz pe foc și conflictul emoțional să crească în intensitate. Iar de cele mai multe ori, partenera decide că cel mai bun lucru este să se despartă.

Atunci când mama devine substitutul soțului

Din perspectiva unei mame, relația dintre mamă și fiu vine la pachet cu anumite implicații. Având în vedere că ea l-a crescut și l-a îngrijit atunci când era mic, în momentul în care el crește, este datoria lui să o îngrijească atunci când ea devine neputincioasă.

Unul dintre cele mai importante roluri pe care le atribuie o mamă băiatului ei este cel de bărbat în casă. Iar acest lucru se întâmplă mai ales dacă soțul ei a decedat sau a părăsit familia. Astfel se creează o relație disfuncțională în care mama își substituie soțul cu fiul de la care are anumite așteptări. Iar aceste așteptări pot să fie chiar și de natură materială.

Același lucru se întâmplă și în cazul în care, deși tatăl este prezent, să nu fie posibil să îi îndeplinească mamei toate nevoile emoționale pe care le are. Astfel, fiul devine cel asupra căruia își varsă toată atenția iar în cuplu apar presiuni și tensiuni care pot duce la destrămarea relației.

De exemplu, un bărbat merge zilnic acasă la mama lui în vizită pentru că aceasta are nevoie nu numai să își vadă fiul ci și de ajutor financiar. Bugetul cuplului este periclitat și acasă apar discuții cu partenera din cauză că ea nu poate să treacă cu vederea anumite cheltuieli importante din casă. Astfel, apar neînțelegeri și certuri adeseori. Bărbatul, pentru a opri aceste neînțelegeri preferă să întrerupă comunicarea cu partenerul și fiecare să ducă o viață proprie. În cele din urmă, relația din cuplu se deteriorează și de cele mai multe ori, partenerul decide să se desprindă pentru propriul bine.

Cum este afectat bărbatul?

Dependența pe care un băiat, devenit adult, o menține în relația cu mama sa îi influențează nu doar dinamica sa de cuplu, ci și comportamentul său în viața de zi cu zi.

Un bărbat obișnuit să se bazeze pe mama sa pentru a lua decizii nu va avea încrederea necesară să își asume responsabilitatea pentru propriile sale alegeri. Deoarece prioritățile mamei au fost mereu o prioritate pentru el, îi va fi dificil să își identifice propriile nevoi și să înțeleagă ce își dorește cu adevărat.

Această lipsă de încredere în sine poate duce la o stimă de sine scăzută și la o perpetuare a dependenței de alții pentru a lua decizii. Atunci când mama nu mai este prezentă pentru a-l ghida, este posibil să caute în mod constant aprobarea și păreri de la cei din jur înainte de a face orice pas înainte. În multe cazuri, partenera sa romantică sau soția poate contribui la menținerea acestei dependențe, consolidând astfel această dinamică problematică.

Un pas important pe care îl poate face un bărbat pentru a-și redobândi independența este aceea de a conștientiza conflictul din interiorul lui. Soluția reală este aceea de a crea o separare pentru ca el să poată alege liber ceea ce este mai bine pentru el, fără să aibă teama că ar putea exista niște consecințe. Procesul devine mai dificil în momentul în care mama pedepsește această dorință de separare a băiatului ei, nu o susține și o acuză pe partenera lui pentru că dorește să creeze o prăpastie în relația dintre ea și fiul ei. Un ajutor adecvat în acest sens ar putea să fie psihoterapia însă, și în acest caz, este important ca bărbatul să conștientizeze că are nevoie de ajutor și că numai printr-o astfel de intervenție poate să salveze atât relația cu partenerul cât și să mențină o relație sănătoasă cu mama lui.

În concluzie, relația unui bărbat cu mama sa poate avea un impact profund asupra felului în care își gestionează viața de adult. Dependenta excesivă de mama poate compromite abilitatea sa de a lua decizii autonome și de a-și dezvolta o identitate distinctă. Este esențial ca bărbații să conștientizeze această dinamică și să își asume responsabilitatea pentru propriile lor alegeri și acțiuni. Prin conștientizare și eforturi constante de auto-dezvoltare, ei pot depăși dependența de mama și pot construi relații de cuplu sănătoase și echilibrate. Este important să se caute sprijin și să se lucreze împreună cu partenerul pentru a depăși aceste obstacole și a crea o bază solidă pentru o relație de lungă durată și împlinitoare.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *