Desi toata lumea evita sa vorbeasca despre caminele de batrani, sim ai ales, sa apeleze la serviciile unui camin de batrani, sunt situatii in care acestea reprezinta singura soluţie. Caminele de batrani ofera diverse servicii de asistenta medicala si ingrijire personala pentru persoanele varstnice. Sunt destinate persoanelor care nu necesita spitalizare, dar care nu se pot intretine acasa, pe cont propriu.
Iar in zilele noastre, cand tinerii lucreaza din ce in ce mai mult, adeseori batranii raman singuri, nevoiti sa se intretina si sa se ingrijeasca, in ciuda varstei inaintate si a diferitelor afectiuni de care sufera. Sau sunt situatii in care, chiar daca ai grija de batranii tai, esti nevoit sa pleci intr-o deplasare sau, pur si simplu, ai nevoie de un concediu. Si in acest caz, poti gasi un camin de batrani de ale carui servicii sa te poti bucura pe o perioada determinata, atat cat ai nevoie.
In continuare, poti vedea cateva sfaturi care sa te ajute sa alegi cel mai potrivit camin de batrani pentru bunicii tai.
- Ia in considerare lucrurile importante. De exemplu, tine cont de serviciile si dotarile pe care le consideri necesare. Acestea pot include ingrijirea medicala, mesele, terapia, sau unitatile speciale pentru pacientii care sufera de diverse boli, precum dementa. De asemenea, tine cont de localizare, astfel incat sa decizi daca vrei sa fie localizat in apropiere de familie si prieteni, ca batranul cazat la caminul de batrani sa poata fi vizitat usor de catre cei dragi.
- Informeaza-te. Este important sa te informezi cu privire la caminul de batrani la care iti doresti sa ii duci pe bunicii tai. Asigura-te ca te informezi din timp cu privire la facilitatile si serviciile pe care le ofera, dotarile de care dispune si calitatea serviciilor oferite de personalul angajat.
- Intra in contact cu personalul. Poti da un telefon pentru a discuta cu responsabilii caminului de batrani, pentru a primi raspunsuri la toate eventualele intrebari pe care le ai. Poti adresa intrebari precum numarul de persoane varstnice care locuiesc acolo, costurile pentru traiul la respectivul camin de batrani si conditiile de inscriere.
- Viziteaza caminul de batrani inainte de a lua o decizie. Este esential sa vezi in prealabil caminul de batrani unde vrei sa iti duci bunicii. In cadrul vizitei, te poti documenta cu privire la certificarile pe care le are caminul de batrani, accesul pentru persoanele cu handicap, modul in care sunt ingrijiti rezidentii si interactiunea dintre personalul angajat si rezidentii caminului de batrani.
- Discuta cu personalul. Adreseaza-le celor din cadrul personalului orice intrebari care te ajuta sa te asiguri ca totul este in regula. De exemplu, daca simti mirosuri neplacute sau, dimpotriva, prea frumoase, este indicat sa afli sursa si motivul lor, pentru a te asigura ca nu exista probleme in cadrul caminului de batrani. De asemenea, te poti interesa despre personalul din functiile de conducere. Daca acesta se schimba prea des, s-ar putea sa existe o problema undeva.
- Fa o vizita surpriza. Dupa ce ai incheiat prima vizita, poti reveni la caminul de batrani neanuntat, intr-o zi diferita a saptamanii fata de cea in care ai facut prima vizita. Astfel, vei avea ocazia sa discuti cu alti membri ai personalului si sa vezi alte activitati care se desfasoara acolo.
Urmeaza aceste sfaturi pentru a te asigura ca alegi cel mai bun camin de batrani pentru persoanele varstnice pe care le iubesti. Asigura-te ca alegi un camin de batrani unde sa aiba parte de ingrijirea corespunzatoare, de activitati