Cum scapi bebelusul de colici – sfaturi

bebelus cu colici

Daca micutul tau plange in continuu, ar trebui sa verifici daca are colici. Acesta nu este neaparat motivul principal pentru care ar putea plange. Poate ca cel mic nu s-a obsinuit cu anumite conditii sau are alte dureri. Insa, in general, majoritatea bebelusilor intampina problema colicilor la varsta de 2-5 saptamani.

Colicii apar in primul rand din cauza faptului ca sistemul digestiv al micutului invata treptat cum sa proceseze hrana. Un alt factor care duce la aparitia de colici este aerul pe care bebelusul il inghite atunci cand este alaptat. O alta greseala pe care mamicile o fac este hranirea prea deasa, care nu lasa timpul necesar ca mancarea sa fie procesata.

Mamicile trebuie sa fie atente, de asemenea, si la ceea ce mananca ele. Dupa nastere, doctorul le prescrie o lista cu alimente interzise, care ar putea afecta laptele mamar.

Un bebelus cu colici plange de obicei la aceleasi ore, refuza sa fie atins sau luat in brate si sta intr-o pozitie cu picioarele stranse la burtica.

colici simptome

7 trucuri pentru a trata bebelusul de colici

  1. Incearca pe cat posibil sa alaptezi. Laptele de mama este cel mai usor de digerat pentru bebelusi,  iar sistemul digestiv se va adapta mai usor. Insa, trebuie sa ai grija la alimentele pe care le mananci. Incearca sa mananci cat mai sanatos si mancare preparata din ingrediente naturale. Intreaba doctorul ce alimente iti sunt interzise si care ar putea favoriza aparitia colicilor.
  2. Cumpara prebiotice. Consulta doctorul si afla ce prebiotice ar putea lua cel mic. Acestea reduc simptomele provocate de colici.
  3. Fa bebelusul sa ragaie. Dupa fiecare masa, este bine ca cel mic sa ragaie. Trebuie insa sa ai rabdare pentru ca unii copii reusesc sa eructeze dupa 15-20 de minute de la masa. Cum il poti ajuta sa eructeze:
  • tine-l in brate, cu barbia pe umarul tau si bate-l usor pe spate.
  • tine-l in fund, in timp ce il bati usor pe spate.
  • pune-l pe burtica, cu capul mai sus decat pieptul si bate-l usor pe spate.

4. Maseaza-l usor. Il poti masa usor pe burtica sau pe spate, dar trebuie sa fii atenta la cum reactioneaza. Uneori se pot simti mai inconfortabil daca le masezi burtica.

5. Foloseste o sticluta cu apa calda pe care sa o pui pe burta ta, iar pe el sa il tii in brate langa burtica. Ai grija ca apa sa fie calduta nu fierbinte.

5. Incearca sa il pui in patut in diferite pozitii. Poti fi atenta la care este pozitia lui preferata: pe burtica, pe spate, intr-o parte.

6. Plimba-te cu el si tine-l brate atunci cand are crizele de plans mai accentuate. Miscarea, dar si simtul mamei lui langa el, il vor face sa se mai linisteasca.

7. Fa-i o baie cu apa calduta atunci cand plange rau. Apa calduta, dar si sunetul facut de apa atunci cand il speli, il pot linisti.

Ce trebuie sa stii

  • bebelusii inghit mult aer atunci cand sunt alaptati, indiferent daca sunt de la san sau din biberon.  In cazul in care sut alaptati, se poate intampla pentru ca nu prind toata areola. Daca beau din biberon este pentru ca orificiul de scurgere este prea mare.
  • atunci cand plang, inghit si mai mult aer, ceea ce contribuie la formarea de noi gaze.
  • sunt micuti care sufera de probleme digestive pentru ca nu tolereaza lactoza sau glutenul. Asa ca este bine sa faceti cateva analize amanuntite si sa consultati unn doctor.
Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *