Ești stresat și nu reușești să slăbești? Muzica poate fi una dintre cauze!

De secole, muzica este utilizată în zeci de moduri pentru relaxare, calmare, stimulare sau corectarea problemelor comportamentale. Muzica are efecte dovedite în ameliorarea stărilor emoționale, tratarea leziunilor emoționale, reglarea tulburărilor de somn sau de alimentație. Prin muzică este modificată activitatea neuronală, ceea ce poate atenua simptomele anxietății, depresiei și cele asociate stărilor de nervozitate.

Muzica și comportamentul alimentar: cum poate muzica să participe la creșterea masei corporale?

Muzica poate susține sau poate compromite dietele alimentare pentru scăderea în greutate. Prin ascultarea unei muzici agresive, dinamice sau la volum tare, urcă și nivelul hormonului de stres. Atunci când ne simțim nervoși, stresați, agitați, alegerile alimentare au de suferit. Atunci suntem cei mai tentați să consumăm alimente calorice de tip fast-food, băuturi carbogazoase sau alcoolice. Alimentele bogate în zahăr, grăsimi și carbohidrați calmează stresul, producând dopamină în corp. Cu alte cuvinte, atunci când mănânci ceea ce îți place, stresul este înlocuit de o stare generală de satisfacție, chiar dacă kilogramele și sănătatea generală suferă ulterior anumite modificări. În schimb, atunci când servești masa într-un ambient cu muzică de relaxare dispui de autocontrol mai bun asupra alimentelor și porțiilor de mâncare pe care alegi să le consumi. 

Când ești acasă, stabilește o rutină cu durată de câteva minute înainte de masă în care să incluzi un playlist cu muzica potrivită și alte obiceiuri menite să regleze cortizolul. De exemplu, cele mai calitative fotolii de masaj sunt proiectate cu numeroase tehnici și programe al căror scop este să maseze fiecare zonă a corpului, în special umerii, gâtul și spatele unde se acumulează cel mai mult stres. Gama aparatelor electrice și a fotoliilor de masaj Fujiiryoki oferă programe personalizate și scanare morfologică pentru masaje precise, similare celor realizate de mâinile maseurilor.

Dacă urmezi o dietă alimentară, atunci este indicat să acorzi atenție obiceiurilor de dinaintea mesei, deoarece pot influența comportamentul alimentar și silueta mai mult decât ai crede. O ședință scurtă de 15 minute în fotoliul de masaj terapeutic reglează secreția de cortizol, principalul hormon al stresului. În același timp, fundalul sonor trebuie să includă melodii care să echilibreze tensiunea arterială și ritmul cardiac. Studiile arată că efectele terapeutice ale muzicii sunt mai bine resimțite dacă melodiile sunt ascultate pe fundal și nu în căști.

Așadar, crează un playlist potrivit pe care să-l pornești atunci când te masezi și când mănânci. Pentru diversitate, optează pentru sunetele naturii, muzică religioasă, clasică, jazz, muzică de pian, nai, flaut și alte instrumente de suflat. Muzica de relaxare trebuie selectată cu grijă pentru a calma psihic fără a crea stări de moleșeală. Cu cât muzica e mai tare, cu atât ești mai agitat.

Cu cât este mai mare nivelul hormonului de stres, cu atât crește apetitul pentru alimente care oferă o stare imediată de bine. Tactica aceasta este folosită de supermarket-uri și anumite restaurante pentru a-i face pe clienți să cumpere mai mult. Așadar, în pauzele de masă sau oricând ieși să mănânci, alege restaurante cu muzică ambientală sau orice altceva care crează o atmosferă de calm. 

Muzica, masajul, exercițiile ușoare de aerobic, meditația sau yoga sunt câteva tehnici care ridică nivelul de dopamină fără a fi necesar consumul de dulciuri, alimente de tip junk food și alte astfel de alegeri nesănătoase pentru corp și minte.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *