Îndrumar de Botez pentru părinți și nași

Botezul, eveniment unic pentru bebeluș, părinți și nași, deschide calea spre viața creștină, totul începând din Biserică. Taina Botezului este prima si una dintre cele mai importante ceremonii din viata bebelusului.Se recomanda ca un nou-nascut sa fie botezat dupa ce a implinit 8 zile. Daca Botezul are loc înainte de 40 de zile, mama pruncului nu va intra ăn biserică și nu va participa la Slujba Botezului, fiindcă nu a trecut perioada de curățire. Dacă Taina Sfantului Botez se savarșește la 40 de zile după nastere , și mamei i s-a citit molifta de curățire, ea participă la Slujba Botezului propriului sau copil. Botezul este o ceremonie de o mare incarcatura emotionala. Semnificatia traditionala a botezului este aceea de iertare a pacatului stramosesc transmis de la Adam si Eva. Prin intermediul botezului, copilul este iertat de acest pacat, se renaște la o noua viata, viața intru Hristos, și i se deschide poarta de intrare in Biserica si primeste harul Duhului Sfant.

Etapele Botezului.

     Slujba Botezului se săvârșește în Biserică și  cuprinde 2 parti distincte:
  In prima parte a slujbei, premărgătoare,  copilul este curatat de duhurile rele, care sunt alungate printr-o serie de rugaciuni,numite molifte, patru la număr, care se savarșesc in pridvorul bisericii.

   În primele două, preotul se adresează direct diavolului, fiind rostite cu fața către apus, simbolizând întunericul și îngerii răi. Celelalte două rugăciuni sunt rostite cu fața spre răsărit, locul de unde răsare lumina, simbol al lui Hristos, ,, Soarele Dreptății”,  ele sunt adresate lui Dumnezeu. 

   Rugăciunile de exorcizare reprezinta un semn de eliberare a omului și victorie a lui asupra puterilor răului.


   Cea de-a doua parte a botezului, slujba propiu-zisă, se oficiază împreună cu slujba mirungerii si cuprinde rugaciuni, întreita afundare în apă a  copilului , ungerea lui cu Sfantul Mir, înconjurarea de trei ori a mesei și a cristelniței ( ca expresie a bucuriei Bisericii pentru nașterea unui nou credincios al lui Hristos Domnul), citirea pericopei apostolice (Romani 6, 3-11) și a Evangheliei (Matei 28, 16- 20), ritualul spălării pruncului ( ștergerea lui cu un burete curat, după ce a fost stropit cu fașa udă), tunderea celui nou botezat în semnul sfintei cruci, ca o pecete a lui Hristos  și finalul slujbei.;
  Dupa finalizarea slujbei de botez, are loc impartasirea cu Sfanta Euharistie (cel botezat, prin Botez si prin Mirungere cu Sfantul Mir , a devenit liber, ,, nou plantat” in Trupul Bisericii, fiind invitat la ,, Ospatul Bucuriei”) și îmbisericirea bebelușului. Preotul închina pruncul înaintea Sfântului Altar, iar dacă este baiat este introdus si in Altar.

 Tradiții in legătura cu  Botezul.

   Exista cateva traditii și obiceiuri pe care atat nașii, cat si părinții sunt datori sa le cunoasca pentru a realiza pregatirile dinaintea botezului.

– Atât nașii cât și părinții se cuvine să se mărturisească și să se împărtășească, dacă primesc binecuvântare înainte de Taina Sfântului Botez.

–  Nașii sau părinții spirituali să fie creștini ortodocși și să cunoască  Crezul (Simbolul de credință).

–  Părinții sau  moașa bebelușului  să pregătească un rând complet de haine pentru bebeluș – cu care va fi imbracat la plecarea de acasă, înainte de a ajunge la biserică, inainte de botez.

– Certificatul de nastere al copilului( original și copie) adus la biserica de catre părinți.

– Lumanare pentru botez, pregătită de către nași, este aprinsă imediat după botezul pruncului ( întreita afundare a pruncului, de catre preot, in apa sfintita din cristelniță) reprezintă semnul bucuriei și al luminii Învierii. Lumânarea , care se dă nașului să o poarte în mâini după afundarea pruncului în apă, semnifică lumina interioara a harului împărtășit prin botez și preînchipuie candela faptelor bune cu care noul botezat va întâmpina pe Mirele ceresc.

– Set trusou botez pregătit și adus de nași la Biserică pentru a îmbrăca noul botezat . Acesta trebuie să conțină : pânză botez sau crișmă de culoare albă din bumbac , prosop capișon sau prosop mare , prosop preot, sticluță pentru ulei, fașă, săpun preot, cutiuță prima șuviță.

Credit photo: irrini.ro

– Cutie trusou botez –  se foloseste pentru a transporta trusoul si hainutele bebelusului la biserică. Ulterior, se poate folosi pentru pastrarea amintirilor sau a jucariilor celui mic.

    IRRINI BEBE – Brand românesc de hăinuțe pentru copii.

  Brandul IRRINI BEBE, a luat naștere în urmă cu 4 ani , marcă 100 % românească, cu dorința de a oferi părinților și nașilor articole de îmbracăminte pentru copii și bebeluși , trusouri personalizate, accesorii Botez, produse de înaltă calitate și elegante. În Magazinul online www.irrini.ro  veti gasi imbracamintea potrivita pentru primul eveniment religios din viața bebelușului – Botezul. Pentru acest eveniment, am pregătit pentru dumneavoastră cele mai de calitate produse, la prețuri accesibile. 

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *