Job remote după concediul de creștere a copilului. Ce beneficii îți aduce!

Multe mame tinere preferă un job remote după concediul de creștere a copilului. Ne-am obișnuit deja cu munca la distanță din timpul pandemiei de Covid-19, iar acum un job remote se potrivește în multe domenii unde poți lucra cu succes, în timp ce supraveghezi acasă princhindelul.

Multe femei au cariere care permit munca la distanță, iar după concediul de aproape doi ani de creștere a copilului este firesc să încerce un job remote, care le aduce diverse avantaje și beneficii.

Mamele tinere se desprind cu greu de copiii mici, găsesc cu greu o bonă de încredere și își fac tot felul de griji pentru perioada în care trebuie să se întoarcă la serviciu. Un job la distanță poate fi o soluție de compromis între tinerele mame și angajatori, din care fiecare are câteva ceva de câștigat.

Ce înseamnă job remote

Munca la distanță sau un job remote îți oferă posibilitatea de a lucra la calculator, de oriunde altundeva în afară de birou, dacă ai o conexiune bună la internet. Poți lucra de acasă, poți lucra de la o cafenea sau dintr-un hub special conceput pentru munca remote. În cazul tinerelor mame, munca de acasă, în timp ce micuțul este supravegheat împreună cu o bunică sau cu o bonă, este una dintre cele mai bune soluții.

Câteva studii derulate de companii internaționale, după ce au fost ridicate restricțiile legate de pandemie, arată că munca la distanță nu a afectat cu nimic calitatea serviciilor oferite de angajați. Peste un sfert din angajații care au lucrat de acasă în timpul pandemiei continuă să lucreze în continuare remote, iar aproape 35% dintre tinerii care își caută de lucru susțin că sunt interesați mai mult de joburi remote, decât de lucrul la birou, cu program strict. Și aici este vorba despre candidații interesați de remote jobs în general și mai ales de cei care caută un job remote in Bucuresti sau în marile orașe precum Cluj, Brașov sau Timișoara.

Ce beneficii are un job remote după concediul de maternitate

Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea copilului sau pe o perioadă de trei ani, în cazul copiilor care suferă de un handicap. De acest tip de concediu poate beneficia oricare dintre părinții copilului, așadar și mamele, și tații pot cere acest tip de concediu.

Iar, după încheierea concediului, atât mama, cât și tatăl care dorește să fie mai mult timp prezent acasă, lângă copil, se poate orienta către un job remote sau către un job part time.

Fiecare dintre părinți poate negocia cu angajatorul o formulă în avantajul tuturor. În cazul în care meseria sau cariera respectivă permite munca la distanță, este evident că aceasta va avea multe avantaje pentru proaspeții părinți.

Pe parcursul concediului de creștere a copilului, angajatul sau angajata are contractul individual de muncă suspendat. Cei care doresc să se întoarcă la muncă mai devreme, vor beneficia de o indemnizație de sprijin și totodată pot beneficia de avantajele unui job remote.

  • Tânăra mamă își gestionează mai bine timpul, mai ales dacă are și sprijin din partea unei bunici sau a unei bone part time;
  • Salvează mai mult timp pe care îl dedică copilului, deoarece nu trebuie să se mai deplaseze la birou și nu trebuie să mai facă diverse alte pregătiri înainte de a ieși din casă;
  • Lucrează din confortul propriei case și reușește să se odihnească atunci când copilul are și el program de somn;
  • Economisește banii pe care i-ar da pe haine noi, abonamente pentru transport, benzina pentru mașină ori prânzul cu colegii;
  • Poate lucra de oriunde și poate pleca împreună cu familia la mare, la munte, într-o stațiune de odihnă sau în străinătate;
  • Își organizează mai bine responsabilitățile și activitățile, fără să depindă de colegi;
  • Nivelul de stres este mai scăzut, fără interacțiunea zilnică cu unii colegi obositori, fără ședințe interminabile și discuții inutile pe marginea unor activități care pot fi făcute mult mai rapid de unul singur.

Domenii potrivite pentru munca remote

Multe joburi potrivite pentru femei și mai ales pentru tinerele mame care tocmai își încheie concediul de creștere a copilului pot fi făcute din fața unui laptop.

Companiile din IT, companiile de consultanță, diverse site-uri și publicații, companiile de publicitate, diverse servicii și vânzări on-line sunt domenii care se potrivesc pentru un job remote.

De asemenea, există multe companii care activează în domeniul cercetărilor de piață, dar și diverse organizații și ONG-uri care angajează remote. Inclusiv unele servicii oferite de administrația publică pot fi administrate de la distanță.

În plus, mamele sau tații care au nevoie de un job remote pentru a sta mai mult timp acasă cu copiii, pot opta pentru un program cu două sau trei zile pe săptămână în care lucrează de la distanță, și alte două zile în care merg la birou pentru a fi aproape de echipă și prezenți la ședințe.

Legea telemuncii a fost adoptată încă din anul 2018, iar angajații au aceleași drepturi precum toți ceilalți salariați, inclusiv concedii de odihnă și concedii medicale.

Distribuie:

Lasă un răspuns