Lavajul nazal este o procedura medicala care a prins popularitate in ultimii ani in randul mamicilor. Acestea chiar sunt indemnate de unii pediatri si medici de familie sa o realizeze pe cont propriu acasa. Desi are un efect benefic asupra cailor nazale, poate prezenta un risc ridicat de imbolnavire daca nu este efectuata corect. Pe grupurile de mamici s-au inmultit postarile mamicilor care au efectuat aceasta procedura si au ajuns cu micutii la spital, grav bolnavi. Acest articol trateaza subiectul lavajului nazal, in ce consta procedura, cum sa o realizezi corect si care sunt riscurile.
Nas infundat la bebelusi: cum il desfundam corect?
In special in prima perioada a vietii, o problema comuna la copii este nasul infundat. Acest lucru se produce din cauza excesului de mucus provocat de raceli, infectii sau alergii. Senzatia de nas infundat creeaza dificultati de respiratie chiar si pe gura, conduce la tulburari de somn si alimentatie. Pentru a-l feri pe copil de acest disconfort, parintii trebuie sa acorde o atentie suplimentara igienii foselor nazale.
Exista cateva metode la indemana parintilor pentru desfundarea nasului fara sa apeleze la tratamente medicamentoase. Un instrument des intalnit in familiile cu nou-nascuti este aspiratorul nazal electric. Unii medici nu il mai recomanda deoarece considera ca este mult prea agresiv pentru nasul sensibil al bebelusilor. In schimb, acestia indeamna parintii sa se indrepte spre batista bebelusului. Aceasta este un instrument simplist de absorbtie al mucozitatilor excesive, din silicon medical si mult mai bland cu micutii.
O procedura ce se realiza, in mod normal, in cabientul pediatrului, este lavajul nazal. Cu toate acestea, platformele de social media sunt pline de videoclipuri cu parinti care invata alti parinti cum sa realizeze lavajul acasa. In cele ce urmeaza explicam in detaliu pasii de urmat pentru efectuarea corecta si care sunt riscurile la care iti expui copilul in cazul unei greseli.
Cum se realizeaza corect un lavaj nazal la bebe
Lavajul nazal presupune o spalatura a cailor nazale, pentru a elimina bacteriile si virusii ce asteapta accesul in plamani. Principiul de baza este inserarea unui lichid special pe o nara si sa curga pe cealalta, curatand astfel caile nazale. Substantele recomandate sunt: serul fiziologic (0,9% clorura de sodiu), solutie salina, apa de mare sau alte solutii hipertonice (asa cum este Respisan de 3%). Doza optima este de 60-100 ml pe fiecare fosa nazala. Solutia se introduce lent cu o seringa fara ac.
Pentru a permite solutiei sa circule dintr-o nara in cealalta, pozitia copilului trebuie sa fie verticala, in picioare sau in sezut. In timpul procedurii gura trebuie sa fie deschisa pentru a evita acumularea presiunii. In plus, in cazul copiilor foarte mici, este esential ca procedura sa fie efectuata exact dupa expiratie si nu in timpul in care bebelusul inspira, deoarece exista riscul ca serul fiziologic sa fie inspirat in plamani. Ramai alaturi de noi pentru a afla beneficiile versus riscurile la care iti expui copilul apeland la un lavaj nazal.
Ce beneficii pot aduce spalaturile nazale pentru bebelusi
Cand respiratia este ingreunata de mucusul in exces, copilul isi schimba inevitabil dispozitia. Poate deveni mai sensibil emotional, sa planga necontrolat, lucru care agraveaza infundarea nasului. Acest disconfort incurajeaza alte tulburari in rutina bebelusului, precum somnul sau hranirea. Unii copii pot dezvolta tulburari de somn si alimentatie, din care cu greu isi revin. De aceea, este important sa ne asiguram ca micutul respira confortabil. Daca batista bebelusului sau aspiratorul nazal electric sunt metode complet sigure, in privinta lavajului realizat acasa, medicii inca au multe semne de intrebare.
Lavaj nazal riscuri pentru copii
Realizata corect, de un medic pediatru, procedura faciliteaza o respiratie mai usoara si o curatare propice a cailor nazale. Scade riscul racelilor si alergiilor, insa orice sabie are doua taisuri. Efectuata incorect, poate cauza probleme serioase de sanatate pentru organismul fragil al micutului tau. In functie de zona in care poate ajunge solutia pentru lavaj, apar anumite afectiuni. De exemplu, daca solutia ajunge in zona urechii interne, poata aparea o forma serioasa de otita, ceea ce reprezinta un discomfort puternic pentru bebelus si necesita tratament.
O afectiune comuna in randul celor care practica lavajul nazal acasa, fie ei copii sau adulti, este sinuzita. Paradoxal, desi lavajul are rolul de a proteja persoana in cauza de sinuzita, daca este efectuata gresit conduce tocmai la sinuzita.
Poate cea mai grava problema de sanatate care poate aparea este pneumonia acuta. Este important ca solutia sa intre pe o nara si sa iasa pe cealalta. Totusi, nu sunt putine cazurile cand pe nara iese mult mai putin lichid decat cel introdus. Acest lucru inseamna doua lucruri: ori copilul a inghitit serul fiziologic, ori acesta a fost aspirat in plamani. Prima varianta nu reprezinta niciun pericol pentru sanatate, pe cand a doua este un risc imens. Serul fiziologic nu isi are locul in plamanii copilului, care sunt mult mai sensibili decat ai unui adult.
Cum iti dai seama ca micutul a inspirat serul? Ii urmaresti evolutia din ziua respectiva. Daca dezvolta o dificultate in respiratie, daca devine somnolent sau vomita, este necesara o vizita urgenta la spital. I se vor face un control si analize, apoi va primi tratamentul corespunzator.