Reguli pentru o diversificare corecta, pas cu pas: alimente permise si interzise

Noptile nedormite, grija, teama, plansetele, teancurile de scutece schimbate, randurile de haine de spalat, iti par cunoscute? Atunci cu siguranta ai un bebelus in viata ta sau cel putin urmeaza sa ai. Vrei sa ne spui ca lipseste ceva din lista de mai sus?

Nu, nu am uitat de alimentatie, care este unul dintre cele mai complexe procese. Tocmai de aceea iti oferim un articol care sa te ajute in aceasta calatorie. De ce este importanta alimentatia? Pentru ca dezvoltarea celui mic depinde de ea. Si aici nu este vorba doar de dezvoltarea fizica, musculara si osoasa; inclusiv dezvoltarea creierului, sistemului circulator si a celui digestiv depind de vitaminele, mineralele si nutrientii pe care cel mic trebuie sa le consume. 

In primele luni de viata acest capitol este unul destul de simplu. Micutul tau are nevoie doar de lapte ca sa poata supravietui. Incepand cu varsta de 6 luni, se recomanda introducerea alimentelor complementare adecvate nutritional, continuand alaptarea pana la varsta de doi ani si dupa. Aceasta initiere este important sa fie facuta incet si treptat, pentru a minimiza riscul ca cel mic sa dezvolte alergii alimentare sau probleme digestive. Nu uita ca organismul sau trece printr-o multitudine de schimbari si vrei sa te asiguri ca acesta este pregatit pentru toate alimentele pe care i le vei furniza.  

Iata la ce trebuie sa fii atenta in diversificarea bebelusului la capitolul de alimentatie:

Marimea alimentelor

Cu siguranta cel mic nu poate trece de la o alimentatie bazata pe lichide, direct la bucatele de alimente. In jurul varstei de 8 luni ii poti introduce supe si piureuri de legume sau fructe, in jurul varstei de 10 luni ii poti introduce si mancaruri care contin bucatele de carne fiarta, iar dupa 11 luni ii poti oferi bucati mai mari de fructe (banane, smochine, struguri etc.) pe care sa le ia direct in mana. Bucatelele pe care ia cu mana sunt de ajutor in dezvoltarea motorie si i le poti oferi si mai devreme de 8 luni, insa trebuie sa ai grija sa nu se inece cu acestea. 

Cum incepi diversificarea?

La inceput scopul tau nu va fi sa il faci pe cel mic sa manance tot din farfurie, ci vei vrea sa se obisnuiasca si sa accepte noile gusturi si texturi. Ca sa iti fie mai usor, primele mese solide amesteca-le cu putin lapte matern care sa-i ofere o doza de familiaritate. Fii pregatita ca cel mic sa fie reticent, asa ca nu il forta si ofera-i o cantitate foarte mica. Vei creste gradual cantitatile, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji. Copiii sunt diferiti, unii accepta imediat mancarea solida, iar altii au nevoie de mai mult timp si implicit mai multe incercari. Inclusiv atunci cand introduci un nou aliment trebuie sa te astepti la reactii diferite si sa-i acorzi timp de acomodare. 

Alimentele pe care le poti introduce pana la 12 luni:

  • Legume: morcov, dovlecel, broccoli, sparanghel, conopida, praz, mazare, fasole pastai, pastarnac, cartofi dulci;
  • Fructe: banana, mar, piersica, mango, caisa, pepene galben, avocado;
  • Cereale integrale; 
  • Lactate: lapte, iaurt si branzica degresata fara sare;
  • Carne: pui, vita, porc sau peste; 
  • Paste de dimensiuni mici.

Alimentele care trebuie evitate:

  • Zaharul: creste riscul de obezitate in timpul cresterii;
  • Sarea: afecteaza rinichii, pana la 12 luni este recomandat cel mult 1 gram de sare pe zi;
  • Mierea: poate fi administrata doar dupa 1 an pentru ca are o bacterie ce provoaca botulism la copii mici, iar pana la aceasta varsta intestinele nu sunt suficient de dezvoltate sa lupte cu acesta; 
  • Oua si carne negatite corespunzator: pot fi o sursa de salmonella;
  • Crustacee: pot provoca intoxicatii;
  • Alimentele procesate: afecteaza sistemul digestiv si pot avea contaminanti; 

Tine cont de cum combini alimentele si mesele dintr-o zi pentru ca cel mic sa nu faca diaree sau sa se constipe. Laptele de vaca si fructele pot deranja la stomac, iar bananele, painea si branza pot constipa. 

Cu putina informare poti intelege rapid de ce are nevoie bebelusul tau in functie de etapa de varsta. Noi am incercat sa iti dam o imagine de ansamblu care sa iti ofere mai multa liniste, insa medicul pediatru iti va oferi sprijinul specializat in toata aceasta perioada. 

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *