Reguli pentru vizita nou nascutului

Aducerea pe lume a unui copil vine la pachet cu numeroase sentimente si procedul de adaptare la noua viata poate deveni cu adevarat coplesitor. Ce te faci cand toata familia, inclusiv matusa de gradul doi pe care nu ai mai vazut-o de patru ani, insista sa vada bebelusul? Multi vin cu sfaturi necerute, cu propriile sugestii si intrebari incomode, iar unii nu se mai lasa dusi acasa. Pentru a preintampina situatii neplacute, noi venim cu o serie de informatii si sfaturi pentru o gestionare usoara a vizitelor.

Vizita nou nascut- reguli si bariere

Daca nu stabilesti in prealabil cu partenerul de viata o serie de reguli si asteptari in privinta vizitelor pe care le veti primi din partea rudelor si a prietenilor, este posibil sa aveti parte de situatii inconfortante. Musafirii vin cu intentii bune, insa ei actioneaza si reactioneaza asa cum cred ca este potrivit, insa acestea s-ar putea sa nu se alinieze cu principiile voastre. 

De cum se declanseaza travaliul si mama se indreapta catre spital, ar trebui sa stie pe cine doreste langa ea in vizita dupa nastere. Este mai comod atunci cand in vizita se afla mama sau soacra, atat pentru tine ca proaspata mama extenuata, cat si pentru colegele de salon care incearca, de asemenea, sa se odihneasca. Lasa-l pe partener sa se ocupe de organizarea situatiei si tu doar concentreaza-te pe minunea careia i-ai dat viata. 

Din momentul in care te-ai externat si ajungi cu copilul acasa, asteapta-te sa se raspandeasca vestea in familie si rudele sa te sune pentru felicitari. Cel mai sigur cu totii vor vrea sa vina in vizita sa vada bebelusul, insa daca vrei sa stabilesti intimitatea cu puiul tau mai intai sau pur si simplu ai avut o nastere dificila si ai dureri, refuza galant propunerile de vizita si comunica o perioada in care anticipezi ca te vei simti mai bine (de exemplu, peste doua saptamani). Comunica tuturor rudelor interesate ca vizitele neanuntate nu sunt acceptate fiindca streseaza proaspata familie, asa ca stabiliti la telefon zilele si orele potrivite. Roaga-i sa nu intarzie si sa comunice in prealabil, chiar daca vizita a fost deja stabilita (sa sune cand pleaca de acasa ca sa ai timp sa pregatesti totul). De preferat ca vizita sa nu dureze mai mult de 90 de minute. Daca nou nascutul doarme cand ajung invitatii, acestia nu ar trebui sa se asteapte sa fie trezit copilul. Mai mult, nu ar trebui acceptat un numar foarte mare de musafiri deodata, pentru ca poate fi un stres in plus pentru copil. Parintii nu trebuie sa le permita oaspetior sa fotografieze bebelusul fara acordul lor, mai ales folosind blitul, si sa posteze poza pe retele de socializare.

Sanatate nou nascut

Prima grija a parintilor este ca oaspetii sa nu fie bolnavi, cu atat mai mult daca bebelusul este nascut in sezonul virozelor. Chiar daca o ruda anume locuieste la mare departare si ,,doar ii curge putin nasul”, acesta nu este un motiv plauzibil pentru a fi lasat sa ia in brate nou nascutul si sa ii respire in fata. Odata ce oaspetele ti-a calcat pragul, trebuie rugat sa se spele pe maini. Tot la capitolul igiena se incadreaza sarutarile pe fata si mainile copilasului. Cu atat mai mult daca ai dubii in privinta sanatatii invitatului, mai bine ii rogi sa evite sarutarile si mangaierile pe fata si maini si sa se rezume la privit. De asemenea, roaga-i pe cei veniti in vizita sa nu se dea cu o cantitate mare de parfumat si deloc daca este unul puternic, fiindca poate irita sistemul respirator fragil al copilului. 

Daca invitatii sunt fumatori, nu trebuie lasati sa fumeze in aceeasi camera cu bebelusul. Pentru a nu avea parte de reactii neplacute, indica-le un spatiu permis fumatului, precum bucataria ori balconul. Daca locuiti intr-o garsoniera, poate ar trebui sa nu fumeze deloc in timpul vizitei. 

Musafiri la nou nascut

Daca oaspetii au copii mici, de preferat ar fi ca acestia sa nu participe la prima vizita la bebelus, mai ales daca sunt copii integrati deja in colectivitate, de unde pot contacta tot felul de virusi care inca nu dau simptome. In plus, unii copii sunt prea agitati, tipa si insista nepoliticos sa tina in brate bebelusul, uneori fara sa ceara permisiunea mamei. De astfel de situatii se poate ocupa tatal, care poate explica cu diplomatie regulile casei si poate cere mai multa liniste si intelegere din partea oaspetilor. Nici nu mai pomenim de riscul ca un copil mic sa scape nou nascutul din brate. Daca tu esti extenuata dupa nastere, partenerul se poate ocupa de servirea invitatilor, iar tu de ingrijirea bebelusului. 

Esti pe cale de a vizita cel mai nou membru al familiei? Adapteaza-ti comportamentul dupa ocazie si vei aduce multa bucurie in sufletele noilor parinti! Adopta un ton calm, linistit, da-ti telefonul pe modul silentios si nu deveni defensiv daca parintii nu sunt de acord cu opiniile tale. 

Unele rude, orice ar face, te supara? Nu esti obligata sa ii primesti! Poti sa optezi pentru varianta in care mergeti voi cu bebelusul in vizita. Asa puteti controla cat stati si dispare grija ca persoana ar uita cand sa mai plece acasa. 

Sfaturi nou nascut

Stim cat de enervant poate fi sa primesti sfaturi pe care nu le ceri. Din dorinta de a aiuta proaspata mamica, unii invitati nu se mai gandesc daca ai nevoie de ajutor. Daca totusi simti ca nu te descurci singura, nu ezita sa ceri ajutorul. Daca oaspetii se ofera sa iti faca cumparaturile inainte sa ajunga la tine, lasa-i sa o faca si spune-le ce ai nevoie. 

Esti in pielea invitatului si esti curios cum a decurs nasterea? Pune-ti mai intai intrebarea daca mama este pregatita sa povesteasca experienta. O abordare mai potrivita este ,,Vrei sa imi spui cum a fost in spital? Esti pregatita sa imi povestesti cum te descurci cu bebelusul sau ai nevoie de mai mult timp?”. Nu solicita detalii despre travaliu, anestezii si expulzie, decat daca mama iti spune ca se simte ok sa retraiasca experienta. In plus, nu uita ca si mama este vedeta discutiei, deci nu te concentra numai pe nou-nascut. Apoi, daca parintii mai au alti copii, nu ii ignora in favoarea celui mai mic membru. Se pot simti marginalizati si gelosi.

Cadouri nou nascuti

Iti doresti sa ii aduci un cadou celui mic? Ai mers pe varianta sigura si ii cumperi scutece, lapte praf ori imbracaminte? Intereseaza-te inainte despre marca pe care parintii au ales-o pentru copil. Daca achizitionezi scutece, intreaba cate kilograme are nou-nascutul si ce lungime are. Iti doresti sa oferi cadouri mai inedite, insa nu ai idei? Consulta articolul nostru trecut despre idei de cadouri pentru vizitarea unui nou nascut. 

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *