Sănătatea orală la adulți și copii. TOT ce trebuie să știi pentru a avea o dantură sănătoasă pe viață

Sănătatea cavității bucale, esențială pentru starea generală de bine, este influențată de obiceiurile zilnice adoptate încă din primii ani de viață. Modul de îngrijire al danturii din perioada copilăriei și a adolescenței vor avea un impact asupra stării de sănătate bucale pe termen lung. În mod particular, încurajarea unei igiene orale adecvate și a unor obiceiuri alimentare sănătoase în copilărie și adolescență, perioadele critice de dezvoltare, poate contribui semnificativ la prevenirea afecțiunilor dentare în viața adultă. Următoarele recomandări te pot ajuta să îți păstrezi dantura sănătoasă pe tot parcursul vieții și să poți ajuta, de asemenea, copilul cu îngrijirea danturii.

Curăță dantura în fiecare zi

Dinții, gingiile și limba necesită să fie curățate cu regularitate, pentru a elimina orice depuneri de placă bacteriană și resturi alimentare rămase în cavitatea bucală. De la apariția primilor dinți, este necesar periajul dinților de două ori pe zi, indicat dimineața și seara, la o distanță de minimum 30 de minute de la ultima masă, folosind o pastă de dinți cu fluor și o periuță potrivită, adaptată vârstei. În cazul copiiilor, până dobândesc abilitățile de a efectua periajul dentar, părintele este responsabil cu periajul danturii lor.

Redu consumul de zahăr și educă copii despre importanța unei alimentații sănătoase

Limitarea consumului de zahăr și carbohidrați rafinați poate reduce riscul de carii dentare, fiind bine-cunoscut efectul dăunător pe care zahărul îl are asupra dinților, dar și asupra sănătății generale. Consumul de zahăr este cu mult mai dăunător copiilor, deoarece smalțul lor dentar este mai subțire și mai vulnerabil la atacul acizilor eliberați în cavitatea bucală după ingestia de zahăr.

Mergi cu regularitate la stomatolog

Controalele stomatologice ar trebui să fie la fel de importante cum sunt orice alte controalele medicale efectuate în scop profilactic. Specialiștii recomandă efectuarea a minimum două controale stomatologice pe an, atât pentru copii, cât și pentru adulți. În cazul copiiilor, pentru a avea o experiență lipsită de stres și pentru a beneficia de o îngrijire adecvată, se recomandă vizita la un stomatolog copii Cluj (în situația în care locuiți în Cluj sau în apropiere) sau la un stomatolog dintr-un alt oraș, însă de preferat specializat în oferirea de servicii medicale pentru copii.

Apelează la soluții estetice profesionale

Dacă ești nemulțumit de aspectul danturii, însă medicul stomatolog nu identifică nicio problemă orală care să necesite tratament, poți apela la tratamente de estetică dentară. Este important, indiferent de procedura la care alegi să apelezi, să o efectuezi într-un cabinet stomatologic sau sub supravegherea medicului stomatolog. De exemplu, dacă îți dorești dinți mai albi, poți opta pentru albirea dinților efectuată fie în cabinetul stomatologic, fie la domiciliu, însă doar cu produse recomandate de către medic.

În schimb, dacă îți dorești ca dinții să capete un aspect mai plăcut și să îmbunătățești forma anumitor dinți, poți apela la fațete dentare. Dacă ești din Cluj, pentru fatete dentare Cluj trebuie să te adresezi unui cabinet de stomatologie care oferă servicii de estetică dentară.

Distribuie:
Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *